ABD'nin ilk İslami universitesi "Zaytuna College" Amerikan yuksek oğretim sistemi tarafından tanındı.
ABD'nin ilk İslami universitesi "Zaytuna College" (Zaytuna Koleji), Amerikan yuksek oğretim sistemi tarafından tanındı.

Kaliforniya ’nın Berkeley şehrinde 2010 yılında ABD ’nin ilk İslam universitesi olarak oğretime başlayan Zaytuna Koleji'nin, Okullar ve Kolejler Batı Birliği'ne (WASC) akredite olduğu acıklandı.

ABD'de ozel ve devlet universitelerinin akreditasyonundan sorumlu 6 resmi kuruluştan biri olan WASC'nin bu kararıyla, batı yakasında eğitim veren Zaytuna Koleji Amerikan yuksek oğretim sistemi tarafından resmen tanınan akademik eğitim kurumu unvanını aldı.

2010 yılı Eylul ayından itibaren farklı ulkelerden gelen ve farklı ırklara mensup oğrencilerle eğitime başlayan Zaytuna Kolej, oğrencilerine İslam Hukuku, Teoloji ve Arapca ’dan oluşan uc ana bolumde eğitim secenekleri sunuyor.

ABD'NİN İLK İSLAM UNİVERSİTESİ

Hamza Yusuf ile Zaid Shakir adlı, İslam dinini sonradan secen iki Amerikalının 1996 yılında kurduğu Zaytuna, 2009 yılında sosyal bilimler universitesine donuşurken, 2010 yılında ABD'nin ilk İslam universitesi olarak hizmete girmişti.

Hamza Yusuf, okulun akreditasyon kararının ardından yaptığı acıklamada, "İnşallah ve umuyoruz ki bunun arkasından daha fazla Musluman universiteleri gelecektir" ifadelerini kullandı.

Yusuf, okulun eğitim hizmetiyle ilgili daha onceki bir acıklamasında ise Musluman Amerikan vatandaşı olarak bilimsel temele dayalı bir İslam eğitimi verdiklerini ifade etmişti.

Ote yandan, ABD'de yıllardan beri Katolikler icin Indiana ’da Notre Dame University, Yahudiler icin New York City ’deki Yeshiva University ve Evangelistler icin ise Massachusette ’ki Wheaton College dini bazlı eğitim veren universiteler arasında bulunuyor.

Kaynak: AA
İslam ve İhsan