Din İşleri Yuksek Kurulu Eski Başkanı ilahiyatcı Prof. Dr. Raşit Kucuk, tedavi gorduğu hastanede hayatını kaybetti.Damadı Suat Mertoğlu, yaklaşık 3 yıldır kanser tedavisi goren 76 yaşındaki Prof. Dr. Kucuk'un, tedavi gorduğu hastanede vefat ettiğini soyledi.
Mertoğlu, Prof. Dr. Kucuk icin Fatih Camisi'nde bugun ikindi vaktinde cenaze namazı kılınacağını belirtti.
Kucuk, Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi'nde dekanlık ve oğretim uyeliğiyle, Din İşleri Yuksek Kurulu ve Turkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığı yapmıştı.
Bircok vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun hem kuruculuğunu yapan hem de buralarda uye olarak gorev alan Kucuk, yurt ici ve yurt dışında sempozyumlara katıldı, cok sayıda kitap ile akademik calışmaya imza attı. Kucuk, ilmi calışmalarının yanı sıra binlerce oğrenci yetiştirdi.
İLAHİYATCI PROF. DR. RAŞİT KUCUK KİMDİR? Antalya Akseki ’de (Menteşbey koyu) doğdu (1947). Antalya İmam-Hatip Okulu ’ndan (1966) ve Konya Yuksek İslÂm Enstitusu ’nden (1970) mezun oldu. Erzurum Ataturk Universitesi İslÂmî İlimler Fakultesi ’nde doktora calışmalarına başladı (1978); doktora kabulu icin “Abdullah İbnu ’l-MubÂrek ve Hadis İlmindeki Yeri” ve “Hicrî İkinci Asır Muellifleri” adlı iki ayrı calışma takdim etti. Doktorasını “Kur ’an ve Sunnette Sevgi Kavramı: Ozellikle Allah Sevgisi” adlı teziyle (danışman: Prof.Dr. Salih Tuğ) daha sonra geciş yaptığı Marmara Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu ’nde tamamladı (1984). 1997 ’de docent, 2003 ’te profesor unvanını aldı.
Erzurum İmam-Hatip Okulu ’nda dort yıl oğretmenlik ve idarecilik yaptıktan sonra Erzurum Yuksek İslÂm Enstitusu ’nde Hadis ve İslÂm AhlÂkı Oğretim Gorevlisi olarak calışmaya başladı (1975); aynı zamanda idarî gorevlerde bulundu. Daha sonra İstanbul Yuksek İslÂm Enstitusu ’ne naklen tayin oldu (1981). İstanbul Yuksek İslÂm Enstitusu ’nun Marmara Universitesi İlÂhiyat Fakultesi ’ne donuşmesinden (1982) sonra da uzun yıllar boyunca bu fakultenin hadis ana bilim dalında oğretim uyesi olarak calıştı, ceşitli akademik ve idarî gorevlerde bulundu; 2007-2011 yılları arasında dekanlık yaptı. Aynı donemde Marmara Universitesi Senatosu ve Marmara Universitesi Yonetim Kurulu uyelikleri yanında, Yuksek Oğretim Kurulu İlÂhiyat Millî Komitesi uyeliği ve başkanlığı, Yuksek Oğretim Kurulu Yurt Dışı İlÂhiyat Alanı Denklik Alt Komisyonu başkanlığı gorevlerinde bulundu. 2011-2014 yılları arasında Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yuksek Kurulu başkanlığı yaptı ve buradan emekli oldu. Aynı yıl başladığı Turkiye Diyanet Vakfı İslÂm Araştırmaları Merkezi (İSAM) başkanlığı gorevini 2022 yılı Eylul ayına kadar surdurdu. 22 Kasım 2022 ’de vefat etti.
2012 ’den beri Turkiye Bilimler Akademisi (TUBA) aslî uyesidir. Aynı zamanda cok sayıda vakıf, dernek ve sivil toplum kuruluşunun kurucusu ve uyesidir.
Sevgi Medeniyeti adıyla yayımlanan doktora tezi ile Turkiye Yazarlar Birliği tarafından “fikir” dalında birincilik odulune (1991), ayrıca Turkiye Yazarlar Birliği "Yılın Yazar, Fikir Adamı ve Sanatcıları Odulleri" kapsamında Ustun Hizmet Odulu'ne (2016) lÂyık goruldu.

İlmî ve akademik calışmaları hadis ve siyer alanlarında yoğunlaşmıştır.
Siyer (İmam-Hatip Liseleri icin ders kitabı, İsmail Yiğit ile birlikte, Ankara 1987, 1997), Sevgi Medeniyeti (Ankara 1991; İstanbul 2007), Turk Millî Eğitiminde Din Kulturu ve AhlÂk Bilgisi Dersleri (Mustafa Ocal ile birlikte, İstanbul 1993),Peygamberimizden Hayat Olculeri: RiyÂzu ’s-SÂlihîn Tercume ve Şerhi (M. Yaşar Kandemir - İsmail L. Cakan ile birlikte, I-VIII, İstanbul 1997, 2017) ve Hazret-i Muhammed (s.a.v.): Siyer-i Nebî (İsmail Yiğit ile birlikte, İstanbul 2006, 2015) başlıca eserleridir.
Oktay'dan, Prof. Dr. Raşit Kucuk icin başsağlığı mesajı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, vefat eden eski Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanı ilahiyatcı Prof. Dr. Raşit Kucuk icin başsağlığı mesajı yayımladı.
Oktay, tedavi gorduğu hastanede 76 yaşında vefat eden Prof. Dr. Kucuk icin sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, şunları kaydetti:
"Akademik ve ilmi calışmaları ile manevi hayatımızda derin izler bırakan eski Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Kucuk Hocamız Hakk'a yurudu. Kendisine Allah'tan rahmet, yakınlarına, sevenlerine, talebelerine ve ilim camiamıza başsağlığı diliyorum."
Erbaş'tan Prof. Dr. Raşit Kucuk icin başsağlığı mesajı Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, vefat eden eski Din İşleri Yuksek Kurulu Başkanı ilahiyatcı Prof. Dr. Raşit Kucuk icin başsağlığı mesajı yayımladı.
Diyanetten yapılan acıklamaya gore Erbaş, mesajında şunları kaydetti:
"Omrunu ilime adamış, binlerce oğrencinin uzerinde emeği olan, Marmara Universitesi İlahiyat Fakultesi eski Dekanı, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yuksek Kurulu eski Başkanı ve Turkiye Diyanet Vakfı İslam Araştırmaları Merkezi eski Başkanlarımızdan hadis alimi Prof. Dr. Raşit Kucuk Hocamız Hakk'a yurudu. Ailesine, oğrencilerine ve ilim camiasına başsağlığı diliyorum. Mekanı cennet olsun."
Kaynak: AA - yeniakit.com
İslam ve İhsan
Bir Asır Bir Cınar 21.Bolum - Raşit Kucuk