Milli Eğitim Bakan Nabi Avcı'nın "Dershaneler kapanacak" acıklamasının ardından AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Koprulu, "Dershanelerin kapanmasının ne zaman kesinleşeceği ile ilgili bir ongorumuz olmamakla beraber, onumuzdeki 2013-2014 sezonunu kapsamayacağı ve kesin olmayacağı ile ilgili bir ongorumuz var.
Koprulu, sozlerini şoyle surdurdu:
"Milli Eğitim Bakanlığı'nın dershanelere vermiş olduğu yasal haklar cercevesinde bu kurumlar onumuzdeki sezon yani 2013 -2014 yılı icin kayıtlarını yaptılar. Bunu da bir yasal hak nedeniyle yaptılar. Kayıtların acılmasıyla ilgili yasal hak vardı. Bu tarihlere gore kayıtlarını yaptılar. Bazı kurumlar oğrencilerle on calışmalarını yaptılar, bazı kurumlarımız da ağustostan itibaren zaten onumuzdeki yılın calışmalarına başlayacaklar oğrencilerle... Dolayısıyla 'Yasal anlamda bir kapatma soz konusu mu?' derseniz Meclis'in de tatile gireceğini ve Ekim ayında acılacağını duşunduğumuzde bu yasal kararlar alınmadan calışmaların başlamış olduğu gerceği ile karşı karşıyayız ki demek ki onumuzdeki yıl boyle bir yasal durum soz konusu değil."
Bakan Avcı'nın bakanlıkta bir calışma olduğunu ifade ettiğini anlatan Koprulu, konunun iceriğinin ne olacağı, nasıl tedbirler alınacağı ya da bu kurumlara olan ihtiyacların nasıl azaltılacağı konusunda net acıklamaların yapılmadığına da dikkat cekti.
Koprulu, cok kısa sure icerisinde yani 3 ila 5 sene gibi bir sure icerisinde dershanelerin kapanmasının gercekleşmeyeceğini ongorduklerini ifade etti.
"100 bini aşkın calışan oğretmen ve personel olumsuz etkilenir"
Dershanelerle ilgili yapılacak duzenlemelerle 100 bini aşkın calışan, oğretmen ve personelin bundan etkilenebileceğini soyleyen Koprulu, "Bu sektorun kanunen kapatılması ile gerek matbaa sektorunde gerek yayın sektorunde calışan binlerce kişi, matbaacı, kırtasiyeci, yayıncı, yazarın bundan etkileneceği de bir gercek. Biz dershanelerin bugunden yarına kapatılacağını duşunmediğimiz icin kapsamlı bir calışma yapmış değiliz. Gercekten de dershaneye olan ihtiyacın azaltılacağı gibi bir sonuc goremiyoruz. Eğitim ve oğretimle ilgili sınavlar devam etmektedir. Arz ve talep arasındaki bu ucurum devam ediyor" şeklinde konuştu.
Sektorde duzenlemelerin yapılması halinde ortaya cıkacak olumsuzluklara dikkat ceken Koprulu, dershaneler kapatılırsa oğrencilerin ozel ders alacakları kucuk burolarda kucuk gruplarla daha yuksek bedellerle ders alacakları durumların ortaya cıkacağını soyledi."
"Devletin denetim ve gozetiminden uzak bu imkanlardan yararlanacaklarını değerlendirirsek, fırsat eşitsizliğinin daha da artacağını ongormuş oluruz ve devletin ciddi vergi kaybı da oluşur. Bu bakımdan değerlendirdiğimizde butun bunlar kısa surede gercekleşecek gibi gozukmuyor demek istiyorum" ongorulerinde bulundu.
"Dershane sektoru eğitim oğretime gercek anlamda bircok destek veriyor"
Gecen yılki rakamlara gore 1milyon 500 bin oğrencinin dershanelere devam ettiğine değinen Koprulu, ayrıca sektorun katma değerlerine ilişkin, "Dershane sektoru eğitim oğretime gercek anlamda bircok destek veriyor. Ozel okul sahiplerinin buyuk bir kısmı bu sektorden faydalanarak maddi ve manevi olarak dershane birikimlerinden yararlanarak bu alana girdi. Bu ulkeye bir katkıdır. Bu dershaneci arkadaşlarımız yine vakıf universiteleri kurmuştur. Bu dershanelerin dolaylı etkisiyle Turkiye'de gerek ozel okulların yaygınlaşarak oğrencilerin bu okullara gitmeleri gerekse de vakıf universiteleri kurularak oğrencilerin bu universitelere girmelerine cok buyuk katkı sağlamışlardır" değerlendirmelerinde bulundu.
Bakanın yapmış olduğu acıklamaların planlı programlı yapılan acıklamalar olmadığını soyleyen Koprulu, "Esasında bakanın gundemi bu değildi. Gazeteci bir arkadaşın sorusu uzerine yapılmış bir acıklama. Ani verilmiş bir cevap olarak goruyorum. Planlı programlı bir acıklama değil. Bakanın yaptığı acıklamalardan henuz calışmaların tamamlanmadığını, calışmaların hala devam ettiğini, hemen kısa vadede ve dershanelerin kapanacağı ile ilgili bir algı bizde oluşmuş değildir" dedi.
Koprulu, sonuc olarak, onumuzdeki 2013-2014 sezonu ile ilgili gerek kayıt olacak veya kaydını yapmış oğrenciler icin gerekse de kurumlarıyla sozleşmesini yapmış oğretmenler acısından yasal guvenceden dolayı tedirgin olacakları bir durumun soz konusu olmadığını belirterek; "Kamuoyunun bunu boyle bilmelerini isteriz" dedi.