Kur ’an ’da gecen şifa ayetleri var mıdır? Maddi-manevi butun hastalıklarda istimdat edebileceğiniz, medet bekleyebileceğiniz bizzat Rabbimiz ’in buyurduğu şifa veren dualar.Şifa; deva demektir. Şifa; insanın hastalıktan kurtulması, sıhhat bulması, iyilik bulması anlamlarına gelir. Peki hastalara ne şifa olur?
KUR ’AN ’DA GECEN İKİ ŞİFA Kur ’Ân-ı Kerim ’in bizzat kendisi şifÂdır. Peygamber Efendimiz, iki şif vardır buyuruyor:
“Bunun biri baldır, diğeri Kur ’Ân-ı Kerim ’dir.” (İbn MÂce, Tıp, 7) Mesela Fatiha Sûresi ’nin hem yılan ısırması gibi fiziki hastalıklara hem de bir insanın mecnun (deli) olması gibi psikolojik hastalıklara şif olduğu hadis-i şeriflerde rivayet edilir.
Kur ’Ân-ı Kerim ’in maddi-manevi butun hastalıklara şif oluşu, balın şif oluşu ve diğer şif veren bilgilerin yanı sıra esas (hakiki) şif verici Allah ’tır. Cunku Cenab-ı Hak ’kın eş-ŞÃ‚fi ismi, sıfatı şerifi mevcuttur. Ve butun şifÂlarda Cenab-ı Hak ’kın “Ya ŞÃ‚fi” dediğimiz o isminden tecelli etmektedir. Yani butun dertlerin devÂsı, şifanın kaynağı Yuce Rabbimiz ’dir. Esas şifÂyı da biz O ’ndan bekleriz. Diğerlerini hep vasıta olarak biliriz.
Şifa Ne Demek? ŞifÂ; dev demektir. ŞifÂ; insanın hastalıktan kurtulması, sıhhat bulması, iyilik bulması anlamlarına geliyor.
Şifa İsmi Caiz midir? Şif ismi guzel bir isimdir. Bu insan ismi olarak kullanılabilir. MekÂnlara, muesseselere isim olarak verilebilir.
Kur ’Ân-ı Kerim ’de altı yerde şif kelimesi gecmektedir. Şif kelimesinin gectiği kelimeler de bizim ezkÂr kitaplarımızda şif ayetleri olarak yer alıyor. Ve peş peşe okunduğu zaman da bunların insanların hastalıklarına deva olduğu belirtiliyor.
HASTALAR İCİN ŞİFA DUASI İmam Kuşeyri Hazretleri naklediyor:
“Şimdi arzedeceğim altı ayet şifa kaynağıdır. Bunları bir insan sabah-akşam dikkatlice, ihlasla okursa hangi hastalık olursa olsun biiznillah şifa bulur. Bu Âyetlerin şif verdiğini tecrube etmişizdir. Benim 12 yaşlarında bir kızım vardı. DevÂsı olmayan muzmin bir hastalığa yakalandı. Butun hekimlere goturdum, deva bulmadı. Onu olume terketmiş durumdayken salih bir insanla karşılaştım. Bu halimi arzettim. Dedi ki; Kur ’Ân-ı Kerim ’de altı tane şif Âyeti bulunmaktadır ki kızına ihlasla bu duÂları sabah-akşam okursan o biiznillah iyileşecektir. Ben de bu Âyetleri oğrenip kızıma okudum. Olmek uzereyken kızım sıhhat buldu, iyileşti. Onun icin bu Âyetlerin ne kadar şif verici olduğuna bizzat şahidim.”
KUR ’AN ’DA GECEN ŞİFA AYETLERİ Kur ’Ân-ı Kerim ’de bulunan şif Âyetleri; sağlık icin duÂ, şif icin duÂ, hasta duÂsı, hastalara şif duÂsı arayanlar icin en etkili şif duÂlarıdır.
Tevbe Sûresi, 14. Ayet
Okunuşu: "...Ve yeşfi sudûra kavmin mu'minîn. (mu'minîne)."
Anlamı: “Allah, mumin bir topluluğun kalplerine şifa versin/gonullerini ferahlatsın!” (et-Tevbe, 14)
Yunus Sûresi, 57. Ayet
Okunuşu: "...Ve şifÂun lim fîs sudûri. (sudûrin)"
Anlamı: “…Gonullerdeki dertlere şifÂdır...” (Yûnus, 57)
Nahl Sûresi, 69. Ayet
Okunuşu: "...Yahrucu min butûnih şarÂbun muhtelifun elvÂnuhu fîhi şifÂun lin nÂs(nÂsi), inne fî zÂlike le Âyeten li kavmin yetefekkerûn. (yetefekkerûne)..."
Anlamı: “…Onların (arıların) karınlarından renkleri ceşitli bir şerbet (bal) cıkar ki, onda insanlar icin şif vardır…” (en-Nahl, 69)
İsr Sûresi, 82. Ayet
Okunuşu: "Ve nunezzilu minel kur ’Âni m huve şifÂun ve rahmetun lil mu ’minîne (mu ’minîn)...."
Anlamı: “Biz, Kur ’Ân ’dan oyle bir şey indiriyoruz ki o, mu ’minler icin şif ve rahmettir…” (el-İsrÂ, 82)
Şuar Sûresi, 80. Ayet
Okunuşu: "Ve iz maridtu fe huve yeşfîni."
Anlamı: “Hastalandığım zaman bana şif veren O ’dur.” (eş-ŞuarÂ, 80)
Fussilet Sûresi, 44. Ayet
Okunuşu: "Kul huve lillezîne Âmenû huden ve şifÂun (şifÂ')..."
Anlamı: “…De ki: O, (Kur ’Ân) inananlar icin doğru yolu gosteren bir kılavuzdur ve şifÂdır…” (Fussılet, 44)
AYETLERİN KARŞILAŞTIRMALI MEALİ VE TEFSİRİ Surelerin tefsiri ve karşılaştırmalı meali icin ayetleri tıklayınız:
Tevbe Sûresi, 14. Ayet Yunus Sûresi, 57. Ayet Nahl Sûresi, 69. Ayet İsr Sûresi, 82. Ayet Şuar Sûresi, 80. Ayet Fussilet Sûresi, 44. Ayet İslam ve İhsan
KUR ’AN ’DA GECEN ŞİFA AYETLERİ