
Yunus Suresi 71. ayeti ne anlatıyor? Yunus Suresi 71. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yunus Suresi 71. Ayetinin Arapcası:وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَاَ نُوحٍۢ اِذْ قَالَ لِقَوْمِه۪ يَا قَوْمِ اِنْ كَانَ كَبُرَ عَلَيْكُمْ مَقَام۪ي وَتَذْك۪ير۪ي بِاٰيَاتِ اللّٰهِ فَعَلَى اللّٰهِ تَوَكَّلْتُ فَاَجْمِعُٓوا اَمْرَكُمْ وَشُرَكَٓاءَكُمْ ثُمَّ لَا يَكُنْ اَمْرُكُمْ عَلَيْكُمْ غُمَّةً ثُمَّ اقْضُٓوا اِلَيَّ وَلَا تُنْظِرُونِ
Yunus Suresi 71. Ayetinin Meali (Anlamı):Rasûlum! Onlara Nûh ’un ibret dolu kıssasını anlat: Hani o kavmine şoyle demişti: “Ey kavmim! Şayet benim peygamber olarak aranızda bulunmam ve Allah ’ın Âyetlerini okuyup onlarla oğut vermem size ağır geliyorsa, şunu bilin ki, ben sadece Allah ’a guvenip dayandım. Haydi siz de tanrı diye taptığınız butun varlıklarla birlikte toplanıp bana ne yapacağınıza karar verin. Ama, dikkat edin de, vereceğiniz bu karar sonnradan başınıza bir belÂ, bir pişmanlık sebebi olmasın. Ardında da bana hic goz actırmadan hakkımdaki kararınızı hemen uygulayın.”
Yunus Suresi 71. Ayetinin Tefsiri:Hz. Nûh kavmi arasında dokuz yuz elli sene kaldı ve onları tevhide davet etti. (bk. Ankebût 29/14) Uzun seneler ısrarla tebliğe devam etmesine rağmen, pek azı mustesnÂ, kavmi ona iman etmedi. (bk. Hûd 11/40) Dolayısıyla bu Âyet-i kerîmeler, Nûh (a.s.) ’ın mesajını daha acık bir şekilde ortaya koyduğu, Allah ’a tevekkulunu ve insanlardan korkusuzluğunu ifade ettiği; işkence etmek ve oldurmek dÂhil kendisine yonelik istediklerini yapmaları konusunda kavmine meydan okuduğu bir safhayı anlatır. Onları ilÂhî azapla tehdit eder. Fakat kavim, bu acık tehditlerden ibret almadığı ve inkÂra devam ettiği icin tufanla helak edilir.
Âyetlerde beyÂn edildiği uzere, Hz. Nûh ’un inkÂrcı kavmine karşı sergilediği bu korkusuz tavır, kullandığı bu net uslup ve ifade, her şeyden once onun Allah ’a bağlılığını ve tevekkulunu anlatmakta; bıkmadan usanmadan surdurduğu tevhid mucÂdelesinde gosterdiği cesÂreti haber vermektedir. Buna gore, kısaca temas edilen bu kıssadan maksat, bir taraftan onceki peygamberleri yalanlayanların, inkÂrları yuzunden nasıl Allah ’ın cezasına uğradıklarını hatırlatmak suretiyle, Kur ’an ’ın muhataplarını, Resûl-i Ekrem (s.a.s.) ’e karşı sergiledikleri duşmanca davranışlarından dolayı uyarıp onlara oğut vermek; bir taraftan da başta Peygamberimiz (s.a.s.) olmak uzere dini tebliğ etmekte olan kişileri teselli ederek, onlara da Allah ’a aynı şekilde guvenip dayanmalarını tavsiye etmektir.
Hz. Nûh ’tan sonra gelen kavimlerin haline bakacak olursak:
Yunus Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yunus Suresi 71. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan