Saf Suresi 6. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 6. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Saf Suresi 6. Ayetinin Arapcası:وَاِذْ قَالَ ع۪يسَى ابْنُ مَرْيَمَ يَا بَن۪ٓي اِسْرَٓاء۪يلَ اِنّ۪ي رَسُولُ اللّٰهِ اِلَيْكُمْ مُصَدِّقًا لِمَا بَيْنَ يَدَيَّ مِنَ التَّوْرٰيةِ وَمُبَشِّرًا بِرَسُولٍ يَأْت۪ي مِنْ بَعْدِي اسْمُهُٓ اَحْمَدُۜ فَلَمَّا جَٓاءَهُمْ بِالْبَيِّنَاتِ قَالُوا هٰذَا سِحْرٌ مُب۪ينٌ
Saf Suresi 6. Ayetinin Meali (Anlamı):Meryem oğlu İsa da: “Ey İsrÂiloğulları! Ben size Allah tarafından gonderilmiş bir peygamberim; daha once inen Tevrat ’ı doğrulamak ve benden sonra gelecek Ahmed adındaki bir peygamberi mujdelemek uzere geldim” demişti. Fakat o mujdelenen Peygamber, kendilerine apacık deliller getirince: “Bu dupeduz buyu!” dediler.
Saf Suresi 6. Ayetinin Tefsiri:Hz. İsa da İsrÂiloğulları ’na gonderilen peygamberlerden biridir. Onlara Allah ’ın emirlerini tebliğ etmişti. Tevrat ’ın hukumlerini tatbike devam etti. Getirdiği esasların Tevrat ’ı doğrulayıcı muhtevada olduğunu, kendisinin de Tevrat ’ta haber verilen vasıflara sahip olduğunu, yani yalancı biri olmadığını bildirdi. İkinci olarak, kendisinden sonra “Ahmed” adında bir peygamberin geleceğini mujdeledi. Ahmed; “Allah ’a en cok hamd eden kişi” veya “ahlÂkının guzelliği sebebiyle en cok methedilen, kullar arasında en cok ovulen kişi” gibi mÂnalar ifade eder. Hz. İsa ’nın mujdelediği bu Peygamber, Hz. Muhammed (s.a.s.) ’dir. Zira onun bir adı da Ahmet ’tir. Nitekim bir hÂdis-i şerfte şoyle buyrulur: “Benim beş tane ismim vardır: Ben Muhammed ’im, Ahmed ’im. Ben, Allah ’ın kendisiyle kufru silip supurduğu MÂhî ’yim. Ben insanların, ayaklarının ucunda haşrolunacağı HÂşir ’im ve ben Âkib ’im.” (BuhÂrî, Tefsir 61/1; Muvatta, EsmÂu ’n-Nebî 1)
İsrÂiloğulları ’na kendi kitapları ve peygamberleri vasıtasıyla Hz. Muhammed (s.a.s.) ’in son peygamber olarak gonderileceği haber verildiği ve onu sahip olduğu vasıflardan cok iyi tanıdıkları halde, Efendimiz (s.a.s.) apacık deliller getirip onları dine cağırdığı zaman ona inanmadılar, getirdiği delilleri de “acık bir sihir, dupeduz buyu” olarak nitelediler. Dolayısıyla bu Âyet hem Ehl-i kitabı yeniden duşundurup Peygamberimiz (s.a.s.) ’e imana yonlendirmekte, hem de Arapların ve diğer milletlerin onların hallerinden ibret alıp intibaha gelmelerini oğutlemektedir.
Butun bu ilÂhî lutuflara rağmen:Saf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Saf Suresi 6. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan