Kırıkkale Universitesi Meslek Yuksekokulu Makine Bolumu oğrencileri, atık malzemeleri de kullandıkları bitirme projeleri kapsamında kabinli go-kart, uc tekerlekli drift aracı, elektrikli deniz botu gibi urunler tasarladı.Kırıkkale Universitesi (KKU) Meslek Yuksekokulu Makine Bolumu oğrencileri, atık malzemelerden faydalanarak bircok urun geliştirdi.
Oğrenciler, bitirme projeleri kapsamında, atık malzemeleri de kullanarak kabinli go-kart, uc tekerlekli drift aracı, robot kol mekanik sistemi, elektrikli deniz botu, mekanik testere, mekanik asansor sistemi ve acı ayarlı metal kesme makinesi tasarladı.
KKU Meslek Yuksekokulu Oğretim Uyesi Prof. Dr. Mustafa Bozdemir, oğrencilerini cok yonlu yetiştirmeye gayret ettiklerini soyledi.
Oğrencilerden mezun olmadan once oğrendiklerini, arzu ettikleri ve tasarladıkları urun uzerinde gostermelerini istediklerini aktaran Bozdemir, "Once projeleriyle ilgili dosyalarını hazırladılar, daha sonra atolye ortamında cevrelerinde buldukları atık malzemeleri ya da materyalleri kullanarak makine bolumunun calışmalarını da anlatacak guzel projelere cevirdiler." dedi.

Oğrencilerin cok yoğun emeklerinin ve bilgi birikimlerinin olduğunu calışmalarda gorduklerini dile getiren Bozdemir, "Oğrencilerimiz cok değişik konulardan orijinal calışmalar cıkardı. Arac ve mekanik sistem tasarımlarımız var. Bizim bazı temel derslerde oğrettiğimiz bilgilerin hepsini makineleri tasarlamak ve imal etmekte kullandılar." diye konuştu.
Bozdemir, cevrenin korunması anlamında oğrencilerinin cok duyarlı olduğunu ve atık malzemeleri teknolojik urunlere donuşturduklerini anlatarak, şunları kaydetti:
"Atık materyaller oğrencilerimize projeleri yaparken katkı sağlıyor. Yaptıkları calışmalar oğrencilerimize kariyer planlaması anlamında da katkı sağlayacak. İş goruşmelerine gittiklerinde kariyer uzmanları genelde bitirme projelerinde neler yaptıklarıyla ilgili bilgi almak ister. Boyle bir calışması olmayan oğrenciler genelde ne soyleyeceklerini bilemezler. Oğrencilerimiz bu konuda cok iyiler."

Atık malzemeden go-kart tasarladılar Makine bolumu 2. sınıf oğrencisi Alperen Ozdemir de projelerinde atık malzemeleri kullandıklarını belirterek, "Mesela go-kart aracı projesinde kullandığımız profil malzemelerin hepsi atık. İmkanlarımız el verirse aracımızı elektrikli geliştirmeyi duşunuyorum. Şu anda benzin motoruyla manuel olarak calıştırıyorum." ifadelerini kullandı.
Aynı bolumden 2. sınıf oğrencisi Onur Yoldaş da atık malzemeleri kullanarak maliyeti duşurmeye calıştıklarını soyledi.
Matkapla calışan deniz botu geliştirdiğini dile getiren Yoldaş, "Pervanesi ve butun mekanik kısımları kendim tasarladım. Uzerinde elektrikli matkap bulunuyor. Matkabın donme gucunu kullanarak dişli sistem yardımıyla calıştırdım. Matkap bir donerken pervane kısmı iki donuyor. Bu sayede hız kazanıyor. Yedek bataryalar sayesinde de uzun menzil seyahat edebiliyoruz." bilgisini verdi.
Kaynak: AA
İslam ve İhsan