
Hadid Suresi 20. ayeti ne anlatıyor? Hadid Suresi 20. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Hadid Suresi 20. Ayetinin Arapcası:اِعْلَمُٓوا اَنَّمَا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَا لَعِبٌ وَلَهْوٌ وَز۪ينَةٌ وَتَفَاخُرٌ بَيْنَكُمْ وَتَكَاثُرٌ فِي الْاَمْوَالِ وَالْاَوْلَادِۜ كَمَثَلِ غَيْثٍ اَعْجَبَ الْكُفَّارَ نَبَاتُهُ ثُمَّ يَه۪يجُ فَتَرٰيهُ مُصْفَرًّا ثُمَّ يَكُونُ حُطَامًاۜ وَفِي الْاٰخِرَةِ عَذَابٌ شَد۪يدٌۙ وَمَغْفِرَةٌ مِنَ اللّٰهِ وَرِضْوَانٌۜ وَمَا الْحَيٰوةُ الدُّنْيَٓا اِلَّا مَتَاعُ الْغُرُورِ
Hadid Suresi 20. Ayetinin Meali (Anlamı):İyi bilin ki dunya hayatı ancak bir oyundan, bir eğlenceden, bir sus ve gosterişten, aranızda bir oğunmeden, mal ve evlatta cokluk yarışından ibarettir. Tıpkı bir yağmur gibi ki, onun bitirdiği ekinler ciftcilerin hoşuna gider. Sonra kuruyuverir de sen onu sapsarı kesilmiş gorursun. Ardından da cercop hÂline gelirler. Âhirette kÂfirlere şiddetli bir azap, mu ’minlere ise Allah ’tan bir bağışlama ve rız vardır. Evet, dunya hayatı, aldatıcı bir menfaatten başka bir şey değildir.
Hadid Suresi 20. Ayetinin Tefsiri

ŞÃ‚irin şu beyti ne kadar ikaz edicidir:
“Muft mesken sanur cihÂnı kişi
Nakd-i omrun verir kir yerine.” (Abdî

“Zavallı insanoğlu, dunyayı bedÂva oturulacak bir ev zanneder. Halbuki butun omrunu kir bedeli olarak para gibi harcamaktadır, ama farkında değildir.”
Bu hususta Hz. Ali şu nasihatte bulunur:
“Dunyaya uzulme! Cunku dunya altı şeyden ibarettir: Yiyecek, ice­cek, giyecek, koklanacak, binecek ve evlenilecek şeyler. En guzel yiye­ceği baldır, o ise bir tur sineğin tukuruğudur. En bol iceceği sudur, butun can­lılar bu hususta birbirine eşittir. En ustun giyeceği ipektir, bu ise bir kurtcu­ğun dokumasıdır. En ustun kokusu misktir, bu da bir farenin kanıdır. En us­tun bineği attır, yiğitler onun sırtında oldurulur. NikÂhlanacaklara gelince, on­lar da kadınlardır. Bu ise aslında bir sidik yolunun, bir sidik yolunda olması demek­tir. Allah ’a yemin ederim ki, kadın en guzel yerini suslemekle birlikte, onun en cirkin yeri arzu edilir.” (Kurtubî, el-CÂmi‘, XVII, 255)
Dunya hayatının aldatıcı bir menfaat olması, Âhiret hayatını istemekten alıkoyması sebebiyledir. Yoksa Allah TeÂl ’nın rızÂsına ve Âhiretin kazanılmasına vesile edinilmesi durumunda o, en guzel menfaat haline gelir. O halde cok kimsenin aldandığı bir aldanma menfaati olan dunya hayatına kanmamak, aksine onu Rabbin rızÂsı istikÂmetinde en faydalı bir şekilde değerlendirmek gerekir. Bunu başarabilmek icin de onun gecici zevklerine kapılmayıp, sonunda mutlaka vuku bulacak ayrılık endişesi ile bir taraftan Âhiretteki şiddetli azabı, bir taraftan da Allah tarafından bağışlanma ve hoşnutluğu duşunmeli; yalnız azap korkusu ile değil, o bağışlanma ve hoşnutluğa layık bir aşk ve muhabbet ile Âhiret icin calışmalı, genişliği gokle yerin genişliği gibi olan cennetlere doğru koşmalı, bunu yaparken de onceki “sÂbikûn” olanları gecmek icin yarışmalı, o buyuk hedefe ermek icin koşturmalıdır. (bk. Âl-i İmran 3/133-134)
Fakat bu yolda koştururken fÂnî hayatın bir gereği olarak şu husus da gozardı edilmemelidir:Hadid Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Hadid Suresi 20. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan