Kamer Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? Kamer Suresi 9. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Kamer Suresi 9. Ayetinin Arapcası:كَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ فَكَذَّبُوا عَبْدَنَا وَقَالُوا مَجْنُونٌ وَازْدُجِرَ
Kamer Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):Bunlardan once Nûh kavmi de yalanlamıştı. Kulumuz Nûh ’u yalancı saymakta ısrar ettiler, ona: “Delinin teki!” dediler. Kulumuz saygısızca incitildi, tebliğden zorla engellendi.
Kamer Suresi 9. Ayetinin Tefsiri:Hz. Nûh, uzun yıllar tebliğ etmesine rağmen kendisine cok az sayıda insan inandı. Kavmi onu yalanladılar, delilikle sucladılar ve tebliğine mÂni oldular. “Ey Nûh! Eğer bu dÂvandan vazgecmezsen mutlaka taşlanarak olduruleceksin!” (Şuar 19/116) diye tehdit ettiler. Nûh (a.s.) da bunlara sabretti. Fakat sonunda dayanamadı ve: “Ben mağlup duştum. Artık dinine yardım et, intikÂmımı sen al!” (Kamer 54/10) diye yalvardı. Bir diğer duasında da: “Rabbim! Yeryuzunde dolaşan bir tek kÂfir bile bırakma! Bırakacak olursan, onlar senin kullarını yoldan cıkarırlar ve ancak kendileri gibi ahlÂksız, gunahkÂr ve azılı kÂfir nesiller yetiştirirler” (Nûh 71/26-27) diye niyaz etti. Bu dualar Allah katında kabul edilerek tufan başladı. Tufan, Hz. Nûh ve ona inananların kurtuluşu ve kÂfirlerin boğuluşu onceki sûrelerde genişce anlatılmıştı. (bk. Yûnus 19/71-73; Hud 11/25-49) Burada tufanı oluşturan suların gokten ve yerden nasıl boşalıp birleştiği tasvir edilir: “Nehir gibi akan bir su ile goğun kapılarını acmak” ifadesinde bir benzetme vardır. Bulutlardan suyun bol bol akışı, kuvvetli bir sel ile goğun kapılarının acılıp gok kubbenin yarılması manzarasına benzetilmiştir. Yeryuzu de butunuyle coşan kaynaklar haline getirilmiştir. Her taraf adeta ırmak kesilmiş ve akıp kaynamaya başlamıştır. Gokten akan ve yerden fışkıran sular, ezelden takdir edilen bir işi gercekleştirmek, yani Nûh ’un yalancı kavmini helak etmek icin belirli bir seviyede birleşti. Hz. Nûh ’un bindirildiği gemi burada “tahtalarla yapılmış ve civilerle cakılmış” (Kamer 54/13) sıfatıyla anlatılmıştır. Bu bilgi, Nûh ’a hazır bir gemi gonderilmiş olmayıp, onun tarafından yapıldığına, daha once bu işi bilmediği halde ilÂhî vahiy ile bu işin kendisine oğretildiğine işaret vardır. Nitekim Âyet-i kerîmede: “«Gozetimimiz altında ve vahyimiz doğrultusunda gemiyi yap» diye vahyettik” (Mu ’minûn 23/27) buyrulur. Tufan ve gemi, Hz. Nûh ve ona inananlar icin bir mukÂfat iken, inkÂr edenler icin buyuk bir ceza oldu. Kendileri icin bir nimet olan peygamberin kıymetini bilmedikleri ve ona nankorluk ettikleri icin boyle bir felaketle helak edildiler. Onların tufanla helÂki ve Hz. Nûh ’un gemi ile kurtuluşu, aslında sonradan gelecek nesiller icin buyuk bir ibret vesikasıdır. Ancak aklını kullanıp gereği gibi duşunenler bundan ders ve ibret alabilir; Allah ’ın azap ve uyarılarının nasıllığını kavrayarak yanlış yoldan vazgecip doğru yolu bulabilirler. İşte kur ’an bu uyarıyı yapmak icin gelmiştir:
Kamer Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Kamer Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan