MucÂdele Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? MucÂdele Suresi 1. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...MucÂdele Suresi 1. Ayetinin Arapcası:قَدْ سَمِعَ اللّٰهُ قَوْلَ الَّت۪ي تُجَادِلُكَ فِي زَوْجِهَا وَتَشْتَك۪ٓي اِلَى اللّٰهِۗ وَاللّٰهُ يَسْمَعُ تَحَاوُرَكُمَاۜ اِنَّ اللّٰهَ سَم۪يعٌ بَص۪يرٌ
MucÂdele Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):Rasûlum! Allah, kocası hakkında sana muracaat edip seninle tartışan ve hÂlini Allah ’a şikÂyette bulunan kadının sozlerini elbette işitti. ZÂten Allah, o sırada sizin karşılıklı konuşmanızı dinliyordu. Hic şuphesiz Allah, her şeyi hakkiyle işiten, her şeyi hakkiyle gorendir.
MucÂdele Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:CÂhiliye doneminde kadınların maruz kaldığı “zıhÂr” denilen kotu bir Âdet vardı. Buna gore bir koca hanımına: “Sen bana anamın sırtı gibisin” dediği zaman, artık hanım ona ebediyen haram sayılırdı. Fakat boşanma da gercekleşmez, kadın evli iken kocasız duruma duşerdi. AshÂb-ı kirÂmdan Evs b. SÂbit de, kızgınlığa kapılarak hanımı Havle ’ye boyle zıhÂr yapmıştı. Havle (r.a.) gelip durumu Allah Resûlu (s.a.s.) ’e arzetti. Gencliğini kocası uğruna tukettiğini, ona cocuklar verdiğini ama şimdi yaşlanınca kapı dışa­rı edildiğini dertti dertli anlattı. Perişan haline bir care bulmasını soyledi. Efendimiz (s.a.s.) ise mevcut uygulamadan hareketle “sen ona haramsın” buyurdu. Havle iki defa daha gelip ısrar etmesine rağmen aynı cevabı aldı. Sonra halini CenÂb-ı Hakk ’a şoyle arzetti:
“Allahım! Cok yalnızım. Bu ayrılık bana cok acı verecek. Kucuk cocuklarım var; onları babalarına bıraksam perişan olacaklar, yanıma alsam ac kalacaklar. Halimi sana arz ediyorum, beni bu sıkıntıdan kurtar! Rasûlu ’nun dilinden bir vahiy inzal buyur!”
Kısa bir sure sonra bu Âyetler indi. Kocanın bir sozuyle hanımın boş olmayacağı bildirildi. ZıhÂr denen Âdetin cok cirkin ve yalan bir sozden ibaret olduğu haber verildi. (bk. Taberî, CÂmi‘u ’l-beyÂn, XXVIII, 2-3) Yalnız yeminin ciddiyetini korumak uzere boyle bir sozu soyleyen cezasız bırakılmadı. Bunlara sırasına ve imkÂnlarına gore hanımlarıyla cinsî munÂsebetten once şu kefÂretlerden birini odemeleri emredildi:
Kole azat etmek.
Kole azat etme imkÂnı yoksa iki ay peş peşe oruc tutmak.
İki ay peş peşe oruc tutmaya guc yetiremezse altmış fakiri doyurmak.
Peygamberimiz (s.a.s.) ile Havle (r.a.) arasında gecen bu hÂdiseye şÃ‚hit olan Hz. Âişe şoyle der:
“Butun ses­leri işiten Allah ne kadar yucedir! O kadın hÂlini anlatırken ve Allah ’a yalvarır­ken oylesine yavaş, fısıltıyla konuşuyordu ki dediklerinin bir kısmını, yanında olmama rağmen, ben bile işitemiyordum.” (İbn MÂce, TalÂk 25/2063)
Oyle bir Allah ki, ona karşı gelmenin bedeli cok ağırdır:MucÂdele Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
MucÂdele Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan