RahmÂn Suresi 67. ayeti ne anlatıyor? RahmÂn Suresi 67. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...RahmÂn Suresi 67. Ayetinin Arapcası:فَبِاَيِّ اٰلَٓاءِ رَبِّكُمَا تُكَذِّبَانِۚ
RahmÂn Suresi 67. Ayetinin Meali (Anlamı):Oyleyse, ey insanlar ve cinler, Rabbinizin hangi nimet ve kud­retini yalanlayabilirsiniz?
RahmÂn Suresi 67. Ayetinin Tefsiri:Bu iki cennette bulunan nimetler de şoyle haber verilir:
Bunlar, yeşilin en koyusu ile ifade edilebilecek derecede yemyeşildirler.
Orada şadırvan gibi, şelale gibi devamlı fışkıran iki kaynak vardır. Cunku النضخ (nadh) kelimesi, suyun fışkırmasını ve coşup kaynamasını ifade eder.
Emsali gorulmedik meyveler, bunlar icinde ozellikle zikre değer hurmalar ve narlar vardır. Cunku bu ikisi, meyvelikle beraber yemek ve dev itibariyle hususi bir duruma sahiptirler.
Bu cennetlerde ahlÂkı guzel, yaratılışı mukemmel kadınlar; inciden yapılmış cadırlarda sadece efendilerine tahsis edilmiş huriler bulunmaktadır. “Huri”, gozunun siyahı oldukca siyah, beyazı oldukca beyaz guzel gozlu kadın demektir. (bk. SÂffÂt 37/48-49) Oyle ki bunlara da, cennetteki kocalarından once ne bir insan eli değmiştir, ne de cin.
Cennet yastıklarından, yeşil yastıklar, ceşitli şekillerle ve zînetlerle suslenmiş kalın doşe­meler. Cennetlere erişenler, bunlar uzerine yaslanırlar. عَبْقَرِيٌّ (‘abkar&#238, Yemen bolgesinde bulunan Abkar kasabasına mensup demektir. Orada son derece guzel, nakışlı halı ve kilimler dokunurdu. Yuce Allah bu nakışlı yaygıları anlatmak suretiyle, o iki cennetin doşek ve yataklarını insan zihnine yaklaştırmaktadır.
Tasvir edilen dort cennetin ilk ikisi ile son ikisi arasında şoyle bir karşılaştırma yaparak derece farkını belirtmek mumkundur:
Dikkatlice bakıldığında ilk iki cennetin ozelliklerinin, sonraki iki cennet­ten ustun olduğu anlaşılır. İlk ikisinde, “Onlarda durmadan akan iki pınar vardır”, son ikisinde ise, “Fışkıran iki pınar vardır” buyrulmuştur. “Durmadan akmak”, “fışkırmak”tan daha ustundur. Oncekilerde, “O ikisinde, her turlu meyveden cifter cifter vardır”, bu­rada ise, “Onlarda meyve, hurma ve nar vardır” buyrulmuştur. Birincisi daha şumullu ve muhtevalıdır. Oncekilerde hurileri vasfederken, “Sanki onlar yakut ve mer­candır”, burada ise “ O cennetlerde iyi huylu, guzel yuzlu hanımlar vardır” buyrulmuştur. Her guzellik, yÂkût ve mercan guzelliği gibi olmaz. Dolayısıyla birincideki niteleme daha ustundur. Oncekilerde yatakları nitelerken, “Astarlan kalın ipekten yataklara yas­lanırlar”, burada ise, “Yeşil yastıklara yaslanırlar” buyrulmuştur. Şuphesiz, yas­lanmak icin hazırlanmış olan astarı kalın ipekten yataklar, cadır eteklerinden ve yastıklardan daha ustundur.
Sûrede başından sonuna kadar bir taraftan CenÂb-ı Hakk ’ın kerem ve rahmetinin tecellilerine yer verildiği gibi, bir taraftan da celÂl ve azametinin tezahurleri dile getirilmiştir. Her ikisi de Allah TeÂl ’nın emri ve muradıdır. Bunları var eden, muttakî kullarına keremiyle, nankorlere ise celaliyle muamele edecek olan Allah TeÂl ’nın ismi cok yucedir, yucelerden yucedir.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.): “يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الإكْرَامِ (y ze ’l-celÂli ve ’l-ikrÂm): Sonsuz buyukluk ve ikram sahibi Allahım! diye başlayarak dua etmeyi ihmal etmeyip sık sık soyleyin” buyururdu. (Tirmizî, DeavÂt 92; Ahmed b. Hanbel, Musned, IV, 177).
Allah Resûlu (s.a.s.), selam verip namazdan cıkınca, uc defa “estağfirullah” dedikten sonra, “اَللّٰهُمَّ اَنْتَ السَّلَامُ وَ مِنْكَ السَّلَامُ تَبَارَكْتَ يَا ذَا الْجَلَالِ وَ الإكْرَامِ (Allahumme ente ’s-selÂm ve minke ’s-selÂm tebÂrekte y ze ’l-celÂli ve ’l-ikrÂm) Allahım! SelÂm sensin. SelÂmet ve esenlik sendendir. Ey sonsuz buyukluk ve ikram sahibi olan Allahım! Sen hayır ve bereketi cok olansın” derdi. (Muslim, MesÂcid 135; Ebû DÂvûd, Vitr 25)
RahmÂn sûresinin sonunda yer alan Allah TeÂl ’nın sonsuz buyukluk ve ikram sahibi oluşunun; mu ’minlere takv derecelerine gore nimet, kÂfirlere ise inkÂrdaki durumlarına gore azap tecellîsinde bulunuşunun farklı bir acıklaması olarak ve insanları mecbûren inanacakları dehşetli kıyÂmet manzaraları gorulmeye başlamadan once inkÂrdan vazgecirip iman ve şukre yonlendirmek uzere VÂkıa sûresi geliyor:RahmÂn Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
RahmÂn Suresi 67. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan