
Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığının internet sitesinde, deprem anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgilendirmede bulunuldu.Afet ve Acil Durum Yonetimi Başkanlığınca (AFAD), deprem anında kesinlikle balkona cıkılmaması ve balkonlardan atlanmaması konusunda uyarıda bulunulurken, binalardan duşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunması istendi.
AFAD'ın internet sitesinde, deprem anında ve sonrasında yapılacaklara ilişkin bilgi verildi.
Bilgilendirmede, deprem anında kesinlikle panik yapılmaması gerektiği vurgulanırken, sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulması, varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, ici dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına comelerek hayat ucgeni oluşturulması gerektiği belirtildi.
Deprem anında başın iki el arasına alınarak veya bir koruyucu (yastık, kitap ve benzeri) malzemeyle korunması gerektiği ifade edildi.
Duşmemek icin sabit bir yere tutunulması istenilen bilgilendirmede, merdivenlere ya da cıkışlara doğru koşulmaması gerektiği vurgulandı.
Deprem sırasında balkona kesinlikle cıkılmaması gerektiği belirtilerek, "Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansor kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır. Kibrit, cakmak yakılmamalı, elektrik duğmelerine dokunulmamalıdır. Tekerlekli sandalyedeysek tekerlekler kilitlenerek baş ve boyun korumaya alınmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
Mutfak, imalathane, laboratuvar gibi iş aletlerinin bulunduğu yerlerde ocak, fırın ve bu gibi cihazların kapatılması, dokulebilecek malzeme ve maddelerden de uzaklaşılması gerektiği bildirildi.
Bilgilendirmede, sarsıntı gectikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarının kapatılması, soba ve ısıtıcılar sondurulup gerekli eşya ve malzemeler alınarak binanın daha once tespit edilen yoldan derhal terk edilmesi ve toplanma bolgesine gidilmesi istendi.
Deprem anında okulda, sınıfta ya da buroda bulunulması halinde sağlam sıra, masa altlarında veya yanında, koridorda duvarın yanında hayat ucgeni oluşturacak şekilde "cek-kapan-tutun" hareketiyle baş ve boynun korunması gerektiği belirtildi.
DENİZ KIYISINDAN UZAKLAŞILMALI Deprem anında acık alanda bulunanların enerji hatları ve direklerinden, ağaclardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşması, toprak kayması olabilecek, taş veya kaya duşebilecek yamac altlarında bulunulmaması gerektiği bildirildi.
Binalardan duşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunması gerektiği belirtilen bilgilendirmede, "Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır. Deniz kıyısından uzaklaşılmalıdır." ifadelerine yer verildi.
Sarsıntı sırasında kara yolunda seyir halinde bulunanlar icin de uyarıların yer aldığı bilgilendirmede, arac kullanıcılarından yolu kapatmadan sağa yanaşıp durmaları istendi.
Bilgilendirmede, "Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak arac icinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra acık alanlara gidilmelidir. Arac meskun mahallerde ya da guvenli bir yerde değilse (ağac ya da enerji hatları veya direklerinin yanında, kopru ustunde vb.) durdurulmalı, kontak anahtarı uzerinde bırakılarak terk edilmeli ve trafikten uzak acık alanlara gidilmelidir. Sarsıntı sırasında bir tunelin icinde iseniz ve cıkışa yakın değilseniz, arac durdurulup aşağıya inilmeli ve yanına yan yatarak ayaklar karına cekilip, ellerle baş ve boyun korunmalıdır." bilgisi verildi.
Sarsıntıya kapalı bir otoparkta yakalananların, arac dışına cıkıp aracın yanına yan yatarak, ellerle baş ve boynu koruması gerektiği belirtilerek, arac icinde olunması durumunda, aracın uzerine duşen bir parcayla ezilmenin ihtimal dahilinde bulunduğuna işaret edildi.
Metroda ve diğer toplu taşıma araclarında sarsıntıya yakalananların, gerekmedikce kesinlikle metro ve trenden inmemesi istenilen bilgilendirmede, "Elektriğe kapılabilinir veya diğer hattan gelen başka bir metro ya da tren size carpabilir. Sarsıntı bitinceye kadar metro ya da trenin icinde sıkıca tutturulmuş askı, korkuluk veya herhangi bir yere tutunmalı, metro veya tren personeli tarafından verilen talimatlara uyulmalıdır." denildi.
DEPREM SONRASINDA YAPILMASI GEREKENLER AFAD, deprem sonrasında yapılması gerekenlere ilişkin bilgi verirken de vatandaşların once kendi emniyetlerinden emin olmaları, daha sonra cevrede yardım edebilinecek kimse olup olmadığını kontrol etmeleri gerektiğini ifade etti.
Depremlerden sonra cıkan yangınların oldukca sık gorulen ikincil afetler olduğuna işaret edilen bilgilendirmede, şunlar kaydedildi:
"Bu nedenle eğer gaz kokusu alırsanız gaz vanasını kapatın. Camları ve kapıları acın. Hemen binayı terk edin. Dokulen tehlikeli maddeleri temizleyin. Yerinden oynayan telefon ahizelerini telefonun ustune koyun. Acil durum cantanızı yanınıza alın, mahalle buluşma noktanıza doğru harekete gecin. Radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araclarıyla size yapılacak uyarıları dinleyin. Cadde ve sokakları acil yardım aracları icin boş bırakın."
Her buyuk depremden sonra mutlaka artcı depremler olacağı hatırlatılan bilgilendirmede, artcı depremlerin hasarlı binalarda zarara yol acabileceği, bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalara girilmemesi gerektiği vurgulandı.
"HASARLI BİNALARIN YAKININDA SESSİZ OLUNMALI" Bilgilendirmede, deprem anında yıkıntı altında mahsur kalanların yapmaları gerekenlerle ilgili olarak da şunlar ifade edildi:
"Hareket kabiliyetiniz kısıtlanmışsa cıkış icin hayatınızı riske atacak hareketlere kalkışmayın. Biliniz ki kurtarma ekipleri en kısa zamanda size ulaşmak icin caba gosterecektir. Enerjinizi en tasarruflu şekilde kullanmak icin hareketlerinizi kontrol altında tutun. El ve ayaklarınızı kullanabiliyorsanız su, kalorifer, gaz tesisatlarına, zemine vurmak suretiyle varlığınızı duyurmaya calışın. Kurtarma ekiplerinin seslerini duymaya ve onlara seslenmeye calışınız ancak enerjinizi kontrollu kullanın."
Bilgilendirmede, afet bolgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi, yolların acil yardım aracları icin boş bırakılması, depremden sonra evler terk edilirken doğal gaz ve su vanalarıyla elektrik şalterlerinin kapatılması, hasarlı binaların yakınında sessiz olunması uyarısında bulunuldu.
Vatandaşların acil yardıma ihtiyac duymadıkları surece telefonlarını kullanmamaları, yardıma ihtiyac duyabilecek bebek, cocuk, yaşlı ve engellilere destek olunması istendi.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan