
RahmÂn Suresi 53. ayeti ne anlatıyor? RahmÂn Suresi 53. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...RahmÂn Suresi 53. Ayetinin Arapcası:فَبِاَيِّ اٰلَٓاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِ
RahmÂn Suresi 53. Ayetinin Meali (Anlamı):Oyleyse, ey insanlar ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kud­retini yalanlayabilirsiniz?
RahmÂn Suresi 53. Ayetinin Tefsiri:Her iki cennette de:
› Turlu turlu bostanlar, bir cok dallar, dalları ic ice girmiş meyve dolu ağaclar, ceşit ceşit emsalsiz nimetler.
› Durmadan akıp cağlayan iki pınar. Birine Tesnîm, diğerine Selsebîl denilir.
› Her yemişten, her meyveden cifter cifter. Yaşı da var kurusu da. Dunyada bilineni de var, bilinmeyeni de. Her iki turu de tatlı ve lezzetlidir.
› Astarları kalın ipek kumaştan yapılmış mefrûşÃ‚t, yaygılar ve doşeme takımları. Astarları boyle guzel olduğuna gore yuzlerinin ne kadar muhteşem guzellikte olduğunu sadece Allah bilir.
› Her iki cennetin olgunlaşmış meyveleri cennet ehline yaklaştırılmıştır. Ağaclar cennet ehline dallarını o kadar yaklaştırırlar ki, onlar isterlerse ayakta, otururken hatta yatarken bile onun meyvelerini toplayabilir. Nitekim bir diğer Âyet-i kerîmede şoyle buyrulur: “Cennet ağaclarının huzur ve rahatlık veren golgeleri onları burur. Salkım salkım meyveler, hemen elleriyle koparacakları mesafeye kadar sarkar.” (İnsan 76/14)
› O cennetlerde bakışlarını yalnız kocalarına ceviren, başkalarına bakmayan sevgili, sadakatli ve vefÂlı dilberler; bakanın bakışlarını kendisine ceken, kendilerini goren gozleri artık başkasına bakmak istemeyecek derecede kendisine bağlayan guzeller; suzgun bakışları kendi onlerine cevrilmiş, şuraya buraya bakmayan, edeb, hayÂ, vakar ve nezÂketiyle seckin dilberler. Bunlara daha once ne bir insan eli değmiştir, ne de cin. Guzellik ve parlaklıkta sanki yakut ve mercandırlar.
Bunların guzelliği ile ilgili Nebiyy-i Muhterem (s.a.s.) şoyle buyurur:
“Cennet kadınlarından biri yeryuzune şoyle bakacak olsa, yerle gok arasını hem guzelliğiyle aydınlatır hem de guzel kokusuyla doldurur. Onun başındaki ortu, dunyadan ve dunyadaki her şeyden daha değerlidir.” (BuhÂrî, Cihad 6; Tirmizî, FezÂilu ’l-cihad 17)
Bu iki cennet “sabikûn” ve “mukarrabûn” diye isimlendirilen dunyada iman ve sÂlih amellerde one gecmiş ve Allah ’a iyice yakınlaşmış kullar icin hazırlanmıştır. Şimdi bahsedilecek iki cennet ise, derece bakımından anlatılan iki cennetin aşağısında bulunup “ashÂb-ı yemin” veya “ashÂb-ı meymene” olarak isimlendirilen ikinci derecedeki mu ’min kullar icin hazırlanmıştır:RahmÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
RahmÂn Suresi 53. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan