ABD ile Cin hukumeti arasındaki ticaret savaşında harcanan marka, tahmin edebileceğiniz uzere Huawei'ydi. Daha birkac yıl once akıllı telefon dunyasının bir numarası haline gelen şirket, Google Servisleri'ni kullanamaz olunca kendi işletim sistemini yayınlamak zorunda kaldı. HarmonyOS olarak isimlendirilen işletim sistemi, bir suredir Huawei markalı akıllı telefonlar ile tabletler kullanılabiliyor.
Ancak gelen son haberler, HarmonyOS'un yakında daha fazla cihazda kullanılabileceğini gozler onune seriyor. Huawei'nin eski ust duzey yoneticileri arasında yer alan Wang Chenglu tarafından yapılan bir acıklama, HarmonyOS'un yakında bilgisayarlara geleceğini ortaya koydu. Bu durum, yakın zamanda Windows'a dişli bir rakip geleceğini gosteriyor.
HarmonyOS, 2024 yılında PC'lerde kullanılacak!
Cin'in sosyal medya platformu Weibo'da Chenglu'ya şoyle bir soru yoneltildi: "HarmonyOS, gelecek yıl PC'lerde kullanılabilecek mi?". Huawei yoneticisi, bu soruyu cok net bir şekilde yanıtladı ve "Evet" cevabını verdi. İşte bu yanıt, HarmonyOS'un PC'lere geleceğini gozler onune sermiş oldu. Wang Chenglu'nun gectiğimiz yıla kadar Huawei'de yazılım ekibinin bir numarası olduğunu soyleyelim. Yani HarmonyOS ile ilgili konuşan isim sıradan bir Huawei yoneticisi değil.
HarmonyOS'un PC'lere geleceği kesinleşmiş olsa da hÂl bilgi sahibi olmadığımız pek cok şey var. Oyle ki bu işletim sisteminin ihtiyac duyacağı sistem gereksinimleri belli değil. Ayrıca işletim sisteminin 2024'un hangi doneminde PC'lere ulaşacağı da bilinmiyor. Mevcut Huawei bilgisayarların Windows kullanmaya devam mı edeceği yoksa guncelleme ile HarmonyOS'a mı evrileceği de belli değil.
HarmonyOS, aslında PC'lerde coktan calıştırıldı!
Bağımsız geliştiriciler, Huawei'nin yeni işletim sistemini PC'lerde coktan calıştırdılar. Bu bağlamda; Intel Core i5-8265U işlemci kullanan bir dizustu bilgisayarda HarmonyOS işletim sistemini calıştırıldı. İlginc bir şekilde, HarmonyOS ile Intel tabanlı dizustu bilgisayarda uyumsuzluk sorunu yaşanmadı. Bilgisayarın tum donanımı işletim sistemine entegre edilebildi.
Bu gelişmenin onemli olduğunu soylemek mumkun. İşletim sistemi sektorunun bir numarası hic şuphesiz Microsoft ancak Windows, bazı kullanıcılar tarafından yalnızca alternatif bulunamadığı icin kullanılıyor. Eğer HarmonyOS bilgisayarlarda iyi bir performans sunabilirse, Windows'a sıkı bir rakip olabilir. Tabi neler yaşanacağını gormek icin en azından 2024 yılına kadar beklemek gerekecek.
HarmonyOS'un HP dizustu bilgisayarda calıştırıldığı video: Webtekno'yu Threads'de takip et, haberleri kacırma