KÂbe'nin cevresinden sokulen Osmanlı revakları, Turkiye'nin de etkisiyle restore calışmalarının ardından yeniden yerlerine monte edildi.Suudi Arabistan yonetimi tarafından Harem-i Şerif''i genişletme calışmaları kapsamında KÂbe'nin cevresinden sokulen Osmanlı revakları, Cumhurbaşkanı ’nın girişimleriyle yeniden yerlerine konuldu.
Bugunlerde Hac ve Umre icin kutsal topraklarda olan Muslumanları, yerlerine monte edilen Osmanlı revakları karşılıyor...
Yaklaşık dort yıl once ozellikle, genişletme calışmaları başlayınca devasa otellerin golgesindeki yerlerinden sokulen Osmanlı revaklarının Suudi yonetimi tarafından yerine konulmayacağı soylentileri, dunya genelinde tepki toplamış ve Turkiye'yi de harekete gecirmişti.
Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdulaziz El-Suud'un Kabe'nin etrafını genişletme emrinden sonra revakların yıkılıp atılacağı ortaya cıkmış ve bunun uzerine Başbakan (doneminde) Recep Tayyip Erdoğan devreye girerek buna mani olmuştu.
200 KİŞİLİK HEYET ARABİSTAN'A GİTTİ
Sokulme işlemleri başlamadan hemen once Suudi Arabistan ’dan bir heyet gelmiş, Turk yetkililer, tarihciler ve mimarlarla goruşmuştu. Daha sonra ise Turkiye'den, Suudi Arabistan'a giden icerisinde mimar, muhendis ve tarihcilerin olduğu 200 kişilik ekip tarafından eserler aslına uygun olarak onarıldı ve yerlerine monte edildi.
SUUD YETKİLİLERLE GORUŞME ANINDA GELEN TELEFON
Onarılma calışmalarında yer alan bir isim sureci şoyle anlatmıştı:
"Suud yetkili bize neden zulmediyorsunuz. Eski taşlarla uğraştırmayın bizi, atalım bunları” dediler. Bu yaklaşımı nasıl karşılayacağımızı duşunurken, Başbakan (Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan) aradı.
Toplantıya ara verdik. Erdoğan, Suudi yetkililerle goruşmelerin ne durumda olduğunu sordu, “Ben de goruşmedeyim” dedim. Telefonu kapattıktan sonra ana yuklenici Suudi firmasının yetkilisi, kiminle konuştuğumu sordu, “Başbakanımız Erdoğan, projeyi ve Osmanlı revaklarının nasıl korunacağını sordu” dedim. Suudi yetkili bir an durdu, masadakilere “Toplantı bitmiştir” dedikten sonra bana dondu, “İş sizindir” dedi.
Osmanlı revaklarının sokulup korunarak, yeni projeye eklenmesine ilişkin sozleşmeyi imzaladık"
Kabe etrafındaki revakların yapımı Sultan II. Selim saltanatında başlayıp, oğlu Sultan III. Murad doneminde tamamlandı...
Kaynak: Haber 7
İslam ve İhsan