RahmÂn Suresi 47. ayeti ne anlatıyor? RahmÂn Suresi 47. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...RahmÂn Suresi 47. Ayetinin Arapcası:فَبِاَيِّ اٰلَٓاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِۙ
RahmÂn Suresi 47. Ayetinin Meali (Anlamı):Oyleyse, ey insanlar ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kud­re­tini yalanlayabilirsiniz?
RahmÂn Suresi 47. Ayetinin Tefsiri:Yuce Rabbinin azamet ve kudretinden korkan, mahşer gunu O ’nun huzurunda hesap vermekten titreyerek dunyada kufur, isyan ve gunahlardan sakınıp iman-ı kÂmil ile buyuk bir tÂzim icinde; “İyiliğin mukÂfatı boyle iyilikten başka ne olabilir ki?” (Rahman 55/60) Âyetinin delÂletiyle ihsan kıvamında O ’na itaat ve şukre devam edenlere iki cennet va‘dedilmektedir. Bu iki cennetin hangi cennetler olduğu hususunda şu izahlar yapılmıştır:
❂ Birisi cinler, birisi insanlar icin olan iki cennet mÂnasınadır. Cunku Rahman sûresinde baştan sona surekli olarak bu iki gruptan bahsedilmektedir.
❂ Birisi taatlar icin, diğeri ise gunahları terkten oturu verilen cennettir. Cunku kullar her ikisi ile de mukellef tutulmuşlardır.
❂ Birisi mukÂfat olarak, diğeri ise mukÂfata ilave olarak verilen cennettir.
❂ Bununla, birisi maddî, diğeri ise ruhî/manevî olan iki cennet kastedilmiştir. Buna gore maddî cennette bulunanlar, nimetler icindedirler. Rûhî cennette olanlar ise, “ravh, ruhî rahatlık” icindedirler. Bu mÂnaya gore, “Onu bekleyen sonsuz bir rahatlık ve mutluluk, guzel ve hoş kokulu rızıklar ve nimetlerle dolu cennetlerdir” (VÂkıa 56/89) ayeti buna acıklık getirmektedir. Cunku Rabbinden gercek mÂnada korkanlar “mukarrabîn” yani Allah ’a en yakın olan kullar kısmındandırlar. Mukarrebler ise, VÂkıa sûresinin ilgili Âyetinde haber verildiği uzere “ravh”da yani ruhî rahatlıkta, “reyhan”da yani guzel kokulu hoş rızıklar icinde ve nimetlerde dopdolu cennettedirler.
❂ Biri dunyada İslÂm ummeti ve İslÂm devketi cenneti, diğeri Âhirette ebedî sel3amet ve saadet diyÂrı olan cennettir. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XXIX, 108-109; Elmalılı, Hak Dini, VII, 4687)
❂ Bu cennetlerden biri, Rabbinden korkan kul icin yaratılmış olan, diğeri onun sonradan vÂris olacağı cennettir.
❂ Bu cennetlerden biri muttaki kulun kendisinin kaldığı, diğeri eşlerinin kaldığı cennettir. Nitekim dunyada bir kısım imkÂn sahipleri boyle yapmaktadırlar.
❂ Bunlardan biri mesken olarak kullandığı, diğeri bahce olarak kullandığı iki cennettir.
❂ Biri cennet saraylarının alt katları, diğeri ust katlarıdır.
❂ Biri, insana takv hayatının kazandırdığı dunya cenneti, diğeri yine takv hayatının sebep olduğu ukb cennetidir. (Kurtubî, el-CÂmi‘, XVII, 177)
Bu Âyet-i kerîmenin nuzûl sebebi olarak şu olay zikredilir:
Hz. Ebubekr (r.a.) bir gun duşunup, kıyamet, mizan, cennet, ateş, meleklerin dizilmeleri, goklerin katlanışı dağların serpilip dağılışı, guneşin durulmesi ve yıldızların parcalanışı hakkında fikir yurutmuş de, “İsterdim ki, ben şu yeşilliklerden bir yeşillik olsaydım, hayvanlar gelip beni yeselerdi. Ben yaratılmamış olsaydım” demişti. İşte bunun uzerine bu Âyet nÂzil olmuştu. (Suyûtî, EsbÂbu ’n-Nuzûl, s. 225)
Anlatıldığına gore; Hz. Omer zamanında bir genc, mescide ve ibÂdete devam ederdi. Derken bir kıza aşık oldu. Birgun kız tenhada yanına geldi, konuştular sonra gencin gonlu ona meyletti, bunun uzerine genc cığlıkla hıckırdı ve arkasından bayıldı. Onun bir amcası vardı, geldi onu yuklenip evine goturdu. Genc ayılıp kendine geldiği vakit: “Ey amca! Hz. Omer ’e git benden selam soyle ve ona sor ki; Rabbinin makamından korkan kimseye ne vardır? Bunun uzerine amcası gitti durumu Hz. Omer ’e haber verdi. Ancak genc arkasından bir cığlıkla daha hıckırıp vefat etti. Hz. Omer bu olaya vÂkıf olunca: “Sana iki cennet var, sana iki cennet” dedi. (Ali eluMutteki, Kenzu ’l-UmmÂl, II, 516-517)
Bu iki cennette bulunan nimetler ve guzellikler şoyle haber verilir:RahmÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
RahmÂn Suresi 47. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan