Saf Suresi 10. ayeti ne anlatıyor? Saf Suresi 10. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Saf Suresi 10. Ayetinin Arapcası:يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا هَلْ اَدُلُّكُمْ عَلٰى تِجَارَةٍ تُنْج۪يكُمْ مِنْ عَذَابٍ اَل۪يمٍ
Saf Suresi 10. Ayetinin Meali (Anlamı):Ey iman edenler! Sizi pek acı bir azaptan kurtaracak cok kÂrlı bir ticÂretin yolunu size bildireyim mi?
Saf Suresi 10. Ayetinin Tefsiri:Saîd b. Cubeyr ’den rivayete gore ashÂb-ı kirÂm “Sizi pek acı bir azaptan kurtaracak cok kÂrlı bir ticaretin yolunu size bildireyim mi?” (Saff 61/10) Âyet-i kerîmesi nÂzil olunca “Bu ticaretin hangisi olduğunu bilsek mallarımızı onun yolunda versek” dediler de Allah TealÂ: “Allah ’a ve Rasûlu ’ne gerektiği gibi inanır...” Âyet-i kerîmesini indirdi. (Suyûtî, LubÂbu ’n-Nukûl, II,167)
MukÂtil (r.h.) şoyle anlatıyor: Bu Âyet-i kerîmeler Osman b. Maz ’ûn hakkında nÂzil oldu. Bir gun Resûlullah (s.a.s.) ’a: “Bana izin versen de hanımım Havle ’yi boşasam, rahip gibi yaşasam. Bunun icin kendimi hadım etsem, eti kendime haram kılsam, hicbir gece uyumasam, orucsuz hicbir gun gecirmesem” demişti. Resûlullah (s.a.s.) da ona: “NikÂh benim sunnetimdendir. İslÂm ’da rahiblik yoktur. Benim ummetimin rahibliği Allah yolunda cihaddır, ummetimin hadımlığı da oructur. Allah ’ın size helÂl kıldığı hoş ve temiz şeyleri kendinize haram kılmayın. Benim sunnetimdendir ki gece uyurum, kalkıp ibÂdet de ederim, bazı gunler oruc tutarım, bazı gunler de oruc tutmam. Kim benim sunnetimden yuz cevirirse benden değildir” buyurdu. Osman: “Ey Allah ’ın Rasûlu! Hangi ticaret Allah ’a daha sevgili, bilsem de o ticareti yapsam” dedi ve işte bunun uzerine bu Âyet-i kerîmeler nÂzil oldu. (Kurtubî, el-CÂmi‘, XVIII, 57)
Allah yolunda gosterilen gayretin ve dokulen terin ne kadar kıymetli olduğunu Ziy Paşa şoyle dile getirir:
“Her katresi bir gevher-i yektÂdan e ’azdır.
Allah icin ol yaş ki akar dîde-i terden.”
“Allah icin, Allah ’ın dinine hizmet yolunda insanın ter gozeneklerinden dokulen her bir ter damlası, eşsiz guzellikte kıymetli bir cevherden daha yuce ve değerlidir.”
Mallarıyla canlarıyla Allah yolunda cihad edenlere iki mukÂfat mujdelenmiştir:
Birincisi; Âhiret mukÂfÂtı: Bunlar gunahların bağışlanıp icinden ırmaklar akan cennetlere varmak, sonsuz nimet ve ebedî mutluluk yeri olan Adn cennetlerindeki cok hoş ve cok guzel saraylara, koşklere yerleşmek.
İkincisi; dunya mukÂfÂtı: Allah ’ın yardımı ve yakın bir fetih. “Yakın fetih”ten maksat sahÂbe-i kirÂm icin mujdelenen Hudeybiye anlaşması, Mekke ’nin fethi, Allah ’ın muslumanlara nasip edeceği ganimetler, daha sonra İran ve Bizans ulkelerini fethedilmesi vs. olabilir. Nitekim bu sûreden sonra inen fetih sûresinde Resûlullah (s.a.s.) ’e “Acık bir fetih” verildiği bildirilir. (Feth 48/1) Bu fetih, daha cok Hudeybiye anlaşması olarak tefsir edilir. Yine o sûrede “feth-i karîb” yani yakın bir fetih ve ganimetlere de işaret edilir. (bk. Fetih 48/18-19)
Mujdelenen bu yardımlar, fetihler ve zaferler hem Resûlullah (s.a.s.) zamanında, hem de sonraki donemlerde bir bir gercekleşmiştir. Yine de gercekleşmeye devam edecektir. Dunyevî mujdelerin gercekleşmesi, Kur ’an ’ın haber verdiği Âhiret mukÂfatlarının gercekleşeceğinin de acık bir delilidir.
“Allah ’ın yardımı ve pek yakında gercekleşecek bir fetih! Mu ’minleri mujdele!” (Saff 61/13) Âyeti, tÂrih boyu savaşlarda mu ’min askerlerin morallerini ve savaş heyecanlarını artırıcı bir ifade olarak sık sık tekrarlanmıştır. Hususiyle Osmanlı ’da ordunun mutlaka muzaffer olacağı inancını kuvvetlendirmek uzere mehteranın icra ettiği musiki eşliğinde coşkulu bir şekilde seslendirilmesi, manevî bir anane olarak devam ettirilmiştir.
Size mujdelenen bu nimetlere ulaşmak istiyorsanız:
Saf Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Saf Suresi 10. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan