Yunus Suresi 15. ayeti ne anlatıyor? Yunus Suresi 15. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Yunus Suresi 15. Ayetinin Arapcası:وَاِذَا تُتْلٰى عَلَيْهِمْ اٰيَاتُنَا بَيِّنَاتٍۙ قَالَ الَّذ۪ينَ لَا يَرْجُونَ لِقَٓاءَنَا ائْتِ بِقُرْاٰنٍ غَيْرِ هٰذَٓا اَوْ بَدِّلْهُۜ قُلْ مَا يَكُونُ ل۪ٓي اَنْ اُبَدِّلَهُ مِنْ تِلْقَٓائِ۬ نَفْس۪يۚ اِنْ اَتَّبِعُ اِلَّا مَا يُوحٰٓى اِلَيَّۚ اِنّ۪ٓي اَخَافُ اِنْ عَصَيْتُ رَبّ۪ي عَذَابَ يَوْمٍ عَظ۪يمٍ
Yunus Suresi 15. Ayetinin Meali (Anlamı):Onlara Âyetlerimiz acık acık okunduğu zaman, oldukten sonra huzurumuza cıkacakları inanc ve beklentisi icinde olmayanlar: “Ya bize bundan başka bir Kur ’an getir veya onu değiştir” derler. Onlara şunu soyle: “Benim onu kendi arzuma gore değiştirmem mumkun değildir. Ben, ancak bana vahyedilene uyarım. Ayrıca, eğer Rabbime karşı gelecek olursam, doğrusu ben, pek buyuk bir gunun azabından korkarım.”
Yunus Suresi 15. Ayetinin Tefsiri:Muşriklerin, Allah Resûlu (s.a.s.) ’e: “Bize LÂt ve Uzz ’ya tapmayı bırakmayı emretmeyen bir Kur ’Ân getir”; “Ey Muhammed, bize, icinde senden istediklerimizin bulunduğu başka bir Kur ’Ân getir” (VÂhidî, EsbÂbu ’n-nuzûl, s. 270); “Eğer Allah sana boyle bir Kur ’Ân indirmiyorsa sen boyle bir Kur ’Ân soyle veya Rabbinden sana geleni bu şekilde değiştir; azap Âyeti yerine rahmet Âyetini, haram yerine helÂli, helÂl yerine haramı koy” (Âlûsî, Rûhu ’l-me‘Ânî, XI, 85) gibi ileri geri konuşmaları uzerine bu Âyet nÂzil olmuştur.
Peygamberimizin bu sacma isteklere karşı vermesi istenen cevap son derece acık ve nettir: Kur ’Ân-ı Kerîm, Peygamber ’e Allah tarafından gonderilen bir kelÂmdır. Ona ne peygamberin ne de bir başka varlığın bir mudÂhale hakkı ve yetkisi vardır. Peygamberin vazifesi, sadece Rabbinden gelen vahye tam anlamıyla uymaktır. Bunu yapmadığı zaman, geleceği kesin olan o buyuk dehşetli gunun azabı, onun icin de gecerlidir. O halde tek cıkar yol, Kur ’an ’ı değiştirmeye kalkışmak, onu eğip bukmeye calışmak değil, o ne diyorsa ona gore yaşamak, butun varlığımızla onun buyruklarına uymaktır. Peygamberimiz (s.a.s.) boyle yapmıştır, ashÂb-ı kirÂm onun yolundan gitmiştir ve bize de duşen vazife budur. Dolayısıyla Kur ’an ’ı en buyuk nimet bilip bu nimeti bize lutfeden Rabbimize şukrumuzu artırmalıyız. Bu bakımdan işin gerceğine dikkat cekerek:
Yunus Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Yunus Suresi 15. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan