
İbrahim Suresi 21. ayeti ne anlatıyor? İbrahim Suresi 21. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...İbrahim Suresi 21. Ayetinin Arapcası:وَبَرَزُوا لِلّٰهِ جَم۪يعًا فَقَالَ الضُّعَفٰٓؤُ۬ا لِلَّذ۪ينَ اسْتَكْبَرُٓوا اِنَّا كُنَّا لَكُمْ تَبَعًا فَهَلْ اَنْتُمْ مُغْنُونَ عَنَّا مِنْ عَذَابِ اللّٰهِ مِنْ شَيْءٍۜ قَالُوا لَوْ هَدٰينَا اللّٰهُ لَهَدَيْنَاكُمْۜ سَوَٓاءٌ عَلَيْنَٓا اَجَزِعْنَٓا اَمْ صَبَرْنَا مَا لَنَا مِنْ مَح۪يصٍ۟
İbrahim Suresi 21. Ayetinin Meali (Anlamı):Mahşer gunu insanların hepsi birlikte Allah ’ın huzuruna cıkarlar. Zayıflar, buyukluk taslayan liderlerine şoyle derler: “Doğrusu biz dunyada size uyup arkanızdan gitmiştik. Peki şimdi siz, Allah ’ın azabını birazcık olsun uzerimizden kaldırabilecek misiniz?” Onlar da şu şekilde karşılık verirler: “Ne yapalım? Eğer Allah bize doğru yolu gosterseydi, biz de sizi doğru yola iletirdik. Şimdi artık sızlansak da sabretsek de bizim icin hicbir şey değişmeyecektir; kacıp sığınacağımız herhangi bir yer de yoktur.”
İbrahim Suresi 21. Ayetinin Tefsiri: “Zayıflar”, dunyada liderlerinin peşinden giden zayıf goruşlu, gucsuz kimselerdir. Bunlara avam halk denebilir. “Buyuklenenler” ise, Allah ’a ibÂdetten yuz ceviren ileri gelenler, liderlerdir.
Âyet, onların mahşer yerindeki munÂkaşalarından bir kesit sunar: Zayıflar, gerceği oğrenmek değil, sırf kendilerini kınamak maksadıyla: “Biz dunyada size uyduk, peşinizden geldik, dediğinizi yaptık. Tavsiye ettiğiniz yoldan yuruduk ve nihayet buraya, Allah ’ın huzuruna geldik. Şimdi birlikte buradayız. Bizi ulaştırdığınız nihÂî sonuc, gorduğunuz gibi Allah ’ın azabıdır. Haydi bakalım, bizden bu azabın hepsini olmasa da, bir kısmını savmaya gucunuz yetecek mi? Hayır yetmeyecek. Cunku bizi bir tarafa bırakalım, kendinizi bile bu azaptan kurtarmanız mumkun gorunmuyor” diyeceklerdir. Onların bu sıkıştırması karşısında zor durumda kalan liderler, şeytan gibi sucu -hÂşÃ‚- Allah ’a isnat etmeye calışarak, buyuk bir pişmanlık ve umitsizlik icerisinde verilecek cezaya sabretmekten başka yapacak bir şeyleri olmadığını soyleyeceklerdir.
Bu hususa yer veren diğer Âyet-i kerîmelerde şoyle buyrulur:
“KÂfirler cehennemin ortasında birbirleriyle cekişecek, dunyadayken zayıf duşurulup ezilenler buyukluk taslayan liderlerine: «Doğrusu biz size uymuştuk. Şimdi hic olmazsa ateş azabının bir kısmını olsun bizden savabilir misiniz?» diyecekler. Buyukluk taslayanlar ise: «Gormuyor musunuz? Şu an hepimiz birlikte o ateşin icindeyiz. Gercek şu ki Allah, artık kulları arasında hukmunu vermiş, iş bitmiş!» diye karşılık verecekler.” (Mu ’min 40/47-48)
Allah Resûlu (s.a.s.) de kÂfirlerin cehennemdeki sızlanmaları ile ilgili şu haberi verir:
“Cehennem ehli, azapları şiddetlendiğinde:
«- Gelin sabredelim» derler.
Beş yuz yıl sureyle sabrederler, fakat bu sabırlarının kendilerine bir fayda sağlamadığını gorurler. Bunun uzerine:
«- Haydi gelin sızlanalım» derler.
Beş yuz yıl sureyle sızlanıp feryat ederler.
Bunun da kendilerine bir fayda sağlamadığını gorunce:
«Şimdi artık sızlansak da sabretsek de bizim icin hicbir şey değişmeyecektir; kacıp sığınacağımız herhangi bir yer de yoktur» (İbrÂhim 14/21) derler.” (Heysemî, Mecma‘u ’z-zevÂid, V, 43)
Dolayısıyla bu Âyetler, dunyada lider ve onder gecinenleri gozu kapalı olarak takip eden, “ne yapalım biz zayıf kimseleriz” diyerek zalimlere boyun eğip onların peşinden gidenleri ciddi bir şekilde ikÂz etmektedir. Bunlar, yarın kendilerini Allah ’ın azabından kurtaramayacaklarına gore, hemen bugunden onların kim olduğunu, nereye gittiklerini ve tÂbilerini nereye yonlendirdiklerini iyi tahlil etmelidirler.
Bakalım, alınlarına cehennemlik muhru vurulan bedbahtların bu feci sonlarına şeytanın tepkisi nasıl olacak:
İbrahim Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
İbrahim Suresi 21. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan