Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 25 Kasım 2022 tarihli ve "Merhamet Toplumu" konulu cuma hutbesinin PDF ve WORD olarak indirebilirsiniz.Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 25 Kasım 2022 tarihli ve "Merhamet Toplumu" konulu cuma hutbesi.
Muhterem Muslumanlar! CenÂb-ı Hakk ’ın kullarına bahşettiği en değerli nimetlerden biri de merhamet duygusudur. Merhamet, Rabbimizin “RahmÂn” isminin bir tecellisidir. Merhamet, kalp inceliği ve gonul yumuşaklığıdır. Şefkatli ve insaflı davranmaktır. Merhamet, kalpleri kin, ofke ve intikam gibi hastalıklardan temizlemektir. Gonulleri sevgi, saygı ve affın guzelliğiyle tezyin etmektir. Can taşıyan her bir varlığa hatta butun kÂinata muhabbet nazarıyla bakmaktır.
Aziz Muminler! Âlemlere rahmet olarak gonderilen Peygamberimiz (s.a.s) ’in en belirgin ozelliği onun merhamet ve şefkatidir. 1 Nitekim Kur ’an-ı Kerim ’de Peygamber Efendimiz (s.a.s) ’in davranış şekli şoyle anlatılmaktadır. “Allah ’ın rahmeti sayesinde sen onlara karşı yumuşak davrandın. Eğer kaba, katı yurekli olsaydın, onlar senin etrafından dağılıp giderlerdi…”2
Allah Resûlu (s.a.s), “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı en guzel davranandır.”3 buyurarak eşlerin birbirlerine karşı insaflı ve merhametli olmalarını emretmiştir. “Bir genc, ihtiyar bir kimseye yaşından dolayı hurmet ederse, Allah da ona yaşlılığında kendisine hurmet edecek birisini hazırlar.”4 mujdesiyle dua ve bereket vesilemiz olan yaşlılara guzel muamelede bulunmayı tavsiye etmiştir. Resûl-i Ekrem (s.a.s) ’in cocuklara karşı olan şefkat ve muhabbetini ise cocukluğunu peygamberimizin yanında geciren Hz. Enes (r.a) şoyle anlatmaktadır: “Allah Resûlu, beni bir kez olsun azarlamadı, kalbimi kırmadı. Bana karşı surekli ‘evladım ’, ‘yavrucuğum ’ gibi gonul alıcı, sevgi dolu ifadeler kullandı.”5
Kıymetli Muslumanlar! “Her canlıya yapılan iyilikte bir sevap vardır.”6 buyuran Resûlullah (s.a.s) ’in şefkat ve merhametinden butun canlılar gibi hayvanlar da nasibini almıştır. Rahmet elcisinin insanlığa takdim ettiği ilkeler uzerinde yukselen İslam medeniyetinde hayvanlara şefkat ve merhamet gosterilir. Onların uygun ortamlarda yaşama ve barınma hakları gozetilir. Ancak hayvanların hakkı korunurken, mukerrem bir varlık olan insanın zarar gormesine de izin verilmemelidir. İnsan hayatını tehdit eden hayvanlar cadde ve sokaklarda başıboş bırakılmamalıdır. Hastalık riski taşıyan veya saldırgan hayvanlardan başta cocuklarımız olmak uzere insanlarımızı korumak, bunun icin gerekli tedbirleri almak hepimizin sorumluluğudur.
Değerli Muminler! Şiddet, ofke, kin ve nefretin yurekleri işgal ettiği gunumuzde merhamet medeniyetinin birer mensubu olarak bize duşen, Rahmet Peygamberinin mesajlarına yeniden sarılmaktır. “Ben ancak rahmet olarak gonderildim.” 7 buyuran Allah Resûlu ’nun ilim, hikmet ve irfan mektebinde gonullerimizi eğitmektir.
O halde geliniz! Asrımızın en buyuk hastalığı haline gelen merhametsizliği bir tarafa bırakarak; eşimize, cocuğumuza, ana babamıza, yaşlılarımıza, cevremize ve butun canlılara karşı vicdanlı ve merhametli olalım. Gonlumuzde merhamet pınarları cağlasın daima. Kalbimizde merhamet adlı bir cınar buyusun. Şefkat ve rahmet kaplasın dort bir yanımızı. Ailemiz ve toplumumuz merhamet ocağı olsun.
Hutbemi Peygamber Efendimiz (s.a.s) ’in şu hadisiyle bitiriyorum: “Merhamet edene Rahman olan Allah da merhamet eder. Siz yerdeki butun mahlûkata merhamet edin ki goktekiler de size merhamet etsin.” 8
1 Tovbe, 9/128.
2 Âl-i İmrÂn, 3/159.
3 Tirmizî, MenÂkıb, 63.
4 Tirmizî, Birr, 75.
5 BuhÂrî, Edeb, 39; Muslim, ÂdÂb, 31.
6 BuhÂrî, MusÂkÂt, 9.
7 Muslim, Birr, 24.
8 Ebû DÂvûd, Edeb, 58.
PDF İNDİRMEK İCİN TIKLAYINIZ WORD İNDİRMEK İCİN TIKLAYINIZ Kaynak: Diyanet Haber
İslam ve İhsan