ZÂriyÂt Suresi 26. ayeti ne anlatıyor? ZÂriyÂt Suresi 26. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...ZÂriyÂt Suresi 26. Ayetinin Arapcası:فَرَاغَ اِلٰٓى اَهْلِه۪ فَجَٓاءَ بِعِجْلٍ سَم۪ينٍۙ
ZÂriyÂt Suresi 26. Ayetinin Meali (Anlamı):Hemen sezdirmeden Âilesinin yanına gecti, cok gecmeden kızartılmış semiz bir dana kebÂbı getirdi.
ZÂriyÂt Suresi 26. Ayetinin Tefsiri:Hz. İbrÂhim ’e insan şeklinde gelen misafirler, Lût kavmini helak etmek uzere vazifelendirilmiş meleklerdi. Gelip İbrÂhim (a.s.) ’a selam verdiler. İbrÂhim (a.s.) da selamlarına karşılık verdi. Hz. İbrÂhim cok misafir ağırlamıştı. Gelene gidene ikram etmişti. Fakat bunlar daha once hic tanımadığı cinsten, gorulmedik acayip bir topluluk idi. Onların farklı bir maksatla geldiklerini hisseder gibi olmuştu. Misafirlere sezdirmeksizin once yemek tedariki icin ailesine koştu. Cok gecmeden kızartılmış, kebap yapılmış semiz bir buzağı getirdi. (bk. Hud 11/69) Hemen onu yakınlarına koyup: “Buyurmaz mısınız?” dedi. Yemeğe el uzatmadıklarını gorunce onlardan işkillendi. (bk. Hud 11/70) Gonlune derinden bir korku coktu. Cunku ikram edilen şeyi almamak, belki bir duşmanlığın ve art niyetin işareti olabilirdi. Onların melek olduklarını sezip, onların azap icin gelmiş olmaları ihtimalini hatırına getirerek korkmuş olma ihtimali de vardır. Melekler onun korktuğunu anlayınca, korkmasına gerek olmadığını bildirip teselli ettiler. Onu buluğ cağına erişince Âlim olacak ve kendisine peygamberlik verilecek bir oğlan cocuğuyla mujdelediler. Bu cocuk Hûd sûresi 71. Âyette belirtildiği uzere Hz. İshÂk ’tır. Saffat sûresi 101. Âyette mujdelenen akıllı uslu oğul ise Hz. İsmÂil ’dir.
İbrÂhim (a.s.) ’ın misafirlerine karşı sergilediği bu davranışlardan, misafir karşılama adabıyla alakalı cok guzel edep kaideleri tespit edilmiştir:
Misafiri guzel karşılama, onlerine kadar gitme ve bu iş icin hazırlanmak.
Gelen misafirin vereceği selama en guzel mukÂbelede bulunmak.
Misafire ikram edilecek yemeği hemen getirmek. Yemeği hazırlama ve getirme işini edebe uygun bir gizlilik icinde yapmak. Misafirin “yapma, etme, zahmete luzum yok, eziyet olmasın” gibi sozler sarf etmesine fırsat vermemek.
Misafirin rahat olması, ihtiyacını gidermesi icin, ev sahibinin misafiri bir muddet kendi haline bırakması guzel karşılanmıştır. Cunku misafirin, duyduğu utangaclık sebebiyle ihtiyacını gidermede sıkıntı cekebilir.
Misafir icin ikramların en iyisini secmek.
Yemeği ikram etmek, fakat “Yiyin” diye ısrar etmemek.
Misafirlerin yiyip icmelerinden derin bir haz duymak.
Hz. İbrÂhim meleklerle konuşurken hanımı SÂre bir koşede bakıyordu:ZÂriyÂt Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
ZÂriyÂt Suresi 26. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan