Yusuf Suresi 69. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 69. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 69. Ayetinin Arapcası:وَلَمَّا دَخَلُوا عَلٰى يُوسُفَ اٰوٰٓى اِلَيْهِ اَخَاهُ قَالَ اِنّ۪ٓي اَنَا۬ اَخُوكَ فَلَا تَبْتَئِسْ بِمَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
Yusuf Suresi 69. Ayetinin Meali (Anlamı):Kardeşleri, Yûsuf ’un huzuruna cıktıklarında o oz kardeşi Bunyamin ’i yanına aldı, onunla bir sure baş başa kaldı ve ona: “Ben, senin kardeşin Yûsuf ’um; onların daha once yaptıklarına uzulme!” dedi.
Yusuf Suresi 69. Ayetinin Tefsiri:Rivayete gore kardeşleri Yûsuf ’un huzuruna girdiklerinde: “İşte getirmemizi istediğin kardeşimiz budur, onu getirdik” diye takdim ettiler. O da: “İyi ettiniz, isabet eylediniz” dedi. Hepsine bir ziyafet verdi ve onları ikişer ikişer sofraya oturttu. Bunyamin tek kaldı, kendi kendine: “Şimdi kardeşim Yûsuf sağ olsaydı, o da benimle birlikte otururdu” dedi ve gozlerinden yaş damladı. Yûsuf da: “Kardeşiniz tek kaldı” diyerek onu kendi yanına aldı. Sonra her iki kişiye birer yatak odası hazırlattı ve: “Bunun ikincisi yok, bu da benim yanımda olsun” diyerek kendi odasına goturdu. Yûsuf onun, olen kardeşi icin cok uzulduğunu gorunce: “O olen kardeşinin yerine ben senin kardeşin olsam ister misin?” dedi. O da: “Senin gibi kardeşi kim bulabilir? Fakat ne care ki, seni YÂkub ile RÂhil doğurmuş değil” diyerek icini cekti. İşte o vakit Yûsuf ağladı; kalkıp boynuna sarıldı. Kendini tanıtıp: “Ben gercekten senin kardeşinim. Bunun icin onların daha once yaptıklarına aldırma. Bu sefer de benim adamlarımın sana yapacakları oyundan dolayı sakın telaşlanıp uzulme. Sana anlattığım bu şeyleri kimseye sezdirme, hic duymamış gibi serinkanlı ol” dedi. (bk. Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XVIII, 41-142)
Hz. Yûsuf, kardeşi Bunyamin ’i yanında tutabilmesi icin, Allah TeÂl ’nın kendine oğrettiği bir planı, en hassas noktalarına dikkat ederek tatbik etti:

Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 69. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan