Turkiye, ic savaş nedeniyle ulkesini terk etmek zorunda kalan 2.76 milyon Suriyeli icin bugune kadar 25 milyar dolar harcadı.
Turkiye, ulkesini terk etmek zorunda kalan Suriyeli multeciler icin bugune kadar 25 milyar dolar harcama yaptı. Suriyelilerin sağlık hizmetlerinden faydalanması icin onemli adımlar atılırken, 938 bin 777 kişi hastanede yattı, 77 bin 292 kişi ameliyat oldu, 177 bin 568 kadın ise doğum yaptı.
Polis Akademisi'nin duzenlediği “1. Uluslararası Goc ve Guvenlik Konferansı”nda, dunyanın farklı yerlerinde kentlere yerleşen uluslararası gocmenlerin eğitim, sağlık, ekonomi, kentsel guvenlik, barınma ve kent planlamasına ilişkin sorunlar masaya yatırıldı. Akademisyen ve uygulayıcıların katıldığı konferansta, Turkiye'de yaşayan multecilere ilişkin de onemli bilgiler verildi.
DORTTE BİRİ TURKİYE'DE
Dunya genelinde 10.9 milyon Suriyeli multecinin olduğu belirtilirken, bunun 2 milyon 764 bin 500'unun Turkiye'de bulunduğuna dikkat cekildi. Bunlardan 255 bin 922'inin ise 10 ilde bulunan 24 gecici barınma merkezlerinde yaşadığı belirtildi. Barınma merkezlerinin dışında kalan Suriyeli sayısı da 2 milyon 508 578'e ulaştı. Suriyelilerin en cok yaşadığı illerin başında ise İstanbul, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa geliyor. 4 ildeki Suriyeli sayısı 300 bini gecti. Bu illeri de Adana, Mersun ve Bursa takip etti. Gecici barınma merkezlerindeki Suriyeli sayısının en cok olduğu il ise Şanlıurfa.
Ayrıca, yapılan calışmalarla Suriyeli multecilerin de sağlık hizmetlerinden faydalanmasının onu acıldı. Bugune kadar 938 bin 77 Suriyeli hastanelerde de yatarak tedavi gordu. 777 bin 292 Suriyeli ise ameliyat oldu, 177 bin 568 bin Suriyeli kadın ise doğum yaptı. Ayrıca şu anda Suriyeli 93 doktor ve 174 sağlık personelinin de kamu hastanelerinde gorev yaptığı kaydedildi. Turkiye'de bulunan Suriyelilere yonelik kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları (STK) ve halk tarafından yapılan yardımların miktarının yaklaşık 25 milyar dolar olduğu belirtildi.
Ote yandan, Suriye sıfır noktasında bulunan multecilere ise 28 bin 966 aracla 1.65 milyar TL'lik yardım malzemezi goturulduğu de ifade edildi. Buna karşın Turkiye'deki sığınmacılar icin gelen uluslararası yardımların 512 milyon dolarda kaldığına dikkat cekildi.
509 BİN COCUĞA EĞİTİM VERİLDİ
Polis Akademisi'nin duzenlediği “1. Uluslararası Goc ve Guvenlik Konferansı”nda Suriyeli cocuklar hakkında da onemli bilgiler paylaşıldı. Buna gore, Suriyeli multecilerin yaklaşık 1 milyonu zorunlu eğitim cağındaki cocuklardan oluşuyor. Bunlardan 509 bininin Turkiye'deki eğitim sistemine dahil edildiği ifade ediliyor. Cocuklardan 183 bini devlet okullarında, 247 bini gecici eğitim merkezlerinde, 79 bini ise gecici barınma merkezlerinde eğitim alıyor. Okullarda ayrıca 12 bin civarında Suriyeli oğretmen de gorev yapıyor. Ayrıca, 222 bin 869 yetişkin Suriyeliye de mesleki eğitim verildiği belirtiliyor.
Kaynak: Yeni Şafak
İslam ve İhsan