Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Eylul 2022 tarihli ve "O'nun Cağrısı" konulu cuma hutbesini PDF ve WORD olarak indirebilirsiniz. Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 30 Eylul 2022 tarihli ve "O'nun Cağrısı" konulu cuma hutbesi.

ONUN (S.A.S) CAĞRISI Muhterem Muslumanlar! Yuce Rabbimiz insanı en guzel şekilde yaratmış, sayısız nimetlerle donatmıştır. Kainatı emrine vermiş, onu vahyin muhatabı kılmıştır. Rahmetinin bir tecellisi olarak nice peygamber gondermiştir. Butun peygamberler insanlığı Hakk ’a ve hakikate davet etmiş, ebedi kurtuluşa cağırmışlardır. Bu cağrı, butun peygamberlerin diliyle gelen ilahi hakikatin ortak cağrısıdır. Bu cağrı, kainatın en şerefli varlığı olarak yaratılan insanoğluna yapılan bir yucelme cağrısıdır. Bu cağrı, insanı kula kul olmaktan kurtarıp gercek ozgurluğe ulaştıran tevhid cağrısıdır. Bu cağrı, ilim ve irfanın, hikmet ve adaletin hÂkim olduğu İslam medeniyetinin cağrısıdır. Bu cağrıya kulak veren yucelir. Bu davete icabet eden kurtuluşa erer.
Aziz Muminler! Kur ’an-ı Kerim ’de şoyle buyrulur: "Allah ’a cağıran, salih amel işleyen ve 'Kuşkusuz ben Muslumanlardanım' diyenden daha guzel sozlu kimdir?" (1) Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s), bu ilahi cağrının son davetcisi, en guzel temsilcisidir. "Ben guzel ahlakı tamamlamak uzere gonderildim." (2) buyuran Peygamberimiz (s.a.s), imana ve guzel ahlaka davet etmiştir. Onun cağrısına kulak vermek, guzel ahlakı ile ahlaklanmak mumin icin en buyuk gorevdir.
Kıymetli Muslumanlar! Onun cağrısı ibadete ve kurtuluşadır. Rabbimiz, "Ey iman edenler! Rukû edin, secde edin, Rabbinize kulluk edin ve ahiret icin faydalı işler yapın ki kurtuluşa eresiniz." (3) buyurmuştur. Kurtuluşun yolu bu cağrıya kulak vermekten gecer. Kurtuluşun yolu Rabbimize kulluktan, ona secde etmekten ve iyi işler yapmaktan gecer. Mabetlerden yukselen bu cağrıya kulak vermeden, gunde beş vakit huzura durmadan, huzur bulmak mumkun değildir. Emir ve yasaklarına riayet etmeden, helal ve haramı gozetmeden, O ’nu her daim hatırda tutmadan rızasına ulaşmak mumkun değildir.
Değerli Muminler! Onun cağrısı iyilik ve takvayadır. Rabbimiz, ۖ ُ وَتَعَاوَنُوا عَلَى الْبِرِّ وَالتَّقْوٰىۖ "İyilik ve takvada yardımlaşın. Kotulukte ve duşmanlıkta yardımlaşmayın." (4) buyurmuştur. İslam, mahza iyiliktir. Oyleyse iyi işler yapmalı, yaptığımız işi iyi yapmalıyız. İyilik icin bir araya gelmeli, iyilik icin yardımlaşmalı ve iyilerle beraber olmalıyız. Takvaya ancak iyiler erişebilir ve iyiler yurdu olan cennete ancak iyiler gidebilir. Aziz Muslumanlar! Onun cağrısı birliğe ve kardeşliğedir. Rabbimiz, وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللّٰهِ جَم۪يعًا وَلَا تَفَرَّقُ "Allah ’ın ipine sımsıkı sarılın, ayrılığa duşmeyin." (5) buyurmuştur. Bizi bir atadan, onu da topraktan yaratan Rabbimiz, aynı inancta kalplerimizi, aynı safta bedenlerimizi birleştirmiştir. O halde bizlere iki cihan selametinin yolunu gosteren bu cağrıya kulak verelim. İzzeti secdede, şerefi sadece Allah ve Resûlunun yolunda arayalım. Kurtuluşun imanla, huzurun İslam ’la, nezih bir hayatın guzel ahlakla mumkun olduğunu unutmayalım.
Kıymetli Muminler! 1 Ekim-15 Ekim tarihleri arası Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Gorevlileri Haftası olarak birlikte kutlanacaktır. Başkanlığımız bu yılki temayı "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" olarak belirlemiştir. Gercekleştirilecek etkinliklerle Peygamberimizi daha yakından tanımaya, anlamaya, bilhassa onun irşat, tebliğ ve davet yontemini yeniden hatırlayıp hayatımıza taşımaya gayret edeceğiz. Ayrıca camilerin medeniyetimizdeki yeri ve onemi uzerinde durup, din hizmetine emek vermiş hocalarımızı, kadirşinas milletimizin cami ve Kur ’an kurslarımızın ihyası icin gosterdiği fedakÂrlıkları hayırla yad edeceğiz.
Bu vesileyle soz konusu haftaların aziz milletimiz ve İslam Âlemi icin hayırlı olmasını Yuce Rabbimden niyaz ediyorum. Gecmişten gunumuze camilerimizi inşa, imar ve ihya eden cemaatimizden, din gorevlilerimizden ahirete irtihal edenlere rahmet, hayatta olanlara sağlık, huzur ve afiyet diliyorum. Siz kıymetli kardeşlerimizi gercekleştireceğimiz butun faaliyetlere katılmaya davet ediyorum.
1 Fussilet, 41/33.
2 İbn Hanbel, II, 381.
3 Hac, 22/77.
4 MÂide, 5/2.
5 Âl-i İmrÂn, 3/103.
Din Hizmetleri Genel Mudurluğu
CUMA HUTBESİ İNDİR PDF İcin TIKLAYINIZ>>> WORD İcin TIKLAYINIZ>>>
Kaynak: Diyanet Haber
İslam ve İhsan