"Dunyadaki uc mikro heykeltıraştan biri" olarak tanınan Necati Korkmaz, Allah'ın 99 ismini, ceylan derisinden yaptığı 3 santimetrelik kitabın icine yerleştirdiği mercimek tanelerinin uzerine sığdırdı.

Korkmaz'ın her sayfasında altın varak kullanarak oluşturduğu eserde, Osmanlı donemine ait bir sanat olan "Kat-ı" (İnce Kağıt Oymacılığı) sanatından ornekler bulunuyor. Doğal cicekler kullanarak suslenen sayfalardaki mercimek tanelerinin uzerine gubari hat sanatıyla Allah'ın isimlerinin yazıldığı minyatur eserde, ancak buyutec yardımıyla gorulebilen Turk minyatur sanatından ornekler de yer alıyor.

Kitap, Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldonumu Uluslararası Anma Torenleri kapsamında Mevlana Kultur Merkezi Sergi Salonu'nda acılan stantta sergileniyor.

El sanatları uzerine yaklaşık 36 yıldır calışan 50 yaşındaki Necati Korkmaz, bu yıl da tilki bıyığı kullanarak, mercimekler uzerine Allah'ın 99 ismini yazdığı 3 santimetre boyundaki kitabı sergilediğini belirten Korkmaz, eserin ziyaretciler tarafından yoğun ilgi gorduğunu soyledi.

GELECEĞE BIRAKILACAK BİR SANAT ESERİ!

Aynı zamanda mercimeklerde gozle gorulemeyen Turk minyatur sanatından orneklerin de bulunduğunu ifade eden Korkmaz, şunları kaydetti:

"Yazılar ancak buyutec yardımıyla okunabiliyor. Cok değerli bir eser. 3 santimetreye 4 santimetrelik ebatta minyatur bir kitap. Uzerindeki yazıları da 'is' diye tabir edilen ozel murekkep kullanarak gubari sanatıyla yazdım. Ayrıca her sayfa altın varaklarla işlendi. Mercimek, benim ozel sectiğim bir urun. Diğer eserlerimde de kullanıyorum. İlk sayfasında, kesme ciceklerden yaptığım kat-ı sanatının orneklerini kullandım. Gercekten sabır gerektiren bir iş. Benim icin değeri cok buyuk. Bu kitap, inceleyen birinin; 'Tam geleceğe bırakılacak bir sanat eseri' diyebileceği bir eser. Cunku gunumuzde el yazması kitapları bulmak cok zor."

İslam ve İhsan