Fransa Sarcelles Selimiye Camii'nde gurbetcilerle bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Cenab-ı Hak, hepimize Peygamber Efendimizin yolundan gitmeyi, onun ahlakıyla ahlaklanmayı nasip eylesin." dedi. Mevlid-i Nebi Haftası programına katılmak icin Fransa ’ya giden Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Sarcelles Selimiye Camii ’nde gurbetcilerle bir araya geldi.
Burada yatsı ezanını okuyan ve namazı kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, daha sonra cemaate hitap etti.
Başkan Erbaş, cemaatin Mevlid-i Nebi ’sini tebrik ederek, "Efendimiz aleyhissalatu vesselamın dunyayı teşriflerinin 1451. yıl donumu. Cenab-ı Hak, hepimizi Peygamber Efendimize layık ummet eylesin inşallah. Onun yolundan gitmeyi, onun ahlakıyla ahlaklanmayı hepimize nasip eylesin." dedi.
Hz. Peygamberin, insanlık icin en guzel ornek olduğunu aktaran Başkan Erbaş, "Rabbimiz onun icin şoyle buyuruyor, ‘Muhakkak sizin icin Allah ’ın Resûlunde en guzel orneklik vardır. ’ Hangi konuda bir orneklik istiyorsak Efendimiz aleyhissalatu vesselama bakacağız. İyi bir baba mı olmak istiyoruz, Efendimiz aleyhissalatu vesselam ’a bakacağız. İyi bir anne mi olmak istiyoruz, Peygamber Efendimizin tavsiyelerine bakacağız. İyi bir kardeş mi olmak istiyoruz, ona bakacağız. İyi bir lider, iyi bir başkan, iyi bir komşu, iyi bir akraba, iyi bir evlat mı olmak istiyoruz, ona bakacağız." diye konuştu.
"Seni ancak alemlere rahmet olarak gonderdik." ayet-i kerimesini hatırlatan Başkan Erbaş, "Allah Teala oyle tanımlıyor onu. Butun dunya, Efendimiz aleyhissalatu vesselam ’ın Âlemlere rahmet olarak gonderilişinden istifade edecek. Onun yeryuzune getirmiş olduğu Kur ’an-ı Kerim ’den 1400 kusur senedir dunya istifade ediyor. Bu istifade, kıyamete kadar devam edecek." ifadelerini kullandı.
"İslam, en buyuk nimettir" Yeryuzune gonderilen en buyuk nimet olan İslam ’ın, bir denge dini olduğunu soyleyen Başkan Erbaş, "Yeryuzunde insanlar arasında dengesizlikler olmasın, bunu onlesin diye Hazreti Adem'den Hazreti Muhammed aleyhissalatu vesselam Efendimize kadar butun peygamberler işte o denge dini İslam ’ı tebliğ etmek icin gorevlendirilmişlerdir. En buyuk nimet olduğunu nereden oğreniyoruz? Maide Suresi ’nin ucuncu ayet-i kerimesinden oğreniyoruz. ‘Bugun sizin dininizi kemale erdirdim. Uzerinizdeki nimetimi de tamamladım. Size din olarak İslam'ı sectim.' Demek ki, İslam bize verilen en buyuk nimet. Bize sorsalar senin icin en buyuk nimet nedir diye, cevabımız 'Musluman olmuş olmaklığımdır." değerlendirmesinde bulundu.
İbadetlerin şukru eda etme vasıtaları olduğunu anlatan Başkan Erbaş, şunları soyledi: "Namazı, Allah ’a şukretmek icin kılıyoruz. Orucu, Allah ’a şukretmek icin tutuyoruz. Zekatı, haccı, hayır hasenatı, Allah ’a şukur icin yapıyoruz. Bunu da Peygamber Efendimizin şu sozunu paylaşarak anlamaya calışalım. Bir gun Hazreti Aişe Validemiz, Peygamber Efendimizle sohbet ederken şoyle bir baktı, cok yorgun, bitkin buldu Peygamberimizi. ‘Ya Resulallah, beş vakit namazın haricinde cok nafile namazı kılıyorsun. ’ Zaten her gece kalkıp teheccud namazı kılıyordu Efendimiz aleyhisselatu vesselam. Gun aşırı, bazen Pazartesi, Perşembe gunleri nafile oruc tutuyordu. Dedi ki, ‘Biraz azalt, cok yoruyorsun kendini. ’ Tam bu soz uzerine Peygamber Efendimiz, ‘Ya Aişe, ben Allah ’a şukreden bir kul olmayayım mı? ’ dedi. Bu, bizim kulaklarımıza kupe yapacağımız, ibadetlerin amacını ortaya koyan cok onemli bir cevaptır. İşte etrafımızda bulunan butun nimetler, bizim daha cok şukur etmemizi gerektiriyor. Allah şukrumuzu kabul eylesin, hepimizi şukredenlerden eylesin."
"Cenab-ı Hak genclerimizi, cocuklarımızı sırat-ı mustakimden ayırmasın" 28 yıl once Fransa ’da bulunduğu donemde iki ay boyunca gorev yaptığı Sarcelles Selimiye Camii ’nde yeniden bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Başkan Erbaş, konuşmasını şoyle bitirdi:
"Ne guzel bir camiye kavuşmuşsunuz, emeği gecen herkesten Allah razı olsun. Tabi otuz sene boyunca Selimiye Camii cemaati daha onceki camide namazlarını kıldılar, cocuklarının eğitimleri orada oldu. Nice cemaatimizden insanlar rahmetli olmuş. Allah hepsine rahmet eylesin. Renkleriyle, yazılarıyla, halısıyla, catısıyla, minberi ile mihrabı ile kursusu ile her şeyiyle cok guzel olmuş. Bu camide tek bir tuğlası olan kardeşimizden Cenab-ı Hak razı olsun. Cenab-ı Hak genclerimizi, cocuklarımızı sırat-ı mustakimden ayırmasın. Neslimizi camilerden uzak bırakmasın inşallah.
Ben tekrar Mevlid-i Nebinizi tebrik ediyorum. Efendimiz aleyhissalatu vesselam ’ın doğum gununun seneidevriyesini butun insanlığa, butun yeryuzune hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak ’tan niyaz ediyorum."
Başkan Erbaş ’a ziyaretinde, Paris Başkonsolosu Serdar Belentepe ve Paris Din Hizmetleri Muşaviri Bayram Demirtaş da eşlik etti.
Kaynak: Diyanet Haber
İslam ve İhsan