Hafız Hasan Ozdemir, 58 yaşında bir muezzin. Onu diğerlerinden ayıran şey, cocuk yaşta gozlerini kaybetmesine rağmen hayalini kurduğu hafızlığa devam etmesi.Gozlerinde bir problem olduğunu ilkokul oğretmeni fark etti. Fakat ne o gunun şartlarında ne de bugunun şartlarında tıbben bir caresi bulunmuyordu.
58 yalındaki Hasan Ozdemir, cocuk yaşta gorme yetisini kaybetti fakat hafızlık hayalinden vazgecmedi.
Yarım asrı aşkın bir suredir adeta “Hafız Fabrikası” gibi hizmet veren Bayrampaşa Yeşil Cami Kur'an Kursu ’nda hafızlığa başladığı yıllarda hala gorebiliyordu aslında.
Fakat zaman ilerledikce gorememeye başladı ve hafızlığın buyuk bir bolumunu arkadaşıyla dinleyerek tamamladı.
Hedeflerini bir bir gercekleştirdi Hafız olduğunda artık Âm idi lakin o, bununla yaşamaya coktan alışmıştı ve hedeflerini bir bir gercekleştirmeyi surdurdu.
Hafızlığın ardından once İslami İlimler tahsil eden Hasan Ozdemir, daha sonra evlendi ve muezzin olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ’na bağlı camilerde resmi gorevine başladı.
Uzun yıllardır ise oğrencilik yıllarını gecirdiği Bayrampaşa Yeşil Cami ’de hem muezzinlik gorevini if ediyor hem de kurstaki oğrencilere talim ve tecvid dersleri veriyor.
“Gozlerim yeniden gorse Kur'an-ı Kerim ’e bakmak isterdim” 1975 yılında kursa başlayıp 2 yıl sonra hafızlığını bitirdiğini ifade eden Hasan Ozdemir, Kur'an-ı Kerim ’in ilk ceyreğini ezberledikten sonra gorme yetisini kaybettiğini soyledi.
Durumdan, hafızlık hocasını haberdar etmesinin ardından yaşadıklarını anlatan Ozdemir, “Hocam; okuması duzgun, kendi zeka seviyeme denk bir oğrenci arkadaşımı benim icin gorevlendirdi ve biz ayetleri birbirimize surekli dinleterek gunluk ezberlerimizi tamamladık.” dedi.
Zor şartlarda hafızlığını tamamladığından dolayı bunun onemini daha fazla kavradığını ve onu muhafaza etmek icin dort elle sarıldığını aktaran Ozdemir, yaşadıklarını şoyle ozetledi:
“Hocalarımız, ‘hafız olmak kolay, hafız olmek zordur ’ derler. Ben de cok zor şartlarla hafızlığımı tamamladığım icin onun peşini bırakmadım, devamlı tekrar ettim. 50 yaşıma gelen kadar her yıl Ramazan aylarında gorevli olduğum camilerde ezberden mukabelelerimi okudum. Şu anda da hamdolsun hafızlığım epey kuvvetli durumda. Gozlerim yeniden gorecek olsa Kur'an-ı Kerim ’i gormek ve ona dort elle sarılmak isterdim. Ona tekrar kavuşmanın sevincini doya doya yaşamak isterdim.
Evimden camiye kendi başıma bastonumla birlikte gelebiliyorum. Kursta bazen bana cocuklar ve arkadaşlar yardımcı oluyorlar sağ olsunlar. Onları o hizmetten mahrum etmek istemiyorum fakat ben onlar olmadan da kendi yemeğimi yiyip, cayımı doldurabiliyorum. Onlara zahmet vermek istemiyorum. Hem camide hem de kursta normal bir insanın yapabildiği her işi kendi başıma yapabiliyorum cok şukur.”
O bir “Taş Hafız" Aynı zamanda kuvvetli de bir hafız olan Hasan Ozdemir, Kur'an-ı Kerim ’in herhangi bir yerinden ona sorulan ayetin devamını, oncesini, karşı sayfasını okuyabiliyor ve genclere ornek olmayı surduruyor.
Bu sebeple Ozdemir, 210 talebenin oğrenim gorduğu Yeşil Cami ’deki oğrenciler arasında “Taş Hafız” olarak anılıyor. (ensonhaber)
İslam ve İhsan
HAFIZLIK İLE İGİLİ SOHBET
KUR'ÂN EHLİNİN 5 MERTEBESİ