Nahl Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Nahl Suresi 1. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Nahl Suresi 1. Ayetinin Arapcası:اَتٰٓى اَمْرُ اللّٰهِ فَلَا تَسْتَعْجِلُوهُۜ سُبْحَانَهُ وَتَعَالٰى عَمَّا يُشْرِكُونَ
Nahl Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):Allah ’ın azap emri ha geldi ha gelecek. Artık onun carcabuk gelmesini isteyip durmayın! Allah, onların koştukları ortaklardan cok uzak ve cok yucedir.
Nahl Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:“Allah ’ın emri”nden maksat, kÂfir ve muşrikleri uyardığı “azap emri”dir. “Gelmesi” ise “yaklaşması” mÂnasındadır. Allah ’ın hukmune ve takdirine bağlı olarak gelmesi kesin olduğundan dolayı burada sanki gercekleşmiş, olup bitmiş gibi beyÂn buyrulmuştur.
Âyetin iniş sebebiyle ilgili bir rivayet şoyledir:
Muşrikler Resûlullah (s.a.s.) ’le alay ediyor ve ilÂhî tehdidi yalanlamak maksadıyla, kendilerine geleceği soylenen azabın geciktiğini ileri suruyor ve: “Azabın gelmesiyle ilgili soylediklerin doğru olsa bile, putlar bizim icin şefaat eder ve bizi o azaptan kurtarır” diyorlardı. Âyet bu hÂdise uzerine nÂzil oldu. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XIX, 174)
“Allah ’ın emri”nin “kıyÂmet” mÂnasında olması da mumkundur. Nitekim şu rivayet de bu mÂnayla alakalıdır:
Abdullah b. Abbas (r.a.) şoyle anlatıyor: “KıyÂmet yaklaştı ve ay yarıldı” (Kamer 54/1) Âyeti inince, kÂfirler şoyle dedi: “Bu adam, kıyametin yaklaştığını iddia edi­yor. O halde yaptıklarınızın bazılarından uzak durun.” Uzak durdular ve beklediler. Ancak, herhangi bir şey gormeyince, bu sefer: “Biz bir şey gormuyo­ruz” dediler. Bunun uzerine: “İnsanların hesap verme vakti iyice yaklaştı” (Enbiy 21/1) Âyeti nÂzil oldu. Bundan da korkup ce­kindiler ve kıyametin yaklaşmasını beklediler. Gecen gunler uzayıp durun­ca tekrar, “Biz bir şey gormuyoruz” dediler. Bunun uzerine: “Allah ’ın azap emri ha geldi ha gelecek” (Nahl 16/1) Âyeti indi. Resûlullah (s.a.s.) de, muslumanlar da bundan dolayı korkuya ka­pıldılar. Hemen peşinden: “Artık onun carcabuk gelmesini isteyip durmayın!” buyruğu inince kalpleri yatıştı ve huzur buldular. Peygamberimiz (s.a.s.): “Ben ve kıyamet, şu iki­si gibi gonderildim” diyerek şehÂdet parmağı ve onun yanındaki parmağıyla işarette bulundu (BuhÂrî, RikÂk 39; Muslim, Cuma 43) ve: “Az kalsın kıyamet benim gelişimden once kopacakken, ben ondan once gonderildim” buyurdu. (VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 284)
KıyÂmet boylesine acık ve yakın bir gercek, kıyÂmet sonrası olaylar ise son derece korkunc ve dehşet verici olduğu icin Yuce Allah kullarını vaktinde uyarmak uzere peygamberler gondermiştir:
Nahl Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Nahl Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan