Yunus Suresi 54. ayeti ne anlatıyor? Yunus Suresi 54. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yunus Suresi 54. Ayetinin Arapcası:وَلَوْ اَنَّ لِكُلِّ نَفْسٍ ظَلَمَتْ مَا فِي الْاَرْضِ لَافْتَدَتْ بِه۪ۜ وَاَسَرُّوا النَّدَامَةَ لَمَّا رَاَوُا الْعَذَابَۚ وَقُضِيَ بَيْنَهُمْ بِالْقِسْطِ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ
Yunus Suresi 54. Ayetinin Meali (Anlamı)

Yunus Suresi 54. Ayetinin Tefsiri:KıyÂmet oylesine dehşetli bir gun, cehennem azabı oylesine dehşetli bir azap ki, onunla karşılaşan herkes, eğer dunyada Allah ’a şirk koşarak veya O ’nu hic tanımayarakzulum, gunah ve haksızlıklarla dolu bir hayat surmuşse, korkudan dili tutulacak, son derece pişman olacak, icinde sakladığı pişmanlığı dışa vuracak veya şaşkınlığından bocalayıp pişmanlığını ifadeye mecÂli kalmayacaktır. Duydukları korku, hayret ve dehşetle sarsılacak; şÃ‚yet dunyadaki her şey kendilerinin olsa, icinden en kucuk bir şey ayırmaksızın, o buyuk azaptan kurtulmak icin fed etmek isteyeceklerdir. Fakat ne duydukları pişmanlık ne de her şeyi fed etme istekleri bir fayda sağlayacaktır. Aralarında adÂletle hukmedilecek, hak ettikleri cezaları verilecek, kimseye en kucuk bir haksızlık yapılmayacaktır.
Resûl-i Ekrem (s.a.s.), kıyÂmet gunu canlarını azaptan kurtarmak icin inkÂrcıların icine duştukleri perişan hÂli şoyle haber verir:
“Allah TeÂl kıyÂmet gunu cehennemde azabı en hafif olan birine: “Yeryuzunun butun serveti senin olsa, şu azaptan kurtulmak icin hepsini fed eder miydin?» diye soracak; o da: «Evet, fed ederdim» diyecek. Bunun uzerine Allah TeÂlÂ: «Fakat sen daha Âdem ’in sulbundeyken, senden bundan daha azını istemiş, benden başkasını bana şirk koşma da seni cehenneme sokmayayım, demiştim; ama sen bundan kacındın ve benden başkasına ilÂh diye tapındın» buyuracak.” (BuhÂri, Enbiy 1; Muslim, KıyÂmet 51-53)
Bir başka rivayete gore kıyÂmet gunu inkÂrcıya: “Yeryuzunu dolduracak kadar altının olsaydı, şu azaptan kurtulmak icin hepsini fed eder miydin?” diye sorulacak; o da: “Evet, fed ederdim” diyecek. Bunun uzerine ona: “Yalan soyluyorsun, dunyadayken senden cok daha azı istenmişti” denecek. (BuhÂrî, RikÂk 49; Muslim, KıyÂmet 52-53)
Oyleyse insan, dunyadayken en muhim gundem maddesi olarak Âhireti on planda tutmalı, oncelikle kendini cehennemden koruyacak işlere onem vermelidir. Daha kolay ve az miktarda infaklarla kendini ebedi azaptan koruma fırsatını iyi değerlendirmeli; bunu yaparken de kendinin değil bizzat Rabbinin mulkunden tasarrufta bulunduğunu da asla aklından cıkarmamalıdır. Zira:
Yunus Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yunus Suresi 54. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan