Tûr Suresi 26. ayeti ne anlatıyor? Tûr Suresi 26. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Tûr Suresi 26. Ayetinin Arapcası:قَالُٓوا اِنَّا كُنَّا قَبْلُ ف۪ٓي اَهْلِنَا مُشْفِق۪ينَ
Tûr Suresi 26. Ayetinin Meali (Anlamı):Şoyle derler: “Doğrusu biz, gecmişte coluk cocuğumuzun arasında, en mutlu olduğumuz anlarda bile Rabbimizin azabından cok korkardık.”
Tûr Suresi 26. Ayetinin Tefsiri:Cennetteki bu sohbetler ve canlandırılan hatıralar, onların hasret ve nedametlerini değil, Allah ’a hamd ve senÂlarını artırır. Huzurlarına huzur, mutluluklarına mutluluk katar. Burada o hatırlamalardan birine yer verilerek bir yonden de dunya hayatında Allah ’ın azabından korkma bakımından mu ’minin kalbî durumunun nasıl olacağı bildirilir. Demek onlar emniyet icinde değil, aileleri icinde belki en mutlu olmaları gereken anlarda bile daimî bir korku icinde bulunmuşlardı. O korku ile haramlardan sakınmışlar ve cehennemden Allah ’a sığınmışlardı. HidÂyet ve istikÂmetten ayırmaması icin Allah ’a yalvarmış, O ’ndan yardım istemişlerdi.
Nitekim KÂsım (r.h.) şoyle anlatır:
“Sabaha cıktığımda once akrabam Hz. Âişe ’nin evine uğrar ve kendisine selÂm verirdim. Bir gun yine evine gittiğimde, nÂfile namaz kılıyor ve:
«Fakat şukurler olsun ki Allah bize lutfetti de, alevleri iliklere işleyen o korkunc azaptan bizi korudu!» (Tûr 52/27) Âyetini okuyordu. KıyÂmda dua ediyor, ağlıyor ve bu Âyeti tekrar edip duruyordu. Yoruluncaya kadar bekledim, daha sonra da bÂzı ihtiyaclarımı karşılamak uzere carşıya gittim. İşlerimi bitirip donduğumde Âişe (r.a.) aynı vaziyette ayakta duruyor, namaz kılıyor ve ağlıyordu.” (İbnu ’l-Cevzî, Sıfatu ’s-Safve, II, 31)
Hz. Âişe orneğinde olduğu gibi dikkatli ve şuurlu bir kulluk hayatı surdukleri icin neticede Allah TeÂl lutfedip onları, zehirli alevleri ta iliklere işleyen o cehennem azabından koruyacaktır. Cunku Allah TeÂl ’nın bir ismi اَلْبَرُّ (el-Berr)dir. Berr, yaratıklarına karşı merhameti, bağışlaması, lutf u ihsanı bol olan demektir. Yine bu ismin “verdiği sozde duran, va‘dini yerine getiren” mÂnası da vardır. Allah “rahîmdir”; kullarına karşı nihÂyetsiz merhamet sahibidir. Bu ilÂhî beyÂnlar aslında insanı derinden etkileyen cennet hatıraları icinde bizlere o korkunc azaptan kurtulmanın yollarını gostermektedir.
O halde:Tûr Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Tûr Suresi 26. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan