Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?Sınav maratonu bitti şimdi tercih yapma zamanı! Şu anda sadece oğrencilik hayatınızı değil, bir anlamda butun hayatınızın planını yapıyorsunuz. Ancak şu anda bir yol ayrımındasınız. Başka bir yol ayrımı icin biraz yurumeniz gerekecek. Peki bu noktadaki kararınızda nelere dikkat etmelisiniz?

Oncelikle okumaktan zevk aldığınız meslekte yukselebileceğinizi, sıkılmadan calışacağınızı, başarı elde etmek icin kendinizi zorlayacağınız aklınızın koşesinde olsun. Diplomadaki unvan ve okulunuzun adı hayatınız boyu sizi takip edecek. Bir unvana sahip olmak icin yeteneğinizin olmadığı bir alana yonelmek gelecek yaşamınızda sizi mutsuz edebilir. İş bulma ve calışma imkanlarını değerlendirin.

SON KARARI SİZ VERİN

Tercih aşamasında kafanızın karışık olması cok normal. Ailenizden, cevrenizden herkes ister istemez fikrini soyleyecek ve sizi etkileyecektir. Mumkunse istediğiniz bolumde okumuş kişilerin de fikrini alarak, tum bu tavsiyeleri bir sepette harmanlayın ve son kararı siz verin.

Universite tercihi yaparken okuyacağınız şehir de cok onemli. Yaşayamayacağınızı duşunduğunuz şehri asla tercih etmeyin. Aile, arkadaş, sevgiliye gore universite , bolum veya şehir secmeyin. Bu noktada olabildikce bencil olmalısınız.

ONCELİĞİNİZİ OKUMAK İSTEDİĞİNİZ BOLUME VERİN

Onceliğiniz okumak istediğiniz bolum olmalı. Bolume karar verdikten sonra en iyi eğitimi alabileceğiniz universiteyi tercih etmelisiniz. Universite, hayatınızın en onemli yıllarını gecireceğiniz yer ancak sectiğiniz mesleği omur boyu yapacaksınız. Aldığınız puan ile universite - bolum dengesini, getireceği iş imkanlarını duşunerek iyi kurgulamalısınız.

Universite eğitiminin zorluğu sizin calışmanızla doğru orantılıdır. O nedenle şu bolum zor, o okulu tercih etme cok zor gibi tavsiyeler sadece sizi kamcılasın. Hangi bolumu okursanız okuyun ustune koymazsanız, hayata atıldığınızda pek bir işe yaramaz.

UNİVERSİTE ORTAMINI, OĞRENCİ PROFİLİNİ GORUN

Tercih edeceğiniz universitenin oğretim kadrosunu, ders iceriklerini, sağlayacağı teknik imkanları, yurt dışı eğitim bağlantılarını, yabancı dil eğitimini, staj ve iş olanaklarını, sosyal imkanlarını araştırın. Bu noktada global duşunun! Erasmus programları, yurtdışında yaz okulları, staj imkanları, yurtdışı kampusleri ve oğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız universitenin bu secenekleri size sunup sunmadığına bakın. Mumkunse gidip universite ortamını, oğrenci profilini gorun.

Kaynak: Haberturk
İslam ve İhsan