Yusuf Suresi 54. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 54. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 54. Ayetinin Arapcası:وَقَالَ الْمَلِكُ ائْتُون۪ي بِه۪ٓ اَسْتَخْلِصْهُ لِنَفْس۪يۚ فَلَمَّا كَلَّمَهُ قَالَ اِنَّكَ الْيَوْمَ لَدَيْنَا مَك۪ينٌ اَم۪ينٌ
Yusuf Suresi 54. Ayetinin Meali (Anlamı):Kral: “Onu bana getirin, onu kendime ozel danışman yapayım” diye emretti. Yûsuf ’la konuşunca da: “Sen bundan boyle yanımızda onemli bir yere sahip guvenilir biri olacaksın” dedi.
Yusuf Suresi 54. Ayetinin Tefsiri:Hz. Yûsuf, fırsat doğduğu halde zindandan kurtulmak icin acele etmemiş, sucsuzluğu kesin olarak ortaya cıkıncaya kadar sabretmişti. Onun bu temkinli ve metanetli hali kralın dikkatini cekti. Yaptığı tahkikat neticesinde Yûsuf ’un gunahtan uzak, guvenilir, sabırlı, metanetli ve faziletli bir insan olduğu guneş gibi ortaya cıkmıştı. Nezdinde onun değeri daha da buyudu. Daha once ruyasını tÂbir etmesi uzerine onu sadece gormek icin cağırmışken, şimdi onu kendisine yakın ozel bir danışman yapmak, devlet idaresinde kendisine muhim bir makam vermek uzere davet etti. Hz. Yûsuf bu kez daveti kabul edip kralın yanına geldi. Kral onunla bazı meseleler uzerine konuştu. Boylece o, hem Yûsuf ’u hem de onun konuşmasını gormuş oldu. Hz. Yûsuf ’un ne kadar olgun, ileri goruşlu, mumtaz bir şahsiyet olduğu hususunda gıyabında yaptığı tespitler ve edindiği intibalar doğruydu. Hemen ona, bu gunden itibaren katında buyuk bir mevki sahibi, yetkili, her hususta guvenilir, itimat ve itibar edilir bir kişi olduğunu soyledi.
Kralın bu derece iltifat, itimat ve guvenini kazanan Hz. Yûsuf, devletin idaresinde kendisine olan zaruri ihtiyacı dikkate alarak: “Beni ulkenin hazinelerinden sorumlu yap. Butun Mısır ulkesinin hazinelerinin idaresini, gelir giderini takip etme vazifesini bana ver. Cunku ben onları iyi muhafaza eder, hakkı hukuku gozetir, onları hak etmeyenlerin carcur etmesinden korurum. Maliye idaresini de cok iyi bilirim” dedi. Hz. Yûsuf ’un bu davranışından, herhangi bir alanda mutehassıs olan kimsenin, umumun menfaati icin, devlet yonetiminden vazife istemesinin yerinde bir hareket olduğu anlaşılır.
Ancak Allah Resûlu (s.a.s.), liyakatli olmayanların idÂrî bir vazife talep etmelerini muvafık gormediği gibi, liyakatli olsa bile, mecburiyet olmadığı surece, boyle bir talepte bulunmamayı tavsiye etmektedir. Nitekim kendisinden idÂrî vazife isteyenlere: “Vallahi biz bu işe ne onu isteyen birini ne de ona hırs gosteren birini tayin ederiz” buyurarak onların isteklerini reddetmiştir. (BuhÂrî, İcÂre 1; Muslim, İmare 15) Yine idÂrî vazife isteme­mesini tavsiye ettiği bir sahÂbîye de: “İstediğin icin vazife sana verilirse onunla baş başa kalırsın; istemeden sana verilirse onun uğrunda yardım gorursun!” buyurmuştur. (BuhÂrî, Eyman 1; Muslim, İmare 13)
İşte Yûsuf (a.s.) ilÂhî yardıma nailiyetle uzun yıllar gosterdiği sabır ve sebatın aydınlık neticesine yaklaşıyor:
Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 54. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan