Yusuf Suresi 3. ayeti ne anlatıyor? Yusuf Suresi 3. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yusuf Suresi 3. Ayetinin Arapcası:نَحْنُ نَقُصُّ عَلَيْكَ اَحْسَنَ الْقَصَصِ بِمَٓا اَوْحَيْنَٓا اِلَيْكَ هٰذَا الْقُرْاٰنَۗ وَاِنْ كُنْتَ مِنْ قَبْلِه۪ لَمِنَ الْغَافِل۪ينَ
Yusuf Suresi 3. Ayetinin Meali (Anlamı):Biz, sana vahyettiğimiz bu Kur ’an ile kıssaların en guzelini anlatıyoruz. Oysa sen daha once bunları hic bilmezdin.
Yusuf Suresi 3. Ayetinin Tefsiri:Kur ’Ân-ı Kerîm mûcize bir kelamdır. Onun mûcize oluş yonlerinden biri de gaypten haber vermesidir. Nitekim bu Âyet-i kerîmede, kendisine vahyedilen bu Kur ’an sayesinde Peygamber Efendimiz (s.a.s.) ’e, daha once hic haberi olmadığı hususların en guzel bir ifade ile anlatılacağı mujdelenmektedir.
Âyette yer alan اَحْسَنَ الْقَصَصِ “ahsene ’l-kasas” ibaresi iki mÂnaya gelir:
En guzel şekilde anlatma
En guzel kıssa
Buna gore burada en guzel şekilde anlatılacak olan Yûsuf (a.s.) ’ın kıssası, aynı zamanda kıssaların da en guzelidir. Bunun sebep ve hikmetleri hakkında şu izahlar yapılabilir:
Buna “en guzel kıssa” adının veriliş sebebi, Hz. Yû­suf ’un kardeşlerini guzel bir şekilde affedip bağışlaması, eziyetlerine sabre­dip katlanması, onlarla karşılaştıktan sonra da yapmış olduklarını hatırlatma­yarak onları affetmesi, onları af edişindeki keremidir. Hatta Hz. Yûsuf kardeşlerine : “Bugun size bir ayıplama, bir kınama yok” (Yûsuf 12/92) demişti.
Bu sûrede peygamberlerin, sÂlihlerin, meleklerin, şeytanların, cinlerin, insanların, hayvanların, kuşların, hukumdar­ların ve onların idÂre ettikleri kimselerin davranışlarının, tuccarların, Âlimlerin ve ca­hillerin, erkeklerin, kadınların, kadınların hile ve tuzaklarının soz konusu edil­mesidir. Yine bu sûrede tevhid, fıkıh, siyer, ruya tabiri, siyaset, muaşeret, iktisadi hayat, hem dine hem de dunyaya yarayacak pek cok faydalı hususların bulunmasıdır.
Bu sûrede sevenin, sevilenin ve bun­ların izledikleri yolların soz konusu edilmesidir.
Kur ’Ân-ı Kerîm ’de bu kıssanın ihtiva ettiği ibret ve hukumleri ihtiva eden bir başka kıssa bulunmamasıdır. Nitekim bu sûrenin so­nunda yer alan “Yemin olsun ki, onceki peygamberlerin, ozellikle Yûsuf ve kardeşlerinin kıssalarında selîm akıl sahiplerinin cıkaracağı nice dersler ve ibretler vardır” (Yûsuf 12/111) buyruğu bu hususa işaret eder.
Bu sûrede sozu edilen herkesin sonunda mutluluğu elde etmesidir. Bunun icin Yûsuf ’un, babasının, kardeşlerinin ve azizin hanımının akıbetlerini hatırlamak yetecektir. Ayrıca hu­kumdarın da Hz. Yûsuf ’a iman edip İslÂm ’a girdiği de soylenmiştir. Ruyasının tabir edilmesini isteyen ve ruyasında efendisine şarap sunduğunu goren kişi ve yine denildiğine gore şÃ‚hitlik­te bulunan kişi de boyledir. Kısaca hepsinin sonucta hayra ulaştığı gorul­mektedir.
Bu isim, Yûsuf ’un yaptığı şu duanın en guzel dua, olmasından ileri gelmiştir: “Allahım! musluman olarak canımı al ve beni sÂlih kullarının arasına kat!” (Yûsuf 12/101) Yûsuf (a.s.) musluman bir halde olerek Allah ’a ulaşmayı temenni eden ilk kişidir.
Bu kıssa, lafızları itibariyle cok veciz fakat mÂnaları acısından cok muhteva­lıdır. Aslında bu kıssa, verÂset, hilÂfet, kalp, ruh, ceşitli kuvveler ile nefs-i emmÂrenin tasfiyesini ortaya koymaktadır. Bu nefs-i emmÂre ilk olarak Zuleyha sûretinde ortaya cıkmış, emmÂreliği yuzunden Yûsuf ’u arzula­dıktan sonra musluman olup rız ve imtinan makamına ulaşıncaya kadar kendini tezkiye etmiş ve teslim olmuş; nefsÂnî kuvvetlerinin, kardeşleri suretinde bo­yun eğişinden sonra da Yûsufî ruhla bir araya gelmiştir.
Bu kıssa, insanın ceşitli halle­riyle ve Allah ’a donup O ’na vÂsıl olmasıyla benzerlik ve uygunluk arzettiği icin en guzel kıssa adını almıştır. Şoyle ki, bu kıssa, insanın ruh, kalp, sır ve nefsten murekkep olduğuna, insanın beş duyusuna, altı adet batıni gucune, bedene ve bedenin dunyaya muptel oluşuna; ayrıca insanın en yuce mer­tebeye ulaşana kadarki ceşitli hallerine işaret etmektedir. Mesela Yûsuf kalbe, YÂkub ruha, RÂhil nefse, Yûsuf ’un kardeşleri de ceşitli kuvve ve duyu­lara işaret eder.
İşte Hz. YÂkub ’un oğlu Hz. Yûsuf ’un ibretlerle dolu kıssası:

Yusuf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yusuf Suresi 3. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan