
Ra'd Suresi 12. ayeti ne anlatıyor? Ra'd Suresi 12. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Ra'd Suresi 12. Ayetinin Arapcası:هُوَ الَّذ۪ي يُر۪يكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنْشِئُ السَّحَابَ الثِّقَالَۚ
Ra'd Suresi 12. Ayetinin Meali (Anlamı):Size şimşeği hem korku verecek hem de bereketli yağmurların mujdecisi olarak umide sevk edecek şekilde gosteren ve yağmur yuklu ağır bulutları meydana getiren O ’dur.
Ra'd Suresi 12. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyet-i kerîmelerde CenÂb-ı Hak ibret icin bir kısım tabiat hÂdiselerine temas etmekte ve bunların hepsinin Allah ’ın emrine imtisal ile gercekleştiğini haber vermektedir. Bu hÂdiselerden biri şimşeğin cakmasıdır. Şimşek, bulutların surtuşmesinden doğan elektrik şeraresi olup, genellikle yağmurdan once gozukur. O, hem yağmurun mujdecisi hem de yıldırımın habercisidir. Onu gorenler bir taraftan yıldırıma carpılmaktan korkarlar, bir taraftan da yağmura kavuşacaklarına sevinirler. Yahut korku ve umit ayrı ayrı kimselerde olur. Mesela tarlada ekini olanlar ve yağmurun yağmasını bekleyenler sevinirler. Fakat acıkta kerpici veya cimentosu olanlar, yağacak yağmurun yaptıklarını harap etmesinden korkarlar.
Soz konusu edilen bir diğer tabiat hÂdisesi bulutların oluşumudur. Allah TeÂl yağmur yuklu ağır bulutları birbiri uzerine yığar. Bunların surtuşmesinden gok gurultusu meydana gelir. Bu da Allah ’ı overek tesbih eder; kendisinin bir tesaduf neticesi değil, nihayetsiz ilim, hikmet ve kudret sahibi Allah ’ın ince kanunlarıyla meydana geldiğini soyler. İbret kulağıyla dinleyenler, haykırışından onun ne demek istediğini anlarlar. KÂinatta vuku bulan her turlu hÂdise de bunun gibidir. Nitekim Âyet-i kerîmede: “Allah ’ı hamd ile tesbih etmeyen hicbir şey yoktur, fakat siz onların tesbihini anlayamazsınız. Şuphesiz ki O, ceza vermekte hic acele etmeyen ve cok bağışlayandır” (İsr 17/44) buyrulur. Peygamberimiz (s.a.s.) gok gurlediği zaman: “Gok gurultusunun hamd ile tesbih ettiği Allah ’ı tenzih ederim” (Muvatta, Kelam 26) derdi. Gok gurultusu iyice şiddetlendiği zaman ise: “Allahım! Bizi gazabınla oldurme, azabınla helak etme. Bize bundan once Âfiyet ver” (BuhÂrî, Edeb 76; Muslim, Birr 107-108) diye dua ederdi.
Hak TeÂlÂ, kullarını ikaz sadedinde, yıldırımları dilediği kimselere isabet ettirip onları helak edebileceğini, dolayısıyla bu muazzam olayları yaratan sonsuz kudret karşısında itirazı bırakıp teslimiyet gostermelerini ister. Zira O ’nun cok şiddetli kuvvet ve kudretine, benzersiz azap ve yakalamasına, son derece ince plan ve proğramını tatbikine kimsenin karşı durabilmesi mumkun değildir.
Butun bu gercekler gosteriyor ki:
Ra'd Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Ra'd Suresi 12. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan