İlk kez Turkiye'de duzenlenecek olan ve kuresel insani yardım politikalarının belirleneceği BM Dunya İnsani Zirvesi başladı.Turkiye'nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dunyanın 3'uncu buyuk insani yardım donoru ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en comert donor" ulkesi olması nedeniyle BM Dunya İnsani Zirvesi İstanbul'da gercekleşmesine karar verildi.

Turkiye, tarihte ilk kez yapılan Dunya İnsani Zirvesi'ne 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde ev sahipliği yapıyor. Acılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gercekleştirdiği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50'nin uzerinde bakan katılıyor.

EN COMERT ULKE

Turkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları icin BM standartlarında 10 milyar ABD doları tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun, Turkiye'nin bu fedakÂrlığına katkısı ise yalnızca 462 milyon ABD doları oldu. Bir başka deyişle dunyanın mazlumlara verdiği her 1 liraya karşılık Turkiye, yaklaşık 20 lira yardımda bulundu. Ote yandan sivil toplum orgutleri ve yerel yonetimlerin kaynakları da dikkate alındığında Turkiye, Suriyeli multeciler icin yaklaşık 20 milyar ABD doları tutarında bir harcama yaptı.

Turkiye, 2014 Kuresel İnsani Yardım raporuna gore dunyada milli gelirine oranla en cok insani yardım yapan ulke olurken, yine aynı rapora gore, son uc yıldır dunyanın en cok insani yardım yapan ucuncu ulkesi haline geldi. İnsan odaklı diplomasisi yuruten Turkiye, bir yandan kuresel duzeyde nerede ihtiyac sahibi varsa yardım elini uzatırken, diğer yandan da 3 milyonu aşkın sığınmacıya kapılarını actı.

TARİHTE İLK KEZ İSTANBUL'DA

Turkiye'nin insani yardım alanında ulaştığın nokta, Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılında ilki duzenlenecek Dunya İnsani Zirvesi organizasyonuna İstanbul'un ev sahipliği yapması sonucunu doğurdu. Dunya'nın bundan sonraki insani yardım stratejilerinin ve politikalarının belirleneceği Dunya İnsani Zirvesi'nde; Suriye krizinde uluslararası yuk paylaşımı yapılması, surdurulebilir bir uluslararası yardım sistemi kurulması, acık kapı politikamızın tum ulkelerce benimsenmesi ve sığınmacılara ilişkin farkındalık ve bilinc artırımı yapılması konuları gundeme taşınacak.

DUNYANIN GOZU BU ZİRVEDE

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ile birlikte ev sahipliği yapılacak zirve, Dunya liderlerini ilk kez krizden etkilenen kesimlerle bir araya getirecek; insani sistemde etkin rol oynayan sivil toplum, ozel sektor ve diğer kesimlerin temsilcileriyle, sistemin geleceğine ilişkin acil sorulara yanıt arayacak. Turkiye, bu alandaki tecrubelerini ve dunyaya ornek teşkil eden uygulamalarını Zirve'de uluslararası toplumla paylaşacak. 2016 Dunya İnsani Zirvesi; daha once gercekleşen, 1993 Dunya İnsan Hakları Konferansı gibi onemli kuresel toplantılar duzeyinde, uluslararası toplumun ortak kaygıları ve hedefleri icin tarihsel oneme sahip bir adım oluşturacak.
İslam ve İhsan