Yusuf Suresi 32. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 32. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 32. Ayetinin Arapcası:قَالَتْ فَذٰلِكُنَّ الَّذ۪ي لُمْتُنَّن۪ي ف۪يهِۜ وَلَقَدْ رَاوَدْتُهُ عَنْ نَفْسِه۪ فَاسْتَعْصَمَۜ وَلَئِنْ لَمْ يَفْعَلْ مَٓا اٰمُرُهُ لَيُسْجَنَنَّ وَلَيَكُونًا مِنَ الصَّاغِر۪ينَ
Yusuf Suresi 32. Ayetinin Meali (Anlamı):Bu anı bekleyen Aziz ’in hanımı şunları soyledi: “Kendisine gonlumu kaptırdım diye beni kınadığınız genc işte bu! Gercekten de ben onun nefsinden murat almak istedim, fakat o namuskÂrlık gosterip reddetti. Eğer kendisine emrettiğim şeyi yine yapmazsa, başka yolu yok, kesinlikle zindana atılacak; elbette zelil ve perişan olacaktır!”
Yusuf Suresi 32. Ayetinin Tefsiri:Anlaşılan o ki, Aziz ’in hanımı gibi, tutulduğu aşk sebebiyle onu kınayan diğer hanımlar da toplumun sosyete kesimine mensup kimselerdi. Aralarında yaptıkları konuşmalar ve Aziz ’in hanımının, giriftar olduğu gayr-i ahlÂkî teşebbusunde kendini haklı gostermek icin tertiplediği plan, o donemde Mısır yuksek sosyete sınıfının ahlÂken ne kadar suflîleştiğini gozler onune serer. Hele Aziz ’in hanımının: “Gercekten de ben onun nefsinden murat almak istedim, fakat o namuskÂrlık gosterip reddetti. Eğer kendisine emrettiğim şeyi yine yapmazsa, başka yolu yok, kesinlikle zindana atılacak; elbette zelil ve perişan olacaktır!” (Yûsuf 12/32) sozu ve diğer hanımların da buna tepkisiz kalması, orada buyuk bir hayÂsızlığın varlığına işaret eder. Âyet-i kerîmelerin resmettiği tabloya gore, adına “ilerleme” denilen bu cÂhiliye rezÂletinin yeni bir hadise olmadığı anlaşılır. Cunku bu modanın, bundan binlerce yıl once Mısır ’da tum haşmetiyle yururlukte olduğu acıkca gorulur.
Saray sosyetesinin boylesine suflî tutum ve davranışlarına karşı Yûsuf (a.s.) ’ın sergilediği yuksek seviyedeki şu iffet ve hay hÂli ne kadar takdire şayandır:
Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 32. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan