
Yunus Suresi 5. ayeti ne anlatıyor? Yunus Suresi 5. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yunus Suresi 5. Ayetinin Arapcası:هُوَ الَّذ۪ي جَعَلَ الشَّمْسَ ضِيَٓاءً وَالْقَمَرَ نُورًا وَقَدَّرَهُ مَنَازِلَ لِتَعْلَمُوا عَدَدَ السِّن۪ينَ وَالْحِسَابَۜ مَا خَلَقَ اللّٰهُ ذٰلِكَ اِلَّا بِالْحَقِّۜ يُفَصِّلُ الْاٰيَاتِ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
Yunus Suresi 5. Ayetinin Meali (Anlamı):Guneşi parlak bir ışık kaynağı, ayı ise bir nûr yapan, yılların sayısını ve vakitlerin hesÂbını bilmeniz icin aya menziller takdir eden O ’dur. Allah, butun bunları boş yere değil gercek bir gaye, sebep ve hikmete dayalı olarak yaratmıştır. O, bilip anlayacak kimseler icin Âyetlerini bu şekilde detaylarıyla acıklamaktadır.
Yunus Suresi 5. Ayetinin Tefsiri:Allah TeÂl guneşi “ziy”, ayı ise “nûr” yapmıştır. اَلضِّيَاءُ (ziy ’), guclu ışık, اَلنُّورُ (nûr) ise guclu olsun olmasın ışık mÂnasına gelir. Diğer Âyetlerde guneş icin اَلسِّرَاجُ (sirÂc) “kandil” (bk. Nûh 71/16) ve سِرَاجًا وَهَّاجاً (sirÂcen vehhÂcen) “parıl parıl, alev alev yanan kandil” (bk. Nebe ’ 78/13) ifadeleri gecer. Ay icin de “nûr”dan ayrı olarak قَمَراً مُن۪يراً (kameren munîran) “aydınlatıcı bir ay” (bk. Furkan 25/61) ifadesi kullanılır. Bu acıklamalardan guneşin alev alev yanan bir enerji ve ışık kaynağı; ayın da bir ışık yansıtıcısı olduğu anlaşılır. SirÂc, ışığı kendi ateşinden doğan kandildir. Bunun verdiği ışığa “ziy” denilir. Yani “ziy”, kaynağın bizzat kendisinden oluşmaktadır. Gunumuzde bilimsel calışmalar, guneşin ışığının, hidrojeni helyuma donuşturen zincirleme nukleer patlamalardan oluştuğunu soylemektedir. Guneş her an sayısız atom bombalarının patladığı bir kaynaktır ki, bu patlamalardan kendisine tabi yıldızlara korkunc miktarlarda enerji ve ışık gitmektedir. Guneşin kendinden olan enerjisi, kendi sisteminin hayat kaynağıdır. İşte onun bizzat kendinden olan ışığı “ziy” tabiriyle anlatılmıştır. Ay ise sonmuş, soğumuş, kabuk bağlamış bir gezegendir. Kendinden bir ışığı yoktur. Ancak guneşten kendisine vuran ışığı yansıtır. İşte aydan yansıyan bu ışığa da “nûr” denmiştir. (Ateş, Yuce Kur ’an ’ın Cağdaş Tefsiri, IV, 204)
Guneşle ayın yaratılış hikmetlerinden biri de yılların sayısını ve vakitlerin belirlenmesini sağlamaktır. Âyet-i kerîmelerde buyrulur:
“…Allah, guneş ve ayı vakitlerin tespiti icin birer hesap olcusu olarak yaratmıştır.” (En‘Âm 6/96)
“Biz geceyle gunduzu kudretimizin buyukluğunu gosteren iki delil yaptık. Onların her biri icin de bir alÂmet var ettik. Sonra gecenin alÂmetini sildik. Gunduzun alÂmetini ise bizatihî ışıklı ve aydınlatıcı kıldık ki, hem Rabbinizin lutfedeceği nimetleri araştırıp elde edesiniz, hem de yılların sayısıyla birlikte zamanı hesaplamayı bilesiniz. İşte biz, her bir şeyi boylesine yerli yerine koyup tum ayrıntılarıyla acıkladık.” (İsr 17/12)
Bu Âyet-i kerîmeler hem guneşin hem de ayın, zamanın hesaplanmasına yardımcı olduğunu belirtir. Ancak tefsiri sadedinde olduğumuz Yûnus sûresi 5. Âyette sadece ayın bu husustaki fonksiyonuna temas edilmiş, onun icin menziller takdir edilmesindeki maksadın bu olduğu haber verilmiştir. Bugunku ilmi acıklamalara gore ayın bir ay boyunca her gece konakladığı 28 ayrı menzil bulunmaktadır.
KÂinattaki bir diğer kudret tecellisi gece, gunduz ve yaratılmış başka nice varlıklardır. Onları da ibret nazarıyla seyretmemiz istenmektedir:
Yunus Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yunus Suresi 5. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan