
İslam'a hizmet etmek isteyen veya hizmet eden her mumin icin bu yolda altın kurallar...Herhangi bir konuda işe koyulacak isek onun hakkında ya eğitim alıyor yada bilen birinin yanında o işi oğrenmeye calışıyoruz. Nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekir? Aynen bu konuda olduğu gibi İslam'a hizmet isteyen her muminin de bu yolun edep ve adÂbını ve kuralarını bilmesi gerekir.
İSLAM'A HİZMETİN ALTIN KURALLARI
Hicbir hiz­me­ti ku­cuk gor­memek gerekir. Cun­ku, hiz­met edebilmek buyuk bir nîmettir ve ehem­mi­yet­siz gibi go­ru­nen bir hiz­met, Allah ka­tın­da cok kıymet­li ola­bi­lir. Bu sebeple Al­lÂh ’ın rı­z­sı­na nÂil olabilmek icin her tur­lu hiz­me­te koşmak îcÂb eder.Hizmet etme fırsatı, Rabbimizin bir lûtfudur, lÂkin bu lûtuf, herkese nasîb olmaz. Cok kimseler vardır ki, pek cok hususta hizmet kÂbiliyetleri olduğu hÂlde, zaman ve mekÂn musÂit olmadığından hizmetten nasipleri yoktur. Hizmet edenler, bu nîmete nÂil oldukları icin AllÂhʼa cokca şukretmeli ve yine bu nîmete vesîle oldukları icin hizmet edilenlere teşekkur edÂsı icinde bulunmalıdırlar. Zira onların sÂyesinde CenÂb-ı Hakk ’ın rızÂsına nÂil olmaktadırlar.Hizmet insanı, karşılaştığı tehlike ve guclukler sebebiyle yılmamalı, bilÂkis daha da kuvvet bulmalıdır. Zira bir hizmetin seviyesi, katlanılan zahmetler ve fedÂkÂrlıklar nisbetindedir. Hizmet, gelip gecici bir sevd değildir. Son nefese kadar aşk ve vecd ile îf edilmesi gereken yuce bir vazifedir. Bu itibarla hizmet ehlinin azığı sabır, dayanağı Yuce Mevl olmalıdır.
Muhammed İkbÂl, hizmet yolunda fedÂkÂrlıklara katlanmanın ehemmiyetini şu misalle îzah eder:
“Bir ceylan, diğer bir ceylana dert yanıyordu:
«–Bundan sonra KÂbe ’de, (avlanmanın yasak olduğu) Harem-i Şerîf ’te yaşayacağım. Orada yatar-kalkar, orada otlarım. Zira ovalarda avcılar pusu kurmuşlar, gece gunduz biz Âhûların izinde dolaşıyorlar. Artık avcı derdinden emÂn bulmak istiyorum. Gonlum biraz da huzura kavuşsun!..»
Bunları dinleyen diğer ceylan, ona şu sozlerle karşılık verir:
«−Ey akıllı dostum! Yaşamak istiyorsan tehlike icinde yaşa. Kendini dÂim bileyi taşına vur; cevheri temiz olan kılıctan daha keskin yaşa! Tehlike, kudreti imtihan eder. Cisim ve canın nelere kÂdir olduğunu bize o bildirir.»”
Hizmet eden bir mu ’min iki şeyi kesinlikle unutmamalıdır:a. Allah TeÂlÂ,
b. Olum, yani fÂnîlik.
İki şeyi de unutmalıdır:a. Kibre kapılmamak icin yaptığı hayırları unutmalı,
b. Kimseyle arasında soğukluk olmaması icin kendisine yapılan hatÂları unutmalıdır. Yani, affede affede ilÂhî affa lÂyık hÂle gelmeye calışmalıdır.
Kaynak: Osman Nuri Topbaş, Hakk'a Adanmış Genclik , Erkam Yayınları
İslam ve İhsan