RahmÂn Suresi 9. ayeti ne anlatıyor? RahmÂn Suresi 9. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...RahmÂn Suresi 9. Ayetinin Arapcası:وَاَق۪يمُوا الْوَزْنَ بِالْقِسْطِ وَلَا تُخْسِرُوا الْم۪يزَانَ
RahmÂn Suresi 9. Ayetinin Meali (Anlamı):Oyleyse tarttıklarınızı adÂletle dosdoğru tartın ve hicbir zaman olcuyu eksik tutmayın!
RahmÂn Suresi 9. Ayetinin Tefsiri: اَلْم۪يزَانُ (mîzÂn); “denge, olcu, eşyanın birbirine nispetle ağır­lığını tartma, tartı Âleti, terazi” mÂnalarına gelir. Bu Âyetlerde uc kez tekrar edilir. Kullanıldığı yere gore bu kelimeye şu mÂnalar verilebilir:
Birincisi; Yuce Allah, o kadar yuksekliğine rağmen goğe, o kadar genişliğine rağmen yere ve icinde sayısız varlıklar barındırmasına rağmen tum kÂinata “denge kanunu”nu koymuştur. Butun varlıklar ve hÂdiseler arasında, kÂinatın belirli bir nizam dÂhilinde işlemesini sağlayan umûmî bir denge kanunu mevcuttur. Birinci “mîzÂn” kelimesiyle bu kastedilir.
İkincisi, insanın Rabbiyle, kendisiyle ve kendi dışındaki canlı cansız diğer varlıklarla munÂsebetlerini duzenlemek uzere indirilmiş ilÂhî kanunlar butunu olan “din” de denge kanununun sosyal hayattaki bir tezÂhurudur. Bunların ozu kısaca “her şeyi layık olduğu yere koymak” diye tarif edilen “adÂlet” prensibidir. Bu prensip insana hem Allah ’ın hukukunu hem de diğer yaratıkların hukukunu korumasını, her hak sahibine hakkını vermesini emreder. Dinin emrettiği şekilde bunlar yerine getirilecek ve konulan bu olculerden asla sapılmayacaktır. İkinci “mîzan” kelimesi bu mÂnadadır. İnsanların birbirleriyle alış veriş yaparken teraziyi duz tutmaları, olcu ve tartıya dikkat etmeleri, başkalarına en kucuk bir haksızlık yapmaktan titizlikle kacınmaları da, kÂinata yerleştirilen buyuk adÂlet ve denge kanununun bir yansımasıdır. Kucuk ve basit gibi gozuken bu noktalardaki haksızlıklar bile, o buyuk duzeni sarsacak ve bozacak bir mÂhiyet arz etmektedir.
Ucuncusu; insan dunya hayatında adÂletli olmaya, olcu ve tartıyı dosdoğru yapmaya son derece dikkatli olmalıdır. Cunku onun bu dunyadaki her turlu davranışı Âhiretteki terazisini yakından etkilemektedir. Dolayısıyla dunyada olcu ve tartıda haksızlık yapan, aslında mahşerde amellerini tartan terazinin kendi aleyhine donmesine zemin hazırlamaktadır. Buna gore ucuncu “mîzÂn”, mahşer yerindeki terazi olarak anlaşılabilir.
Diğer bir kudret ve rahmet tecellisi yeryuzudur:RahmÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
RahmÂn Suresi 9. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan