2013’TE YENİ SBS SİSTEMİ GELİYOR
Milli Eğitim Bakanlığının calışmasına gore liseye girişte SBS yerine, yonlendirme sistemi getirilecek. Bu doğrultuda 4+4+4 olacak kademeli eğitim sisteminde lise turleri de yeniden ele alınacak. Okul turleri yeniden duzenlenerek Liseler 'Meslek liseleri', 'Fen ve Sosyal bilimler liseleri' ve 'Anadolu liseleri' olarak belirlenecek. Her ile Fen Lisesi acılması da gundemde. Her ile acılacak Fen Liseleri ile bu bolgelerdeki başarılı oğrencilere ulaşma hedefi ortaya konuluyor. Bu okullara giriş icin oğrenciler tek sınava bağlı olmayacak. SBS yerine yeni bir sınav; STS (Seviye Tespit Sınavı) olacak ancak bu sınav yerleştirme sınavı değil sadece oğrencinin bilgisini olcen ve seviyesini gosteren bir sınav olacak.

Liseye gecişte neler etkili olacak?
Sınav dışında liseye gecişte ders notu, oğretmen goruşu, rehberlik yonlendirmesi ve ailelerin goruşu de alınacak. Tum bu değerlendirmeler ışığında oğrenci liseye gidecek. Liseye gecişte Seviye Tespit sınavlarının etkisi yine olacak ancak minimum duzeyde tutulması planlanıyor.
Oğretmen goruşu ve ders notlarının bolgelere, okullara gore değişiklik gosterdiğini daha onceki yıllardan hatırlayacak olursak, yeni sistemde bu karar yine eleştiri alacaktır. Ailelerin goruşunun ise sadece kağıt uzerinde kalmaması gerekir.
Milli Eğitim Bakanı Omer Dincer, şunları soylemişti: "SBS'yi secme esasına dayalı bir sınav halinden cıkartacağız. Bu kaldıracağımız anlamına gelmez. Sınav secme değil durumunu tespit icin olacak. Cocuklarımızın ongorulen kazanımlarını gormek icin feed back gibi, seviye tespit, olgunlaşma sınavları olabilir. Onların kazanımlarını olcebiliriz. Bir sınav kalkıp diğeri de konulacak değil. Mevcut sınavların tarzı değiştirilip yapılabilir. Yaş duşuşu nedeniyle mufredat yeniden ele alınacak. Yapılan calışma kapsamında oğrenciler okula geldiğinde akademik bilgiden cok gorsel ve oyunla oğretim bilgisi verilecek. Okuma yazma oğretimi ise daha esnek bir yapıda yapılacak." İfade edilen calışmaların haziran ayında tamamlanması planlanıyor.
Yukarıdaki acıklamadan da anlaşıldığı uzere Sınavı kaldırmak yerine tarzının değiştirilerek devamı ongoruluyor. Ortaoğretime Geciş Sisteminde yapılacak değişiklikler 2012-2013 Eğitim-oğretim yılından itibaren hayata gecirilecek. Bu değişikliklere gore SBS ve Yılsonu Başarı Puanı hesaplamalarında da değişikliğe gidilecek.

Yılsonu başarı puanı nasıl olacak?
Seviye Belirleme Sınavı (SBS), her yıl haziran ayında ve merkezî sistemle yapılmakta olan bir sınavdı. 6.7. ve 8. Sınıflarda okuyan oğrencilere uygulanan sınav bundan sonra sadece 8. Sınıfların gireceği sınava donuşturuldu. Bu sınav, oğretim programlarındaki kazanımlar esas alınarak oğrenci seviyelerini belirlemek amacıyla yapılırken, Sınav soruları ise 8 inci sınıf Turkce, Matematik, Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler ve İngilizce derslerinin oğretim programları goz onunde tutularak hazırlanmaktaydı. Sorular, oğretim programlarının kazanımları esas alınarak oğrencinin yorumlama, analiz yapma, eleştirel duşunme, sonucları tahmin etme, problem cozme gibi yeterliklerini olcecek nitelikte hazırlanarak oğrencinin okumakta olduğu sınıfın sonunda elde ettiği kazanımları olcme aracı olarak kullanılıyor ve Lise geciş puanı olan OYP puanına ekleniyordu. Yeni sistemde de bu devam edecek. Ancak her test icin hesaplanan standart puanlar, Turkce ve matematik dersleri icin dort, fen bilimleri ve sosyal bilimler icin uc, yabancı dil icin iki katsayısı ile carpılarak her bir testin ağırlıklı standart puanı bulunarak hesaplanan toplam ağırlıklı standart puan, kendi icinde en kucuğu 100 ve en buyuğu 500 olan bir puan dağılımına donuşturulmekteydi. Yeni değişen sistemle birlikte SBS puanı 100- 500 puan aralığında değil, 100- 700 puan aralığında hesaplanacak şekilde duzenleniyor.

Yıl sonu başarı puanı (YBP) nasıl hesaplanıyor?
Yıl Sonu Başarı Puanı olarak adlandırılan YBP; Oğrencinin derslerden aldığı yıl sonu puanları, o derslere ait haftalık ders saati sayısı ile carpılarak ağırlıklı yılsonu (AYP) puanları hesaplanır. Bu puanların toplamının, o derslere ait haftalık ders saati toplamına bolunmesi ile de yılsonu başarı puanı YBP hesaplanır. Puanlama ise 100 tam puan uzerinden yapılacak.
Buradaki onemli noktalardan biride YBP hesaplanmasında oğrencinin başarısı diğer oğrencilerle ilişkilendirilmeyecek. Aynı zamanda Okul birincisinin puanı diğer oğrencileri etkilemeyecek.

Orta oğretime yerleştirme puanı (OYP) nasıl hesaplanıyor?
Oğrencilerin lise tercihlerinde kullanacakları puan olan Orta Oğretime Yerleştirme Puanı (OYP); oğrencinin 6, 7 ve 8 inci sınıf yıl sonu başarı puanları (YBP) ile 700 tam puan uzerinden hesaplanan seviye Tespit sınavı (STS) puanı toplamının ikiye bolunmesiyle elde edilecek. Elde edilen bu puan ile oğrenciler okuyacakları liseleri tercih edecekler. Yapılacak değişiklikte en one cıkan nokta sureci olcen bir model getiriliyor olması ve bu olcumu yaparken oğrencilerin sınava değil okul derslerine daha cok ağırlık vermesinin onunu acıyor. Okul başarısının etkisi buyuk oranda artırılarak SBS sınavı etkisi kaldırılmıyor ama azaltılıyor. Boylece yapılacak olan değişiklikler 8. Sınıf sonunda yapılacak olan sınavı “secme”esasına dayalı olmaktan bir nebze olsun kurtarıyor.