İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde gorulen duruşmaya, haklarında yakalama kararı cıkarılan sanıklar katılmazken, taraflar adına avukatlar hazır bulundu. Duruşma 19 yabancı aktivist mağdurun ifadesinin alınmasıyla devam ediyor.
Olay gunu gemide olduğunu ifade eden Malezyalı aktivist Halim Redzuan, İsrail askerlerinin gemiye girmelerinden bir sure sonra kendisini bağladıklarını ateş edildiğini gorduğunu belirterek "Askerler, havadan ve denizden saldırdılar" diye konuştu.
“KAFAMA İSRAİL ASKERİ DUŞTU”
Mağdur sıfatıyla ifade veren İngiltere asıllı Osama Qashoo da, uluslararası medyayla ilgilendiğini ve gemide 2. katta bulunduğu kaydetti. Kendilerine yaklaşan gemileri gorduğunu ve video kamerasının ışığını gemilerde ne olduğunu gormek icin kullandığını belirten Qashoo, “Gemilerde silahlı askerler vardı ve bu askerlerin gemiye cıkmasını engellemeye calıştığım esnada helikopterleri fark ettim. Silah sesleri geliyordu. Kafama yukarıdan bir şey duştu ilk başta ne olduğunu anlamadım sonra İsrail askeri olduğunu fark ettim. Yerde bağırarak ağlıyordu silahını bana doğrulttuğunu gorunce kameramı fırlattım, iki Turk arkadaşım bana ateş etmesini engelledi ’ ’ ifadelerini kullandı.
“İSRAİLLİ ASKERLER YARALILARA GULUYORDU”
Qashoo, gemi icerisinde şehitler ve yaralıların olduğunu, İsrail askerleri guvertede dolaşırken dışarı cıkıp onlarla konuşmayı denediğini belirttiği ifadesinde “Onlarla konuşmaya calıştım ancak İsrail askerleri beni dovdu. Askerler 5 dakika sonra gaz bombaları ve kopeklerle saldıracaklarını soylediler. Yaralıların olduğunu 5 dakika icinde cıkmamızın imkansız olduğunu soyledim. Yaralıların hemşire ve doktorlarla kalmasına karar verdiler. Yaralılar acı cekerken askerler guluyordu ’ ’ diye konuştu.
Saldırıda ’ ’Challanger 1 ’ ’ gemisinde olduğunu belirten ABD vatandaşı David Schermerhorn ise guvertede 3 kadının yaralandığını ve gozunde gaz bombasının patladığını kaydederek ’ ’Her ay bu yuzden aşı oluyorum ’ ’ şeklinde konuştu.
“HELİKOPTERDEN ACILAN ATEŞTE ŞEHİT OLDULAR”
İki kişinin gozunun onunde olduğunu soyleyen İskoc vatandaşı Jamaluddin Elshayyal, saldırı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunduğunu hatırlattı. Medyayla ilgilendiğini belirten Elshayyal, “İki kişi helikopterden acılan ateş sonucu şehit oldu" dedi.
Duruşma, diğer yabancı mağdurların ifadelerinin alınmasıyla devam ediyor.
Duruşma oncesi Cağlayan ’daki İstanbul Adalet Sarayı onunde acıklama yapan İHH Genel Başkanı Bulent Yıldırım, İsrail ile mucadele etmesini cok iyi oğrendiklerini ifade etti.
İDDİANAMEDEN
Donemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi hakkında "canavarca hisle veya eziyet cektirerek oldurme sucuna azmettirmek" sucundan 9 kez ağırlaştırılmış muebbet, "mala zarar vermeye azmettirmek", "yağma sucuna azmettirmek", "eziyet sucuna azmettirmek", "haberleşmenin engellenmesine azmettirmek", "kişiyi hurriyetinden yoksun bırakma sucuna azmettirmek", "yaralama sucuna azmettirmek" ve "silahla yaralama sucuna azmettirmek"ten toplam 18 bin 32 ’şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.
İslam ve İhsan