Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 9 Eylul 2022 tarihli ve "İlim Bir Nurdur" konulu cuma hutbesi. Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 9 Eylul 2022 tarihli ve "İlim Bir Nurdur" konulu cuma hutbesi.
Muhterem Muslumanlar!
Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) Mescid-i Nebevî ’de biri dua ve niyazda bulunan, diğeri ilimle meşgul olan iki grup gordu. Her iki grubun da hayır uzere olduğunu soyledi. Ardından “إ ancak bir muallim olarak gonderildim.” buyurarak ilimle meşgul olanların yanına oturdu.1
Aziz Muminler!
Yuce dinimiz İslam ilme ve irfana, bilgiye ve hikmete buyuk onem verir. “Yaratan Rabbinin adıyla oku!”2 emriyle başlayan ilk vahiy, bizleri kÂinatı ve butun varlığı vahyin ışığında okumaya ve anlamaya davet eder. “De ki: Hic bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?”3 ayet-i kerimesi, ilmin ve Âlimin Allah katındaki değerini gosterir. Rabbimizin kalem uzerine yemin etmesi, Kur ’an-ı Kerim ’de “Kalem” ismiyle mustakil bir surenin bulunması da kadın erkek her mumin icin ilmin ve bilginin ne denli kıymetli olduğuna işaret eder.
Kıymetli Muslumanlar!
İlim, insanlığa her alanda rehberlik eden cok değerli bir hazinedir. Zira insan, kendini ilimle bilir. Rabbini ilimle tanır. Allah ’ın mesajlarını ilimle anlar. Varlığın gaye ve hikmetini ilimle kavrar. Nefsini ilimle terbiye eder. Hakkı, adaleti, ahlakı, fazileti ve doğruyu ilimle oğrenir. Yaratıcısına karşı sorumluluklarını ve kulluk gorevlerini ilimle yerine getirir.
Değerli Muminler!
İlmin asıl sahibi Yuce Allah ’tır. Allah TeÂlÂ, insanı yaratmış, ona bilmediklerini oğretmiştir. İlim tahsil etmenin amacı da CenÂb-ı Hakkı tanımak, rızasını kazanmak ve insanlığa faydalı olmaktır. Bu gayelerden yoksun bir ilim insanlığa barış ve huzur değil savaş ve felaket getirir. Nitekim Resûlullah (s.a.s) CenÂb-ı Hakka şoyle dua etmiştir: “Allah ’ım! Fayda vermeyen ilimden sana sığınırım.”4 “Allah ’ım! Bana oğrettiklerinle beni faydalandır. Fayda verecek ilmi bana oğret ve ilmimi artır.”5
Aziz Muslumanlar!
Resûl-i Ekrem (s.a.s) şoyle buyurmuştur: “Kuşkusuz Âlimler peygamberlerin vÂrisleridir. Peygamberler miras olarak ne altın ne de gumuş bırakmışlardır; onların bıraktıkları yegÂne miras ilimdir.” 6 O halde Sevgili Peygamberimiz (s.a.s) ’in mirasına sahip cıkalım. İlmi, Hakkın sevgisini kazanmak icin talep eden ve bildiğiyle amel edenlerden olalım. Yarınlarımızın teminatı olan evlatlarımızın ilim, irfan, hikmet ve guzel ahlakı kuşanmış bireyler olarak yetişmeleri icin gayret gosterelim.
Kıymetli Kardeşlerim!
Onumuzdeki hafta on sekiz milyonu aşkın oğrencimizle universite oncesi okullarımız, ardından da sekiz milyonu aşan oğrencimizle universitelerimiz eğitim oğretime başlayacaktır. En buyuk zenginliğimiz olan cocuklarımızı ve genclerimizi ilim, irfan, bilgi, hikmet ve guzel ahlakla yetiştirmek millet olarak en onemli sorumluluğumuzdur. Bu surecte evimizin de bir eğitim yuvası olduğunu unutmayalım. Evlatlarımızdan ilgi ve desteğimizi esirgemeyelim. Onlara okulu, oğretmeni, hocayı, kitabı sevdirelim. Bu vesileyle yeni eğitim-oğretim yılının oğretmenlerimiz, oğrencilerimiz, tum ailelerimiz ve milletimiz icin hayırlara vesile olmasını Yuce Rabbimden niyaz ediyorum.
Hutbemi en guzel muallim olan Peygamber Efendimiz (s.a.s) ’in şu mujdesiyle bitiriyorum: “Kim ilim oğrenmek icin yola cıkarsa Allah da ona cennete giden yolu kolaylaştırır.”7
1 DÂrimî, Mukaddime, 32.
2 Alak, 96/1.
3 Zumer, 39/9.
4 NesÂî, İstiÂze, 13
5 Tirmizî, DeavÂt 128.
6 Tirmizî, İlim, 19.
7 Tirmizî, İlim, 19.
Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
CUMA HUTBESİ İNDİR PDF İcin TIKLAYINIZ>>> WORD İcin TIKLAYINIZ>>>
Kaynak: Diyanet Haber
İslam ve İhsan