Katarlı bilgisayar muhendisi Abdurrahman Hamis, namaz kılmayı oğreten ve telefon uygulaması uzerinden kontrol edilebilen "akıllı seccade" tasarladı.Ulkesinde geliştirdiği uygulamalarla tanınan Hamis, yaptığı acıklamada, tasarladığı bu seccadeyle başta cocuklar ve yeni Musluman olanlar olmak uzere namaza yeni başlayanlara yardımcı olmak istediğini soyledi.
Bu tasarımıyla Katar Vakfı tarafından duzenlenen 11. Bilim Yıldızları Yarışması'nda ucunculuk kazandığını belirten Hamis, "Seccade telefon uygulaması uzerinden kontrol edilebiliyor. Uygulamadan, kılınacak namazların vakti ve Kuran sureleri ayarlanabiliyor. Seccadeye takılan entegre ekran sayesinde, kullanıcılar namaz kılarken Kur'an-ı Kerim'den ayetleri okuyabiliyor." dedi.
Akıllı seccade, namazı bozabilecek bir harekette uyarı veriyor Şu an icin uygulamada Arapca ve İngilizce dil desteği bulunduğunu aktaran Hamis, "Şimdilik Arapca ve İngilizce'ye odaklandık ama taleplere gore diğer dilleri de eklemeye başlayacağız. En cok talep alan dillerden biri Turkce. Turkce dil desteği onceliklerimiz arasında. Hızlı bir şekilde Turkce dil desteğini de ekleyeceğiz." diye konuştu.
"Secde"nin dunyada geliştirilen ilk akıllı seccade olduğunu vurgulayan Hamis, 2 bin 300 baskı sensoru ve yenilikci yapay zeka analiz algoritmaları sayesinde, akıllı seccadenin namazı bozabilecek herhangi bir durumu duzeltebileceğini ifade etti.
Namazın her ruknunde yapılması gerekenler seccadeye yerleştirilen ekrana yansıtılıyor
"Ebeveynler, akıllı telefon uygulaması uzerinden seccadeyi programlayarak, cocuklarının namazlarını takip edebilecek ve hatalarını duzeltebilecekler." diyen Hamis, namazın her ruknunde yapılması gerekenlerin farklı dillerde seccadeye yerleştirilen ekrana yansıtılabileceğini ve boylece oğrenme aşamasında olanların bundan yararlanabileceğini dile getirdi.
"Secde" uygulamasında 5 vakit farz namazların yanı sıra bircok Muslumanın nasıl kılınacağını bilmediği yağmur, bayram, cenaze ve guneş tutulması gibi namazların da bulunduğunu kaydeden Hamis, birkac sebeple boyle bir uygulama geliştirme kararı aldığını ifade etti.
Hamis, Yeni Zelanda'da gecen yıl camiye yapılan teror saldırısından sonra bu ulkede İslam'a ilgi duyan kişi sayısının arttığını ve ilk olarak bu insanlara nasıl ibadet edeceklerini oğretmeyi hedeflediğini anlattı.
"Dinimiz oğretilirken yeni teknolojiden yararlanılmalı" Onceden yeni namaza başlayanların seccadenin uzerine yerleştirdikleri yazılı kağıtlardan yardım aldığını hatırlatan Hamis, "Artık teknoloji cağında yaşıyoruz. İnsanların namazlarını oğrenmelerinde onlara yardımcı olmak icin neden teknolojiden yararlanmıyoruz diye duşundum. Dinimiz oğretilirken yeni teknolojiden yararlanılmalı." diye konuştu.
Ozellikle hatimle teravih namazları kılmak isteyen Muslumanların namaz esnasında ellerinde Kur'an-ı Kerim taşıdıklarına işaret eden Hamis, ancak insanların ruku ve secdeden sonra nerede kaldıklarını hatırlamakta ve sayfaları cevirmekte zorlandığına dikkati cekti.
İslam'ın en hızlı yayılan din olduğunu, Muslumanların sayısının her yıl yaklaşık 28 milyon arttığını soyleyen Hamis, "Secde uygulamasının yeni Musluman olan bu insanlar uzerindeki etkisini duşunun. Bu projenin fıkhi yonu icin bircok din adamıyla goruştum. Akıllı seccade, dini eğitime son teknolojiyle hizmet anlamı taşıdığı icin istisnasız herkesi heyecanlandırdı." dedi.
Akıllı seccadeye ilgi yoğun Secde uygulamasının hedef kitlesinin yeni Musluman olanlar, cocuklar ve ceşitli hastalıklarla mucadele eden ve ayetleri hatırlamakta zorlanan yaşlılar olduğu belirten Hamis, "Şu anda geliştirme ve ozellikle seri uretim oncesi aşamadayız. Hedef gruplarla test etmek icin ilk kısmı uretmeye calışıyoruz. İnternet sitemize kayıt icin buyuk ilgi var. Kayıtların en cok yapıldığı ulke Hindistan ve Pakistan. Bunları Avustralya ve ardından İspanya, İtalya ve Fransa gibi Avrupa ulkeleri izliyor." diye konuştu.
Hamis, Hindistan, Umman, Mısır gibi ulkelerden bircok distributorun yanı sıra bazı Kuran ezberleme merkezleri ile İslami eğitim ve hayır kurumlarının "Secde"yi kendi ulkelerinde dağıtma hakkını almak icin kendileriyle iletişime gectiğini aktardı.
Hedeflerinin kÂr elde etmek olmadığını ve sadece uretim maliyetini talep ettiklerini ifade eden Hamis, uretim calışmalarının hala devam ettiğini ve en kısa surede fiyat belirlemesi yapılacağını sozlerine ekledi.
İslam ve İhsan