1980'li yıllarda Ankara Hacı Bayram Camiî yakınında Rahmetli Dr. Emin Acar beyin muayenehanesi aynı zamanda bir dergÂh gibiydi. Her seviyeden muhabbet sevdalısı muhtelif kimselerin (tarikat, cemaat, siyaset, universite, burokrasi, devlet ricali v.s) Âdeta bir buluşma noktasıydı. Fakir de zaman zaman bu muhabbet ortamından nasiplenme niyetiyle ziyaretler yapardım.Allah (c.c.) bir kuluna hayrı murat ederse, onu sÂdıklarla buluşturur ve Salihler kervanına dÂhil eder. Husn-i zannımız odur ki, Dr. Emin Acar ağabeyimiz de bu bahtiyarlardan biridir. Muhabbetim ziyadeleştikce onu bir murşid gozuyle gormeye başladım ve kendisinden manevi ders alma niyetim oluşmaya başladı. Arzularımın yoğunlaştığı bir gunun akşam namazı sonrası dergÂhta sohbet icin toplanmıştık. Sohbet başlamadan beni aniden yan odaya cağırdı.
- «Delikanlı herhangi bir şeyh efendiye intisabın var mı?» diye sordu.
- «Hayır efendim», dedim.
- «Evladım, bu konu senin icin cok erken. Sabredeceksin, inşallah ileride iyi bir murşid-i kÂmile hizmet edeceksin. Ancak senin bu konuda iştiyakın ve istidadın var. Seni cabuk kaparlar; dikkat et hemen rastgele herkese kapılma. Şimdilik sen İmam Birgivi Hazretlerinin Tarikat-i Muhammediyye ’sini oku. Butun muminlerin yapması gereken, 100 Estağfurullah, 100 La ilahe illallah, 100 selavatı şerifeye devam et. Bu verdiklerimi sakın bir şeyhin muridine verdiği ders gibi duşunme.»
Aradan sekiz sene gectikten sonra Osmaniye ’de Musa Efendi Hazretlerine intisap ettim. Bir ara Ankara ’ya yolum duştuğunde yine Hacı Bayram ’da Dr. Emin Acar Beyin ziyaretine vardım.
"İŞ VEKÂLETLE YURUTULUYOR"
Dr. Emin abi mutat olarak yapılan sohbetlerden (memleketin ahvali, hizmet ve gayret konularından ziyade) farklı bir sohbet yapıyordu. Manevi yolların şu anki durumu, başlarında bulunan kimselerin işin ehli olup olmadığı gibi meselelere dair bilgiler veriyordu. Mesel şu yolun başında şoyle bir Allah dostu vardı, Allah rahmet eylesin vefat etti. Şu anda o yolu şu kimseler goturuyor. Şu yoldan yeni bir murşit cıkmadı, iş vekÂletle yurutuluyor. Şunlar siyaseti tarikatın onune gecirdiler. Bunlar şoyle oldular, şunlar boyleler gibi. Acaba benim intisap ettiğim yola ne diyecek diye pur dikkat dinliyorum. Sekiz senelik sabrımın sonunda hedefe ulaşabildim mi? Sohbetin sonlarında Sami Efendi ’den bahsetti ve dedi ki:
“Sami Efendi Hazretleri zamanın kutbu idi. Tarikatın temelini şeriat-ı mutahharanın ahkamına ve Resulullah'ın sunnetine ittiba olarak yerleştirdi. Bu konuda cok hassastı. Kadın erkek ihtilatına cok dikkat ederdi. Şeriatın olmadığı yerde tarikat olmaz derdi. O da hakkın rahmetine kavuştu. Şu anda onun yerine Hacı Musa Topbaş efendi bakıyor. Haza Murşidi Kamildir dedi. Boylece aradığını buldun mubarek olsun demişti. Rahmetullahi Aleyh.
Kaynak: Bunyamin Gokce, Altınoluk Dergisi, Sayı: 365, Temmuz 2016
İslam ve İhsan