ZÂriyÂt Suresi 40. ayeti ne anlatıyor? ZÂriyÂt Suresi 40. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...ZÂriyÂt Suresi 40. Ayetinin Arapcası:فَاَخَذْنَاهُ وَجُنُودَهُ فَنَبَذْنَاهُمْ فِي الْيَمِّ وَهُوَ مُل۪يمٌۜ
ZÂriyÂt Suresi 40. Ayetinin Meali (Anlamı):Bunun uzerine biz de hem onu hem de ordularını kıskıvrak yakalayıp denizin dibine geciriverdik. Firavun boğulurken yaptıklarına bin pişman kendini kınıyordu!
ZÂriyÂt Suresi 40. Ayetinin Tefsiri:Hz. Mûs ’nın getirdiği “apacık delil”, as ve yed-i beyz başta olmak uzere Firavun ’a gosterdiği mûcizelerdir. Firavun bu delillerin hicbirine itibar etmediği, gucune guvenerek hakikate sırt cevirdiği, ustelik onları getiren peygamberi “sihirbazlık” ve “delilik”le sucladığı icin ordusuyla birlikte cok acı bir şekilde denizin dibine gecirilmiştir. Boğulurken de: “İsrÂiloğulları ’nın inandığından başka ilÂh bulunmadığına kesinlikle inandım; artık ben de muslumanlardanım” (Yûnus 10/90) diyerek, Hz. Mûs ’ya yaptığı duşmanlıklara pişman olmuş, kendini kınayarak buyuk bir nedamet icinde helak olmuştur. Arkasından ona matem tutan, iyiliklerini overek ağıtlar yakan, ya da en azından, “Yazık oldu, boyle bir felaketin kurbanı olanlar ne iyi insanlardı” diyecek kimse bulunmadığı gibi, aksine onun ibret veren akıbetine bakarak herkes rahat bir nefes almış, huzur duymuş, her dil ona lanetler yağdırmıştı. Bu hadiseyi duyan herkes, “O zalim boyle bir Âkıbete layıktı” diye sevinc cığlığı atmıştı. Bu hal DuhÂn suresinde “Onlara ne gok ağladı, ne de yer” (Duhan 44/29) ifadeleriyle haber verilmiştir. ŞÃ‚irin:
“Baktım ki yalan saltanatım, satvetim, ordum,
FeryÂd edip enkÂzının ustunde oturdum” (Nihat CemÂl Bey) beyti, tam da Firavun ve onun gibilerin hazin Âkibetlerini terennum eder. İşte Hz. Muhammed (s.a.s.) ’i inkÂr eden, maddi gucune guvenip ona duşmanlık yapan, ona sihirbaz ve deli diyen kÂfirlerin Âkıbeti de boyle olacaktır. (bk. A‘rÂf 7/103 vd; Yûnus 10/75-93; Kasas 28/31-42)
Bir başka ibret manzarası da şu:ZÂriyÂt Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
ZÂriyÂt Suresi 40. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan