Dunyanın en saygın akademilerinden Paris ’teki College De France ’da Kuran-ı Kerim tarihi dersleri başladı. Halka acık olan derslere Fransızlar yoğun ilgi gosteriyor. Dersleri veren Profesor Francois Deroche ise tam bir Turkiye hayranı.Fransa'nın başkenti Paris'te eğitim veren Kolej De Frans'da (College De France) dun akşam Kuran-ı Kerim tarihi dersleri başladı. Haziran ayına kadar devam edecek Kuran-ı Kerim tarihi derslerinde 'Kuran tarihi, metinleri, iletilmesi ve diğer dinlerle karşılaştırılması' anlatılacak. 1530 yılında kurulan kolej, dunyanın en saygın akademilerinden birisi olarak gosteriliyor.

İSTANBUL'DA ARAŞTIRMALAR YAPTI

Dun akşam ustu başlayan halka acık derse girebilmek icin uzun kuyruklar oluşturuldu. Derse ilgi buyuktu. Kolej De Frans'ın Kur'Ân tarihi dersi Profesoru Francois Deroche 1983'den 1986'ya kadar İstanbul'da bilimsel araştırmalar yapmış bir profesor. Deroche ders sonrası “merhaba, hoş geldiniz” cumleleri ile başlayan ozel acıklamasını “Turkiye'yi cok seviyorum. Cok selamlar” cumleleri ile bitirdi.

KUR'AN ’IN ZİHİN TARİHİ

Deroche acıklamasında şunları soyledi: “İstanbul Kuran'la ilgili el yazması eserlerin yoğun olarak bulunduğu kutuphaneleriyle olağanustu bir yer. Ozellikle Topkapı Sarayı'nda ve İbrahim Paşa Muzesi'nde cok onemli koleksiyonlar var. İstanbul'da meslektaşlarımla cok koklu bağlar kurduk ve değişik bakış acılarıyla calışmalar yaptık. Bugun elde ettiğim birikimde ve araştırmalarımda cok etkisi oldu. Dersin amacı temelde butun alanlarda ve farklı yorumlarla Kur'an tarihini ozumseyebilmek. Kur'an'ı zihin tarihi, iktisat tarihi ve Kur'Ân'ın asıl metni acısından anlaşılabilmesini amaclıyoruz. Bir sure icin İstanbul'da oturdum ve Turkiye'yi cok seviyorum. Cok selamlar.”
İslam ve İhsan