
Saf Suresi 1. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 1. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Saf Suresi 1. Ayetinin Arapcası:سَبَّحَ لِلّٰهِ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۚ وَهُوَ الْعَز۪يزُ الْحَك۪يمُ
Saf Suresi 1. Ayetinin Meali (Anlamı):Goklerde ne var, yerde ne varsa hepsi Allah ’ı tesbih eder. O, kudreti dÂim ustun gelen, her hukmu ve işi hikmetli ve sağlam olandır.
Saf Suresi 1. Ayetinin Tefsiri:Her turlu noksanlıktan, eksiklikten ve ortaktan mutlak mÂnada yuce olan Allah TeÂlÂ, butun Âlemlerden mustağnîdir. Hic kimsenin imanına ve fedakÂrlığına muhtac değildir. Gokte ve yerde ne varsa her şey O ’nu tesbih etmekte; O ’nun her turlu noksan sıfatlardan ve ortağı bulunmaktan uzak olduğunu ilan etmektedir. Buna mukÂbil insanlara yonelik butun ilÂhî buyruklar, dinî tÂlimatlar sadece kulların iyiliği icin gonderilmiştir.
CenÂb-ı Hak burada mu ’minlere ibÂdet ve kullukta ihlÂslı olmalarını, canlarıyla ve mallarıyla savaşmalarını emrediyor. Dolayısıyla burada, İslÂm icin fedakÂrlık yapma konusunda iddiada bulunup, sonra da yuz ceviren kimseler yerimektedir. Nitekim Âyetlerin şoyle bir iniş sebebi zikredilir:
Cihad farz olmadan once mu ’minlerden bir grup:
“- Keşke Yuce Allah bize en cok sevdiği bir işi bildirse de onu yapsak!” demişlerdi. Allah da Peygamberi ’ne en cok sevdiği işlerin kÂmil mÂnada iman etmek, sonra da bu imana karşı koyanlarla savaşmak olduğunu bildirdi. Fakat savaş farz olunca bu onlara zor geldi. CenÂb-ı Hak da “Ey iman edenler! Yapmadığınız, yapamayacağınız şeyleri nicin soyluyorsunuz?” (Saff 61/2) Âyetini indirdi. (bk. Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XXIX, 269)
Bu Âyetin, savaşmadığı halde “savaştım”, mızraklaşmadığı halde “mızraklaştım”, yapmadığı halde “yaptım” diyenler hakkında nÂzil olduğu da nakledilir. Yine bu Âyetin, savaş hususunda munafıklık yapanlar hakkında nÂzil olduğu da rivayet edilir. Cunku onlar savaşmayı arzuluyorlardı. Fakat Allah savaşı bilfiil emredince: “Rabbimiz, bize savaşı nicin farz kıldın?” (Nis 4/77) diyorlardı. (Fahreddin er-RÂzî, MefÂtîhu ’l-gayb, XXIX, 270)
Âyet-i kerîmeler, bu ozel mÂnanın yanında bir de umûmî bir mÂna ifade eder ki onu da şoyle izah edebiliriz:
Gercek mu ’minin soylediği sozle, yaptığı işin birbirini tutması, ne soyluyorsa, onu bizzat yaparak gostermesi gerekir. Sırrı-i Sakatî (k.s.) ’un şu hÂli bun guzel bir ornek teşkil eder:
Bir gun Hazret ’e sabırdan soruldu. O, sabırdan anlatırken ayağı uzerine bir akrep geldi, iğnesini ayağına durtmeye başladı. Akrep onu iğnelerken o sakindi; akrebi kendinden uzaklaştırmıyordu. Bunun sebebi sorulunca da şoyle anlattı:
“- Sabırdan soz ederken sabırlı olmazsam Allah ’tan utanırım.” (el-HadÂiku ’l-Verdiyye, s. 201)
Yine mu ’min yaptığı adakları mutlaka yerine getirmelidir. Adağın yerine getirilmesinin vacipliği bu Âyetlerden anlaşılmaktadır. Şayet yapmaya niyeti veya gucu yoksa, o zaman susmalıdır. Cunku insanın yapamayacağı bir şeyi bile bile “yapacağım”; yapmadığı bir şeyi de yine bile bile “yaptım” demesi, Allah katında kızgınlık ve cezayı gerektiren kotu bir iştir. Mumin olduğunu soyleyen bir kimseye bu şekilde davranmak yakışmaz. Resûlullah (s.a.s.) boyle bir ozelliğin muminliğin değil, munafıklığın alametlerinden olduğunu şoyle haber verir:
“Munafıklığın alametleri uctur: Soz soylerse yalan soyler, soz verirse sozunu yerine getirmez ve kendisine emanet edilene hıyanet eder.” (BuhÂrî, ŞehÂdÂt 28; Muslim, İman 107)
Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bir kadının cocuğuna:
“- Gel! Bak sana ne vereceğim!” diye seslendiğini duydu. Hemen ona:
“- Cocuk yanına gelince ne vereceksin?” diye sordu. O kadın da hurma vereceğini soyledi. O zaman Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) o kadına şoyle buyurdu:
“- Eğer cocuğa bir şey vermeseydin, bu soz defterine bir yalan olarak yazılacaktı.” (Ebû DÂvûd, Edeb 79; Ahmed b. Hanbel, Musned, III, 447)
Şunu unutmamak gerekir kiAllah TeÂl ’nın ikram, muhabbet ve rızÂsına ermenin yolu O ’nun yolunda candan ve maldan fedÂkÂrlık yapmaktır. Nefsin arzusuna muhalefet ederek, din uğrunda gayret gostermektir:Saf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Saf Suresi 1. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan