Tevbe Suresi 75. ayeti ne anlatıyor? Tevbe Suresi 75. ayetinin meali, Arapcası, anlamı ve tefsiri...Tevbe Suresi 75. Ayetinin Arapcası:وَمِنْهُمْ مَنْ عَاهَدَ اللّٰهَ لَئِنْ اٰتٰينَا مِنْ فَضْلِه۪ لَنَصَّدَّقَنَّ وَلَنَكُونَنَّ مِنَ الصَّالِح۪ينَ
Tevbe Suresi 75. Ayetinin Meali (Anlamı):Onlardan bir kısmı da: “Eğer Allah lutf u keremiyle bizi zengin kılarsa mutlaka zekÂt ve sadaka verecek, kesinlikle durust ve iyi kimseler olacağız” diye Allah ’a kesin soz vermişlerdi.
Tevbe Suresi 75. Ayetinin Tefsiri:Bu Âyetlerin Ensar ’dan Sa‘lebe b. Hatıp hakkında indiği rivayet edilir. HÂdise şoyle gercekleşir:
Sa‘lebe Peygamberimiz (s.a.s.) ’e:
“- Allah ’a dua et de bana bol rızık ihsan etsin” diye talepte bulununca Efendimiz:
“- Yapma ey Sa‘lebe! Şukrunu ed edebileceğin az bir mal, şuk­runu eda edemeyeceğin cok maldan daha hayırlıdır” buyurdu. İkinci defa ge­lerek yine isteğini tekrarlayınca Peygamberimiz (s.a.s.) şoyle buyur­du:
“- Allah ’ın Peygamberi gibi olmaya razı değil misin? Ben, dağların altın olup benimle beraber yurumesini isteyecek olsam, hic şuphesiz oylece yururlerdi.”
Buna rağmen Sa‘lebe:
“- Seni hak din ile gonderen Allah adına yemin ederim ki, eğer sen Allah ’a dua edip O da bana bol mal ihsan edecek olursa, hic şuphesiz her hak sahibine hakkını vereceğim” diyerek talebinde ısrar etti. Bunun uzerine Peygamberimiz (s.a.s.) ona dua etti. O da koyun satın aldı. Solucan ve kurtların coğalması gibi co­ğaldılar. Medine ona dar geldi. Bu sefer Medine ’nin dışına cıktı, Medine va­dilerinden birisine yerleşti. Artık sadece oğle ve ikindi namazlarını cemaat­le kılabiliyordu. Diğerlerini ise terk etti. Zamanla koyunları daha bir artıp co­ğaldı, bu sefer, Cuma namazı mustesna, Peygamber ve cemaati busbutun terk etti. Koyunları artmaya devam etti, nihayet Cuma ’ya da gelmez oldu. Resûlullah (s.a.s.) uc defa: “Yazıklar olsun sana ey Sa‘lebe!” buyurdu. Daha son­ra yuce Allah ’ın: “Onların mallarından bir miktar zekÂt ve sadaka al” (Tevbe 9/103) ayeti nÂzil olunca Peygamberimiz (s.a.s.) zekÂt toplamak uzere iki kişiyi gonderdi. On­lara:
“- Sa ’lebe ’ye ve” Suleym oğullarından bir adamın ismini vererek “filana uğ­rayın ve onların zekÂtlarını alın” buyurdu. Bunlar Sa ’lebe ’ye gittiler. Ona, Resûlullah (s.a.s.) ’in gonderdiği mektubu okuttular. Bu sefer O:
“- Bu cizye de neyin nesi oluyor? Bu istediğiniz şey cizye değilse de onun bir benzeridir. Hele siz şimdi gidin, ben bir duşuneyim” dedi. Tahsildarlar donup durumu Peygamberimiz ’e arzedince: “Eyvah! Yazıklar oldu Sa ’lebe ’ye” buyurdu. (Heysemi, VII, 31-32)
Bu vesileyle gelen Âyet, Allah Resûlu (s.av) ’in Tebûk seferi icin maddi yardım cağrısında bulunduğu zaman munafıkların sergiledikleri cimrice tavırları haber vermektedir:
Tevbe Suresi tefsiri icin tıklayınız...
Kaynak: Omer Celik Tefsiri
Tevbe Suresi 75. ayetinin meal karşılaştırması ve diğer ayetler icin tıklayınız...
İslam ve İhsan