Hûd Suresi 88. ayeti ne anlatıyor? Hûd Suresi 88. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Hûd Suresi 88. Ayetinin Arapcası:قَالَ يَا قَوْمِ اَرَاَيْتُمْ اِنْ كُنْتُ عَلٰى بَيِّنَةٍ مِنْ رَبّ۪ي وَرَزَقَن۪ي مِنْهُ رِزْقًا حَسَنًاۜ وَمَٓا اُر۪يدُ اَنْ اُخَالِفَكُمْ اِلٰى مَٓا اَنْهٰيكُمْ عَنْهُۜ اِنْ اُر۪يدُ اِلَّا الْاِصْلَاحَ مَا اسْتَطَعْتُۜ وَمَا تَوْف۪يق۪ٓي اِلَّا بِاللّٰهِۜ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَاِلَيْهِ اُن۪يبُ
Hûd Suresi 88. Ayetinin Meali (Anlamı):Şuayb onlara şunları soyledi: “Ey kavmim! Soyleyin bakalım, ben Rabbimden gelen apacık bir delile dayanıyorsam ve O beni lutuf ve kerem hazinesinden guzel bir şekilde rızıklandırmışsa, O ’na nasıl karşı gelebilirim? Ayrıca ben, «Yapmayın!” diye sizi sakındırdığım şeyleri yapmak suretiyle celişkiye duşmek istemem. Tek gÂyem, gucumun yettiği kadar yanlışlarınızı duzeltmektir. Bu hususta başarılı olup olmamam da tamÂmen Allah ’ın elindedir. Ben yalnız O ’na dayanıp guvendim ve yalnızca O ’na yoneliyorum.”
Hûd Suresi 88. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyet-i kerîmede peygamberlerin ve onların izini takip ederek insanları Allah yoluna davet edecek gercek murşid-i kÂmillerin sahip olmaları gereken vasıflar hulasa edilmiştir. Şoyle ki:
Her şeyden once sağlam bir delile, Allah ’tan gelen bir kitaba dayanmaları,
İnsanlara soylediklerini oncelikle kendi nefislerinde tatbik etmeleri,
Başkalarına yaptıkları nasihatlere aykırı bir tutum ve davranış icinde olmamaları,
Sozleriyle ozlerinin, kalpleri ile amellerinin birbirine uygunluk arzetmesi,
Islahatcı, yapıcı ve duzeltici olmaları; iyiliğin hÂkim olması icin butun gucleriyle calışıp gayret gostermeleri,
Başarının sadece Allah ’tan geldiğine inanmaları, yalnızca ona guvenip dayanmaları ve O ’na yonelmeleridir.
Şuayb (a.s.) ’ın kavmine olan ikazları şoyle devam ediyor:
Hûd Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Hûd Suresi 88. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan