Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 13 Ocak 2023 tarihli ve "En Guzel İsimler Allah ’a Aittir" konulu cuma hutbesini PDF ve WORD olarak indirebilirsiniz.13 Ocak 2023 tarihli ve "En Guzel İsimler Allah ’a Aittir" konulu cuma hutbesi.

En Guzel İsimler Allah ’a Aittir Muhterem Muslumanlar! Hutbemin başında okuduğum İhlÂs suresinde Yuce Rabbimiz kendisini bize şoyle tanıtmaktadır: “De ki, Allah tektir. Allah Samed ’dir; hicbir şeye muhtac değildir, her şey O ’na muhtactır. Ondan cocuk olmamıştır, kimsenin babası değildir. Kendisi de doğmamıştır, kimsenin cocuğu değildir. O ’nun hicbir dengi yoktur.”[1]
Aziz Muminler! Allah TeÂlÂ, Âlemlerin Rabbidir. Goklerin ve yerin mulku O ’na aittir. Yaratan O ’dur, yaşatan O ’dur, yoneten O ’dur.
Allah, Kadîm ’dir, ezelîdir, varlığının başlangıcı yoktur. O, BÂkî ’dir, ebedîdir, varlığının sonu da yoktur. Allah, Semî ’dir, Basîr ’dir; her şeyi hakkıyla işiten ve gorendir.
Allah Gafûr ’dur; mağfireti boldur. Vedûd ’dur; sevgisi coktur. RezzÂk ’tır; kullarına nice temiz ve guzel nimetler bahşedendir. Hafîz ’dir, merhametine sığınanları koruyandır. TevvÂb ’dır; tovbeleri kabul edendir. Afuv ’dur; bağışlanma dileyenleri affedendir. İsyan ve gunahta ısrar edenlere karşı ise azabı cetindir.
Kıymetli Muslumanlar! Allah, KÂdir ’dir; sonsuz guc ve kuvvet sahibidir. Allah, Muhyî ve Mumît ’tir; şu kısacık imtihan dunyasında hangimizin daha guzel işler yapacağını sınamak icin olumu ve hayatı yaratmıştır. Oldukten sonra hepimizi diriltecek, yapıp ettiklerimizden hesaba cekecek, herkese hak ettiğinin karşılığını eksiksiz verecektir.
Değerli Muminler! Hikmet nazarıyla baktığımızda kÂinatın yaratıcısı olan CenÂb-ı Hakkın isim ve sıfatlarının yansımalarını her yerde goruruz. Rabbimizin guzel isimlerinden ilham alarak hayatımızı tanzim ederiz. O ’nun eşsiz eserlerinden ibret alır, سُبْحَانَ اللّٰهِ diyerek Rabbimizi tesbih ederiz. اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ zikriyle O ’nun ikram, ihsan ve nimetlerine hamdederiz. اَللّٰهُ اَكْبَرُ diyerek O ’nun yucelik ve azametini ikrar ederiz. لاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللّٰهِ “Allah ’tan başka guc ve kuvvet sahibi yoktur.”[2] cumlesiyle acziyetimizi dile getiririz. الْوَكِيلُ حَسْبُنَا اللّٰهُ وَنِعْمَ “Allah bize yeter. O ne guzel vekildir.”[3] sozuyle her hal ve şartta O ’na tevekkul ederiz. Yuce Rabbimizin فَاذْكُرُون۪ٓي اَذْكُرْكُمْ “Siz beni anın ki ben de sizi anayım.”[4] ayeti gereğince her işimize Allah ’ın adıyla başlarız. Gonlumuzden bir niyet gectiğinde “İnşallah!” der, Allah ’ın dilemesi olmadan hicbir şeyin gercekleşmeyeceğini beyan ederiz. Tebrik ve takdirlerimizi “MÂşallah! BÂrekallah!” diyerek ifade ederiz. Yola cıkarken, yolcu ederken sevdiklerimizle “Allah ’a ısmarladık” diyerek vedalaşırız.
Aziz Muslumanlar! Yuce Rabbimizi kendisini bize tanıttığı gibi tanıyalım. Son nefesimize kadar O ’na verdiğimiz soze sadık kalalım. Allah ’a teslimiyetimizin gostergesi olan ibadet, salih amel ve guzel ahlakımızla omrumuzu bereketlendirelim. Yolumuz tevhid ve vahdet, istikametimiz Rabbimizin rızasını kazanmak olsun.
Kıymetli Kardeşlerim! Hutbemi bitirirken onemli bir hususu hatırlatmak istiyorum. Bildiğiniz uzere “Kur ’Ân-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı ve Temel Dini Bilgiler” dersleri okullarımızda secmeli olarak okutulmaktadır. 2023-2024 eğitim oğretim yılı icin okullarımızdaki ders secimleri başlamıştır. Yavrularımızın bu dersleri secmeleri icin gerekli hassasiyeti gosterelim. Ciğerparelerimizin, Rabbimizi, Peygamberimizi, kitabımızı, hÂsılı yuce dinimiz İslam ’ı oğrenmelerinin en kıymetli sorumluluğumuz olduğunu unutmayalım.
[1] İhlÂs, 112/1-4.
[2] Muslim, Zikir, 47.
[3] Âli İmrÂn, 3/173.
[4] Bakara, 2/152.
Hutbeyi İndir 13 Ocak 2022 Cuma Hutbesi PDF 13 Ocak 2023 Cuma Hutbesi WORD Din Hizmetleri Genel Mudurluğu

İslam ve İhsan